Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

ES komisārs: Brexit radīs lielu iztrūkumu bloka budžetā

Lielbritānijai izstājoties no Eiropas Savienības (ES) un pieaugot citiem izdevumiem, bloka ikgadējā budžetā radīsies 20 miljardu eiro iztrūkums, trešdien brīdināja ES budžeta komisārs Ginters Etingers.

Vāciju pārstāvošais komisārs aicināja ES uzlabot tēriņu efektivitāti pirms 2019.gada martā gaidāmās Lielbritānijas izstāšanās.

"Lielbritānija vairs nebūs ar mums, bet viņi bija neto maksātāji, neskatoties uz [bijušās premjerministres Mārgaretas] Tečeres panākto budžeta atlaidi, tādēļ mums būs iztrūkums desmit līdz 11 miljardi eiro gadā," Etingers skaidroja preses konferencē, atklājot EK priekšlikumus bloka budžetam.

Tečeres laikā panāktā vienošanās ļauj Lielbritānijai atgūt aptuveni pusi no summas, ko tā iemaksā ES budžetā.

Etingers atsevišķi blogā rakstīja, ka "tajā pašā laikā mums ir jāfinansē jauni izdevumi, tādi kā aizsardzība, iekšējā drošība (..) kopējais iztrūkums tādēļ varētu būt divreiz lielāks".

ES 2017.gada budžets ir 157,9 miljardi eiro.

Komisārs arī uzsvēra, ka pēc Lielbritānijas izstāšanās ES varētu ietaupīt naudu, likvidējot visas budžeta atlaides, kuras piemērotas vairākām bloka dalībvalstīm.

Tomēr būtu jāsper arī citi soļi, atzina Etingers. "Es esmu ambiciozs un reālistisks," viņš piebilda.

"Brexit iztrūkums tiks finansēts ar izdevumu samazinājumu, tēriņu pārbīdīšanu, taupīšanu un dažiem jauniem naudas avotiem," paziņoja komisārs.

EK rosinājumi liecina, ka dalībvalstis varētu ietaupīt naudu, sadarbojoties nozīmīgās jomās, piemēram, kā tās jau gatavojas sadarboties aizsardzībā.

EK tomēr nav atklājusi detalizētus plānus, aicinot dalībvalstis izteikt savu viedokli.

Jūnijā sākto sarunu ietvaros pārējās 27 dalībvalstis gatavojas prasīt arī Lielbritānijas norēķināšanos par tās saistībām, un šis "Breksita rēķins" varētu sasniegt pat 100 miljardus eiro.

 

Top komentāri

Eiropas parlamenta deputāta alga
E
http://www.europarl.europa.eu/meps/en/about-meps.html 8484 - alga 4300 - deputāta kancelejas izdevumi 4200 - ceļošanai no Rīgas uz Briseli vai citām vietām darba darīšanās 304 dienā - dzīvojot Briselē hoteļa rēķini un ēdināšana papildus tam - ceļošana darba jautājumos Briselē un Strasbūrā un starp šīm pilsētām par velti - ar taksi, ne jau autobusu :) Tiek segti 2/3 no rēķiniem par ārstēšanās izdevumiem. Nav iekļauti papildus ienākumi par darbošanos parlamenta komisijās vai darba grupās, par kurām arī pienākas apmaksa, kas oficiālajā deputātu ienākumu aprakstā ir kautrīgi noklusēts...
hmm
h
Jo mazāks ir Briseles budžets, jo mazāk strīdu, mazāk korupcijas, mazāk pērkamības.
nu ko
n
Tie, kas nesajedz kapec anglu valoda. Tiesi tapat kaa Eiropas parlaments atrodas Briselee, kas atrodas valstii ar trijam, bet butibaa ar divam valsts valodam, lai neviena cita valsts nevaretu teikt, kapec sajaa nacionalajaa valstii, jo Belgija butibaa ir daudznacionala, līdz ar to neitrala sadai kopejai institucijai. Tiesi tapat ar anglu valodu, kas butu neitrala, jo tad citas valstis nevaretu parmest kapec tikai taas valsts valodaa, bet nevis manas valsts. Un anglu valoda ir pasaules biznesa valoda, tas otrkart. Ne jau francu vai vacu ir pasaules biznesa valodas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits