Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

EP deputāti atsakās pieņemt pašreizējo ES budžeta vienošanos

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti nepiekritīs vienošanās nosacījumiem par ilgtermiņa budžetu, kādi tie ir šobrīd, ceturtdien apliecināja EP frakciju pārstāvji, paužot neapmierinātību par tēriņu samazināšanu.

EP ir jāapstiprina 1,074 triljonu eiro ES budžets, kas politiskajā līmenī tika pieņemts otrdien. Vienošanās tika panākta ES līderu četru dienu sarunās, kas vairākkārt atradās uz izjukšanas sliekšņa.

Kaut arī vairums līderu paketi cildināja kā "vēsturisku", visu septiņu parlamenta politisko grupu deputāti ceturtdien bija noskaņoti kritiski.

"Mēs šobrīd neesam gatavi norīt rūgtās zāles, par kurām jūs izteicāties," sacīja Eiropas Tautas partijas prezidents Manfrēds Vēbers, minot izteicienu, kuru pirms tam bija lietojusi Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.

ES ilgtermiņa budžetā paredzēts dramatisks samazinājums, piemēram, veselības sektoram, kas, kā norādīja Vēbers, ir "neticami" koronavīrusa pandēmijas apstākļos.

Budžeta samazinājumi paredzēti arī tādām jomām kā inovācijas un aizsardzība, sacīja EP lielākās politiskās grupas līderis.

Paketē nepieciešama skaidra definīcija tam, ka likuma varas ievērošana tiks sasaistīta ar ES naudas tērēšanu, sacīja centriski labējās grupas priekšsēdētājs.

Aizvadīto dienu laikā ES līderi nākuši klajā ar krasi atšķirīgām šī jautājuma interpretācijām.

Francijas prezidents Emanuels Makrons apgalvojis, ka budžetā tēriņi sasaistīti ar likuma varas ievērošanu, savukārt Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns paudis, ka šādas sasaistes nav.

Garsija Peresa, kas pārstāv sociāldemokrātus - EP otru lielāko frakciju -, sacīja, ka grupa "nepieņems" vienošanās nosacījumos paredzēto līdzekļu samazinājumu uz nākotni orientētajām programmām.

Arī citu politisko grupu līderi pauduši kritisku nostāju.

Top komentāri

Benedikts Bulfstaks
B
Kā lai neapvainojas un vēl pieņem, kad gaisā virmo darbība ar kuru valdību vadītāji grūž depšus prom no ierastās barotnes.
Manuprāt
M
Manuprāt, Eiropas Parlaments ir liekēžu barotava. Viņiem nav likumdošanas iniciatīvas tiesību.
ruk ruk
r
Lielie rukši grūstās pie mljr. siles
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits