Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ES transporta ministri uzskata atteikšanos no laika maiņas 2019.gadā par nereālu

Vairums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu transporta ministru pirmdien pauduši viedokli, ka Eiropas Komisijas (EK) priekšlikums jau nākamgad atcelt sezonālo laika maiņu ir nereāls.

"Ja mēs gribam to izdarīt 2019.gadā, kā ierosinājusi Komisija, vairums dalībvalstu to neatbalstīs," ministru neformālās tikšanās sākumā Grācā sacīja Austrijas transporta ministrs Norberts Hofers.

Viņš sacīja, ka Austrija ierosinājusi 2021.gadu pārmaiņu uzsākšanai un tas tika uztverts ar "plašu piekrišanu".

Arī ES transporta komisāre Violeta Bulca pavēstīja, ka dalībvalstīm nepieciešams vairāk laika pārmaiņu īstenošanai.

"Dalībvalstīm ir vajadzīgs vairāk laika galīgā lēmuma pieņemšanai," norādīja Buca, paužot cerību, ka dalībvalstis spēs rast vienotu nostāju pirms transporta ministru sanāksmes decembra sākumā.

EK prezidents Žans Klods Junkers augustā paziņoja, ka EK ierosinās atcelt sezonālo laika maiņu un dot iespēju dalībvalstīm izvēlēties pastāvīgi palikt vasaras vai ziemas laikā.

Hofers pauda viedokli, ka 2019.gads vēl ir par agru, lai īstenotu šo ieceri, lai gan vairums dalībvalstu to atbalsta, un arī Austrija vēlētos, lai tas tiek izdarīts pēc iespējas ātrāk.

"Noteiktās jomās būs nepieciešama tehniska sagatavošanās (..), piemēram, avioindustrija saka mums, ka viņiem nepieciešami vismaz 18 mēneši, lai sagatavotos," sacīja Hofers.

"Mums arī jāuzmanās, ka nebeidzam ar dažādu laika zonu savārstījumu" Eiropā, viņš piebilda, ar to domājot iespēju, ka kaimiņvalstis var izvēlēties palikt atšķirīgā laikā.

Igaunijas un Lietuvas transporta ministri pauda entuziasmu par atteikšanos no laika maiņas, bet pārējo valstu ministri izteicās piesardzīgāk.

Dānijas transporta ministrs Ole Birks Olesens sacīja, ka Dānijā vēl nav bijušas debates sabiedrībā par šo jautājumu, tādēļ Dānijas nostāja vēl nav skaidra.

Hofers sacīja, ka neformālajā sanāksmē centīsies atrast "plašāko iespējamo saskaņu" šajā jautājumā.

EK šovasar veica ES dalībvalstu iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu viedokli par nepieciešamību veikt izmaiņas pastāvošajā kārtībā sezonālajai laika maiņai.

Ņemot vērā aptaujas rezultātus, septembrī EK sagatavoja direktīvas priekšlikumu, kas paredz atcelt sezonālo laika maiņu un dot iespēju dalībvalstīm izvēlēties pastāvīgi palikt vasaras vai ziemas laikā. Priekšlikums paredz, ka laika maiņa tiek atcelta pēc ES dalībvalstu vienotās pārejas uz vasaras laiku nākamā gada martā. Savukārt tās dalībvalstis, kuras vēlēsies ziemas laiku noteikt kā savu pamatlaiku, nākamā gada oktobrī varēs pāriet atpakaļ uz ziemas laiku un tad pārtraukt sezonālo laika maiņu.

Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981.gadā. Kopš 1997.gada vasaras laiks ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

papildināta pēc 2.rindkopas

Top komentāri

gh
g
Skaidrs, ko teica Lietuvas un Igaunijas transporta ministri. Bet ko teica Latvijas transporta ministrs laikam ir klasificēta informācija...
Komiski gan!
K
Kad ieviesa, pietika ar vienu pavēli, bet nu uzreiz lieta kļuvusi nereāla?
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Kad beidzot beigs dirsties ar to pulksteņa grozīšanu ? !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits