Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Eiropas Komisija izstrādājusi vadlīnijas drošai ceļošanai šajā gadā

Eiropas Komisija izstrādājusi vadlīnijas tūrisma un transporta nozarēm, ar mērķi palīdzēt dalībvalstīm šogad pakāpeniski atcelt ceļošanas ierobežojumus un ļaut nozarēm atsākt darbību, vienlaikus ievērojot nepieciešamos piesardzības pasākumus, liecina Eiropas Komisijas paziņojums.

Paziņojumā vēstīts, ka vadlīniju paketes nolūks ir arī palīdzēt Eiropas Savienības (ES) tūrisma nozarei atgūties no pandēmijas, sniedzot atbalstu uzņēmumiem, un nodrošinot, lai Eiropa arī turpmāk būtu iecienīts galamērķis.

Eiropas Komisijas tūrisma un transporta vadlīnijās norādīts, ka plānots drošā veidā atjaunot pārvietošanās brīvību un atcelt iekšējās robežkontroles tūrisma nozarē. Dalībvalstīm gūstot sekmes vīrusa izplatības mazināšanā, vispārēji brīvās pārvietošanās ierobežojumi būtu jāaizstāj ar precīzāk orientētiem pasākumiem.

Tūrisma un transporta vadlīnijas paredz sākt ar ierobežojumu atcelšanu starp apgabaliem vai dalībvalstīm, kur epidemioloģiskā situācija ir pietiekami līdzīga.

Šādai pieejai jābūt arī elastīgai un jāietver iespēja noteiktus pasākumus ieviest no jauna, ja epidemioloģiskā situācija to prasa.

Eiropas Komisija vadlīnijās uzsver, ka ļoti svarīga nozīme ir nediskriminēšanas principam. Ja dalībvalsts atļauj ieceļot savā teritorijā vai konkrētos reģionos vai teritorijās, tai būtu tas jādara nediskriminējoši, atļaujot ieceļot no visām ES teritorijām, reģioniem vai valstīm, kurās ir līdzīgi epidemioloģiskie apstākļi. Vienlaikus, atjaunojot transporta pakalpojumus visā ES, jāaizsargā transporta darbinieku un pasažieru veselību.

Vadlīnijās ir ietverti vispārīgi principi tam, kā droši un pakāpeniski atjaunot pasažieru starptautiskos pārvadājumus gaisa, dzelzceļa, autotransporta un ūdenstransporta satiksmē. Vadlīnijas izvirza vairākus tādus ieteikumus kā vajadzību mazināt pasažieru un transporta darbinieku saskari un pasažieru savstarpējo saskari, tur, kur tas iespējams, retinot pasažieru sablīvētību.

Vadlīnijās atrunāta arī individuālo aizsardzības līdzekļu - sejas masku - lietošana, kā arī rīcība gadījumos, ja pasažieriem ir Covid-19 simptomi.

Tāpat dalībvalstīm jānodrošina vietējo iedzīvotāju un tūristu vajadzībām pietiekama veselības aprūpes sistēmas kapacitāte, monitorings, testēšana un kontaktu izsekošana. 

Pēc Eiropas Komisijā minētā, šīs vadlīnijas ļaus cilvēkiem droši uzturēties viesnīcās, kempingos, pansijās vai citās brīvdienu izmitināšanas iestādēs, ēst un dzert restorānos, bāros un kafejnīcās, kā arī apmeklēt pludmales un citas brīvā laika pavadīšanas vietas ārpus telpām.

Vienlaikus vadlīnijās noteikts, ka dalībvalstīm jānodrošina kontaktu izsekošanas lietotnes pārrobežu sadarbībai. Šo protokolu varēs izmantot lietotņu izstrādātāji, kas sadarbojas ar nacionālajām veselības iestādēm. Šādām kontaktu izsekošanas lietotnēm jābūt brīvprātīgām, caurredzamām, ieviestām uz laiku, kiberdrošām, tajās jābūt lietotiem anonimizētiem datiem, tām jābalstās uz Bluetooth tehnoloģiju un jābūt iespējamām visās apvienības robežās un operētājsistēmās.

Eiropas Komisijas vadlīnijās noteikts, ka dalībvalstīm nepieciešams padarīt vaučerus patērētājiem pievilcīgākus. Pēc ES noteikumiem, ceļotājiem ir tiesības par atcelta transporta biļetēm (aviobiļetēm, vilciena, autobusa un prāmja biļetēm) vai atceltiem kompleksajiem ceļojumiem izvēlēties kompensāciju - ar vaučeriem vai naudā. Komisija šīs tiesības apstiprina, taču vēlas, lai šīs pandēmijas kontekstā vaučeri kļūtu par dzīvotspējīgu un pievilcīgāku alternatīvu kompensācijai par atceltiem ceļojumiem. 

Pēc vadlīnijās minētā, brīvprātīgi izmantotiem vaučeriem vajadzētu būt aizsargātiem pret izdevēja maksātnespēju, derīgiem vismaz 12 mēnešus un, ja tie netiek izmantoti, vismaz pēc viena gada atmaksājamiem. Vaučeriem būtu arī jānodrošina pasažieriem pietiekama elastība, jādod tiem iespēja ceļot pa to pašu maršrutu ar tiem pašiem pakalpojumu nosacījumiem vai iespēja rezervēt kompleksā ceļojuma līgumu ar tāda paša veida vai līdzvērtīgas kvalitātes pakalpojumiem. Vaučeriem vajadzētu būt arī nododamiem citam ceļotājam.

Tūrisma uzņēmumiem, jo īpaši maziem un vidējiem uzņēmumiem, atbilstoši vadlīnijās minētajam jānodrošina likviditāte, izmantojot valsts atbalstu un ES finansējumu. 

Eiropas Komisijas vadlīnijās sacīts, ka Komisija sadarbosies ar dalībvalstīm, lai popularizētu vaučeru sistēmu, kurā klienti var atbalstīt iecienītākās viesnīcas vai restorānus. Komisija arī sekmēs Eiropas mēroga komunikācijas kampaņas, kurās Eiropa tiktu popularizēta kā svarīgākais tūrisma galamērķis.

Jau vēstīts, ka Baltijas valstis piektdien, 15.maijā, atvērs iekšējās robežas iedzīvotāju brīvai kustībai. Pārvietojoties starp Baltijas valstīm, šo valstu iedzīvotājiem netiks piemērota 14 dienu pašizolācija, savukārt ārzemniekiem, kas izvēlēsies ieceļot Baltijas valstīs un ceļot pa Baltiju, pašizolācijā būs jāpavada 14 dienas.

Top komentāri

ha-ha-ha
h
Koronavīrusa izplatīšanas vadlīnijas... EK ilgi kliedza, ka valstu robežas slēgt nedrīkst. Kad vairs neviens neklausījās EK un visas valstis bija slēgušas robežas, EK uz laiku samierinājās. Bet tagad atkal robežas tiek atvērtas vīrusa izplatīšanai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits