Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda

ES aicina uz dialogu par Gibraltāra nākotni

Eiropas Savienības (ES) amatpersonas pirmdien aicinājušas iesaistītās puses uz dialogu par Lielbritānijai piederošā Gibraltāra nākotni pēc Brexit.

"Eiropas Komisija (EK) nostājas dialoga un sadarbības pusē," žurnālistiem Briselē paziņoja EK preses pārstāvis, piebilstot, ka tāds parasti ir EK izvēlētais ceļš lietu kārtošanā.

Viņš sacīja, ka EK atbalsta izstrādāto ES sarunu direktīvas projektu, kurā sacīts, ka neviena Brexit vienošanās neattieksies uz Gibraltāru bez Spānijas un Lielbritānijas piekrišanas.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons pirms došanās uz ES Ārlietu padomes sēdi Luksemburgā uzsvēra, ka Lielbritānijas valdības nostāja Gibraltāra jautājumā ir ļoti skaidra, proti, Gibraltāra statuss nemainīsies un nevar mainīties bez Gibraltāra un Lielbritānijas pilsoņu atbalsta un piekrišanas.

Arī Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja svētdien paziņoja, ka Lielbritānija neatteiksies no Gibraltāra bez šīs britu aizjūras teritorijas iedzīvotāju piekrišanas.

"Mēs nekad nepiekritīsim izkārtojumam, kas paredz Gibraltāra iedzīvotāju nonākšanu zem citas valsts suverenitātes pretēji viņu brīvi un demokrātiski paustai gribai," Gibraltāra galvenajam ministram Fabianam Pikardo sacīja premjere.

ES ir brīdinājusi, ka tam, lai ES un Lielbritānijas tirdzniecības vienošanās tiktu attiecināta arī uz Gibraltāru, būs jāpanāk arī Madrides piekrišana. Gibraltāra politiķi bažījas, ka Madride var izmantot savu veto, lai panāktu suverenitāti pār pussalu.

Gibraltārs, kurā ir 32 000 iedzīvotāju, bijis pastāvīgs spriedzes avots Lielbritānijas un Spānijas attiecībās kopš 1704.gada, kad stratēģiski svarīgo teritoriju pie ieejas Vidusjūrā sagrāba britu spēki. Pēdējo gadu laikā, kopš pie varas Spānijā ir konservatīvā Marjano Rahoja valdība, saspīlējums ir saasinājies.

1713.gadā saskaņā ar Utrehtas līgumu Spānija oficiāli nodeva Gibraltāru Lielbritānijas valdījumā, taču pastāvīgi uzstājusi, ka šai teritorijai jāatgriežas Spānijas suverenitātē.

Gibraltāra jautājums nedēļas nogalē nonāca mediju uzmanības centrā pēc britu konservatīvā deputāta Maikla Hovarda izteikumiem, kuros viņš šo situāciju salīdzināja ar Argentīnas un Lielbritānijas domstarpībām pār Folklenda salām, kas 1982.gadā noveda pie kara.

Spānijas ārlietu ministrs Alfonso Dastiss pirmdien pauda izbrīnu, ka šādi komentāri nāk no Lielbritānijas, kas pazīstama ar savu nosvērtību.

Top komentāri

Izskatās vairāk pēc tā, ka
I
ES amatpersonas sāk britiem atspēlēties par Brexit
andis
a
Nekādā gadijumā nedrīkst tur ielaist spāņus.Angļi ir neitrāli,bet spāņišodien ir par ES,rīt par Pūtinu,parīt vel par kādu.....
Militāri stratēģiska teritorija
M
Nav pieļaujams, ka par tādu stratēģisku teritoriju, kuras sargā ieeju iekšējās jūrās, līdzīgi Galipolei vai Konstantinopolei (Stambulai), un no kurām ir atkarīga veselu kontinentu drošība, piederību lemj saujiņa vietējo pensionāru vai importēts karaspēks. Ir pareizi, ka to izlemj visa Eiropas Savienība. Angļiem, aizejot no ES, vairs nav uzkraujama un uzticama Eiropas drošība. Spānija viena nav spējīga šo drošību garantēt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits