Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Franciju paralizē streiki pret pensiju sistēmas reformu

Arodbiedrībām uzsākot plašus protestus pret prezidenta Emanuela Makrona iecerēto pensiju sistēmas reformu, lielu daļu Francijas ceturtdien paralizējuši streiki.

Vairums skolu ir pilnībā slēgtas vai arī nodrošina tikai bērnu pieskatīšanu. Tas licis daudziem vecākiem meklēt alternatīvas vai arī neiet uz darbu un palikt mājās.

Taču nekursē arī vilcieni, metro un autobusi.

Tūkstošiem cilvēku jau izgājuši ielās, bet divas lielākās demonstrācijas paredzētas pēcpusdienā Parīzē, kur ielās vērojama daudz mazāka satiksme, nekā ierasts, jo daudzi cilvēki vienkārši izšķīrušies paņem brīvdienu vai strādāt no mājām, lai nenāktos nīkt iespējamajos sastrēgumos, ko varētu izraisīt sabiedriskā transporta paralīze.

Ceturtdienas rītā normāli darbojās tikai divas no 16 Parīzes metro līnijām.

Nopietni traucēta bija arī parasti stipri noslogotā piepilsētas vilcienu satiksme, un galvaspilsētā nekursēja arī daudzi autobusi un tramvaji.

Atcelti arī 90% ātrgaitas vilcienu TVG un reģionālo vilcienu reisu. Savukārt lidsabiedrība Air France atcēlusi 30% iekšzemes reisu un 15% tuvās distances starptautisko lidojumu.

Nepietiekamā personāla dēļ slēgts arī Eifeļa tornis un Orsē muzejs. Tikmēr Luvra, Pompidū centrs un citi muzeji brīdinājuši, ka daļa to ekspozīcijas vai izstāžu var būt nepieejama.

Arodbiedrība CGT ziņo, ka strādājošie bloķējuši septiņas no astoņām Francijas naftas pārstrādes rūpnīcām, radot bažas par degvielas trūkumu, ja streiks turpināsies.

Protestos iesaistījušies arī "dzelteno vestu" kustības aktīvisti, kas bloķējuši ceļus vairākās pilsētās, tostarp Havrā, kur, kā vēsta CGT, slēgta arī osta.

Tikmēr arodbiedrības ceturtdien jau paziņojušas, ka sabiedriskā transporta darbinieku streiks ilgs līdz pirmdienai.

Par to nobalsojuši gandrīz visi streikojošie, pavēstījis arodbiedrības UNSA pārstāvis Tjerī Babeks.

"Ļaudis saplānojuši kā tikt galā šodien un rīt, taču es patiesi bažījos par pirmdienu, kad sāksies īstās mocības," Parīzes Monparnasa stacijā aģentūrai AFP atzinis kāds pasažieru apkalpošanas dienesta darbinieks.

Policija atrodas pastiprinātā gatavības stāvoklī, lai novērstu iespējamo vardarbību, kurā varētu izvērsties daļa no daudzajām demonstrācijām.

Kopumā visā Francijā plānotas aptuveni 250 demonstrācijas.

Parīzē kārtības uzturēšanā paredzēts iesaistīt aptuveni 6000 policistu, bet uzņēmumiem, kas atrodas plānoto demonstrāciju maršrutā, dots rīkojums pārtraukt darbu.

Līdz pusdienlaikam policija galvaspilsētā bija jau aizturējusi 18 cilvēkus.

Arodbiedrības pauž gatavību protestus turpināt, kamēr Makrons neatteiksies no iecerētās pensiju sistēmas reformas.

Amatpersonas atzinušas, ka pensionēšanās vecums pakāpeniski tiks paaugstināts, taču pagaidām nav īsti skaidrs, kā iecerētā universālā pensiju sistēma, kam jāaizstāj desmitiem pašreizējo atsevišķo pensiju sistēmu, ietekmēs līdzšinējos strādājošo pensiju plānus.

Makrona kanceleja ceturtdien paziņojusi, ka premjerministrs Eduārs Filips pēc sarunām ar arodbiedrībām nākamnedēļ izklāstīs galvenos reformas elementus.

Makrons vēlas ieviest universālu pensiju sistēmu, kas nomainīs pašreizējos 42 "īpašos režīmus", ko bauda dažādās nozarēs strādājošie, sākot ar dzelzceļniekiem un enerģētikas sektorā strādājošajiem un beidzot ar advokātiem un Parīzes opernama darbiniekiem.

Šīs atsevišķās sistēmas attiecīgajā nozarē strādājošajiem bieži garantē lielākas pensijas un agrāku pensionēšanos.

Taču arodbiedrības norāda, ka reformas ietekmēs arī miljoniem strādājošo privātajā sektorā, spiežot tos strādāt arī pēc 62 gadu vecuma sasniegšanas, ja tie vēlēsies saņemt pilni pensiju, kas savulaik tiem apsolīta.

Top komentāri

reptilis
r
Man šos pastulbos streikotājus nemaz naf žēl...- stulbums vēlēšanās prasa upurus....un nauda neaug kokos:)))...katra tauta par savu stulbumu maksā savādāk...vienīgais,ka mazas tautas maksā arī par lielo tautu stulbumu:))):(((
Augustine
A
Francijas un preza E. Makrona kundzes, kurs tik loti kokete ar kremla Putleri, ir smadzenes sapuvusas.......Francija deg liesmas, bet Francijas prezis grib uzmesties par galveno fireri ne tikai Prancija bet ari visa ES. ES pilsoni, esiet uzmanigi un modri, jo Francija un tas vadoni ir vajais kedes posms un judas, un vel, Francija ir jaizsledz no NATO, jo Francijas politiki ir tiesa linija kremla saimniekiem...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits