Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Francija: Sīrijas miera konferencē Asads nepiedalīsies

Sīrijas prezidents Bašars al Asads nepiedalīsies janvārī Ženēvā paredzētajā miera konferencē, otrdien pavēstīja Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss.

Pēc viņa teiktā, Ženēvā nebūs pārstāvēti arī radikālie Sīrijas opozīcijas grupējumi.

"Konferences Ženēva-2 mērķis nav ērti patērzēt par Sīriju, bet gan panākt abpusēju vienošanos starp režīma pārstāvjiem - bez Asada - un mēreno opozīciju ar mērķi izveidot pārejas valdību," skaidroja Fabiuss. "Tas ir ļoti sarežģīti, taču tas ir vienīgais risinājums, kas ļauj mums vienlaicīgi nodrošināt, ka nepiedalās nedz Bašara al Asada kungs, nedz teroristi."

Sīrijas miera konference, kurā pirmo reizi tiešās sarunās tiksies Sīrijas valdības un opozīcijas delegācijas, notiks Ženēvā 22.janvārī.

Konference ir "cerības misija", lai izbeigtu 32 mēnešus ilgstošo Sīrijas pilsoņkaru, pirmdien sacīja ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns.

Augstā amatpersona abām konflikta pusēm uzsvēra, ka konferences mērķis ir īstenot lielvaru vēl 2012.gada jūnijā pieņemto deklarāciju par Sīrijas pārejas valdības izveidošanu.

"Ģenerālsekretārs sagaida, ka Sīrijas pārstāvji ieradīsies Ženēvā ar skaidru izpratni, ka tas ir mērķis, un ar nopietnu apņemšanos izbeigt karu, kas jau ir paņēmis vairāk nekā 100 000 cilvēku dzīvību, kura dēļ mājas bijuši spiesti pamest teju deviņi miljoni, neskaitāmi cilvēki ir pazuduši bez vēsts un ir ieslodzīti cietumos, kas ir satricinājis visu reģionu un kas ir uzlicis nepieņemamu slogu Sīrijas kaimiņiem," sacīja ANO preses sekretārs Mārtins Nesirki.

"Konflikts Sīrijā ir plosījies pārāk ilgi. Tas būtu nepiedodami neizmantot šo iespēju, lai apturētu ciešanas un postu, ko tas ir radījis," ar sava preses sekretāra starpniecību norādīja Bans Gimuns.

Viņš cildināja Krievijas un ASV, kā arī ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Lahdara Brahimi pūliņus centienos sarīkot miera konferenci, kas jau vairākkārt tikusi atlikta.

Konferences sarīkošana kavējusies Sīrijas opozīcijas sašķeltības dēļ, kā arī šaubu dēļ par Sīrijas valdības apņēmību un domstarpībām par Irānas un Saūda Arābijas iespējamo līdzdalību forumā.

22.janvāra Ženēvas miera konference būs turpinājums 2012.gada jūnija sanāksmei, kurā piedalījās ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis un citas stratēģiski svarīgās valstis. Tajā tika pausts aicinājums izveidot Sīrijas pārejas valdību.

"Mēs dosimies uz Ženēvu ar cerības misiju. Ženēvas konference ir līdzeklis mierīgai pārejai, kas piepilda visu Sīrijas iedzīvotāju likumīgos centienus pēc brīvības un cieņas un kas garantē drošību un aizsardzību visām Sīrijas kopienām," norādīja ANO ģenerālsekretārs.

"Tās mērķis ir Ženēvas 2012.gada 30.jūnija komunikē īstenošana, ieskaitot pārejas valdības struktūras izveidošanu uz abpusējas vienošanās pamata, kas būtu apveltīta ar pilnīgu izpildvaru, arī attiecībā uz militārajām un drošības organizācijām," viņš piebilda.

Drošības padome ir atbalstījusi šo deklarāciju, padarot to juridiski saistošu.

Bans Gimuns "sagaida, ka reģionālie un starptautiskie partneri konstruktīvajām sarunām izrādīs nozīmīgu atbalstu".

"Visiem ir jāizrāda redzējums un vadība. Visiem tagad ir jāsāk strādāt, lai spertu soļus un sekmētu Ženēvas konferences izdošanos, arī attiecībā uz vardarbības apturēšanu, humānās palīdzības piekļuvi, ieslodzīto atbrīvošanu, Sīrijas bēgļu un valsts iekšienē pārvietoto personu atgriešanos mājās," uzsvēra ANO ģenerālsekretārs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits