Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Francijas mēri aicina sabiedrību protestēt pret grautiņu rīkotājiem

Francijas pilsētu mēri aicinājuši sabiedrību un amatpersonas pirmdien pulcēties pie pilsētu mērijām visā valstī, lai protestētu pret gandrīz nedēļu ilgstošajām vardarbīgajām nekārtībām.

Kopš otrdienas katru nakti Francija piedzīvojusi vardarbīgas masu nekārtības, kuras izraisīja kāda 17 gadus veca arābu izcelsmes pusaudža nāve policista raidītas lodes rezultātā. Pusaudzis atteicās apturēt savu automobili pēc policijas pieprasījuma un mēģināja bēgt.

Aicinājums "mobilizēt pilsoņus, lai atgrieztos pie republikāniskās kārtības" izskanējis pēc tam, kad kādas Parīzes priekšpilsētas mēra māja tika taranēta ar degošu automašīnu, acīmredzami mēģinot izraisī ugunsgrēku.

Valsts mēru apvienības paziņojumā presei teikts, ka Franciju pārņēmuši nemieri, kas vērsti pret republikas simboliem un kuros tiek pielietota galēja vardarbība.

Saskaņā ar iekšlietu ministra Žeralda Darmanēna rīkojumu pilsētās, kas pieredzējušas nekārtības, trešo nakti pēc kārtas saglabāta pastiprināta policijas klātbūtne un kārtību uzraudzījuši 45 000 policistu.

Tomēr šķiet, ka nemieri sākuši noplakt. Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju pirmdien līdz plkst.1.30 visā valstīaizturēti tikai 78 cilvēki, kas ir ievērojami mazāk nekā iepriekšējās dienās.

Arī bojāgājušā pusaudža vecāmāte medijiem sniegtajās intervijās svētdien aicinājusi izbeigt nekārtības.

Tikmēr politiķi asi nosodījuši uzbrukumu Lailerozas mēra Vensāna Žanbruna rezidencei netālu no Parīzes.

Pats Žanbruns, kurš pārstāv konservatīvo Republikāņu partiju, uzbrukuma brīdī bija darbā, bet mājās atradās viņa sieva un divi mazgadīgie bērni. Politiķa dzīvesbiedre uzbrukuma rezultātā guvusi nopietnu kājas lūzumu.

Tajā pašā laikā sociālajos tīklos izskanējuši aicinājumi nekārtības pārcelt uz Parīzes centru, un tikai galvaspilsētā, kā arī tās priekšpilsētās kārtības uzturēšanai izvietoti aptuveni 7000 policistu.

Parīzes policijas priekšnieks Lorāns Nunjess intervijā televīzijas kanāla BFM brīdinājis, ka, neraugoties uz nekārtību šķietamo pierimšanu, uzvaru svinēt ir pāragri.

Tikmēr 38 gadus vecajam policistam, kurš atklāja uguni uz automašīnas vadītāju, kas atteicās pakļauties policijas prasībām, izvirzītas apsūdzības par slepkavību afekta stāvoklī.

Svētdien parādījušās arī sīkākas ziņas par incidentu, kas izraisījis kārtējos grautiņus Francijas pilsētās.

Saskaņā ar prokuratūras sniegto informāciju otrdien ap plkst.8 divi policijas motociklisti pamanīja "Mercedes" markas automašīnu ar Polijas numurzīmēm, kas lielā ātrumā brauca pa sabiedriskā transporta joslu.

Policisti, iedarbinot sirēnas sāka sekot satiksmes noteikumu pārkāpējiem un pie luksofora panāca automašīnu, kurā atradās trīs jauni vīrieši.

Policisti lika autovadītājam apstāties, taču auto aizbrauca, ignorējot sarkano gaismu. Policisti sāka pakaļdzīšanos un pa radio par to informēja savu vienību.

Plkst.08.16 "Mercedes" bija spiests apstāties satiksmes sastrēgumā. Abi policisti nokāpa no motocikliem, izvilka ieročus un tuvojās automašīnai.

Vēlāk pratūrai viņi liecinājuši, ka vērsuši ieročus pret autovadītāju, lai "atturētu to no atkārtotas aizbraukšanas".

Kārtības sargi pieprasīja vadītājam izslēgt aizdedzi, taču tas nepakļāvās, un automašīna atsāka braukt. Viens no policistiem šajā brīdī izšāva, nāvējoši ievainojot jauno vīrieti krūtīs.

Pēc tam, kad automašīna ietriecās ceļmalas barjerā, viens no pasažieriem tika aizturēts, bet otrs aizbēga.

Bojāgājušajam jaunietim nav iepriekšējas kriminālsodāmības, taču viņš jau bija nonācis policijas redzeslokā.

Viņš iepriekš ticis sodīts par braukšanu bez autovadītāja tiesībām un par atteikšanos izpildīt rīkojumu apstāties.

Septembrī viņam bija jāierodas nepilngadīgo tiesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits