Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

EK plāno pagarināt līgumu ar Pfizer un iegādāties vēl 1,8 miljardus vakcīnas devu

Eiropas Komisija (EK) plāno noslēgt līguma pagarinājumu ar farmācijas uzņēmumu Pfizer par Covid-19 vakcīnu piegādi līdz 2023.gadam, trešdien paziņojusi EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Leiena paziņoja, ka EK sāks sarunas par 1,8 miljardu vakcīnas devu piegādi, un norādīja, ka EK pilnībā uzticas tehnoloģijai, kas izmantota Pfizer un kompānijas BioNTech kopīgi izstrādātajā vakcīnā pret jauno koronavīrusu.

Šī tehnoloģija atšķiras no tās, kas izmantota uzņēmuma AstraZeneca un Oksfordas Universitātes izstrādātajā Covid-19 vakcīnā.

"Mums jākoncentrējas uz tehnoloģijām, kas ir pierādījušas savu vērtību," sacīja Leiena.

Pfizer/BioNTech plāno šī gada otrajā ceturksnī piegādāt Eiropas Savienībai (ES) vēl 50 miljonus vakcīnas devu, kas papildinās 200 miljonus devu, kas jau paredzētas ES saskaņā ar līgumu.

ES vakcinācijas kampaņa apgriezienus uzņem lēni. Bloks saskāries ar piegāžu problēmām, un bažas rada arī ziņas, kad cilvēkiem pēc AstraZeneca vakcīnas saņemšanas retos gadījumos rodas trombi.

Dānija šodien paziņoja, ka tā pilnībā atsakās no AstraZeneca Covid-19 vakcīnas izmantošanas, tādējādi kļūstot par pirmo Eiropas valsti, kas pieņēmusi šādu lēmumu. Dānijā lielākā daļa no devām, kas izlietotas līdz šim, ir Pfizer/BioNTech izstrādātās vakcīnas devas

ES pašreiz ir apstiprinātas četras vakcīnas, un EK ir noslēgusi līgumus par vēl divu vakcīnu - Sanofi-GSK un CureVac - iegādi, kad tām būs pabeigti klīniskie izmēģinājumi. EK noslēgtie pirkuma priekšlīgumi ar sešu Covid-19 vakcīnu ražotājiem nodrošinājuši ES piekļuvi līdz pat 2,6 miljardiem vakcīnas devu.

Pagaidām nav skaidrs, vai EK slēgs jaunus līgumus ar AstraZeneca, kam bija lielas problēmas ar vakcīnu piegādi šī gada pirmajā ceturksnī, un gaidāms, ka arī otrajā ceturksnī uzņēmums piegādās ES mazāk vakcīnu nekā paredzēts līgumā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits