Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Itālijā šķetina valsts un mafijas saites

Pagājušajā nedēļā itālieši pirmo reizi piedzīvoja, ka šāda tiesas prāvā tiek iesaistīts Valsts prezidents. 89 gadus vecais Džordžo Napolitāno deva liecību tiesas procesā, kas izskata apsūdzības, ka deviņdesmitajos gados Itālijas valdība un mafija noslēgušas slepenu vienošanos, lai izbeigtu kriminālo grupējumu brutālos uzbrukumus valstij. Šī lieta Itālijas sabiedrībai atgādinājusi par savulaik ļoti ciešajām saitēm starp varu un mafiju, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Izskanējusi informācija, ka Napolitāno pirms diviem gadiem no sava juridiskā padomnieka saņēmis vēstuli, kuras saturs izmeklētājiem liekot nojaust, ka viņš ir zinājis par valdības kontaktiem ar mafiju, vēsta BBC. Izmeklētāji arī pārtvēruši telefonsarunu, kurā viens no lietā apsūdzētajiem - bijušais iekšlietu ministrs Nikola Mančīno - prezidenta palīgam lūdzis, vai viņš nevarētu izvairīties no piedalīšanās prāvā.

Trīs stundas ilgusī Napolitāno iztaujāšana notika aiz slēgtām durvīm, tādēļ to nevarēja apmeklēt mediji. Pēc tās prezidenta birojs izplatīja paziņojumu, ka viņš uz tiesnešu jautājumiem atbildējis "maksimāli atklāti un nosvērti" un neesot izmantojis konstitūcijā paredzētās tiesības klusēt.

Viena no apsūdzēto aizstāvēm Nikoleta Pjerdžentīli žurnālistiem sacīja, ka prezidents runas par slepenu vienošanos starp valdību un mafiju nodēvējis par "pieņēmumu bez objektīviem pierādījumiem", raksta Reuters. Napolitāno arī apgalvojis, ka deviņdesmito gadu notikumu laikā ir bijis tikai "skatītājs no malas".

Organizētā noziedzība ir Itālijas nelaime jau gadsimtiem, bet deviņdesmito gadu sākumā mafija ar nepieredzētu brutalitāti vērsās pret cilvēkiem, kas bija nostājušies tās ceļā. 1992. gadā mafija uzspridzināja auto, kurā atradās Sicīlijas prokurors Džovanni Falkone, viņa sieva un trīs miesassargi.

Izmeklētāji apgalvo, ka pēc notikušā toreizējā valdība un tiesībsargājošās iestādes, cerot iegrožot aizvien augošo vardarbību valstī, veica slepenas pārrunas ar mafijas bosiem. Valdība solījusi mīkstināt cietumsodus ieslodzītiem mafijas locekļiem, ja organizētās noziedzības grupējumi samazinās vardarbību.

Ar to gan ticis panākts pretējs efekts, jo divus mēnešus pēc Falkones slepkavības līdzīgā uzbrukumā tika nogalināts viņa kolēģis Paolo Borsellino. 

Visu Ulda Ķezbera rakstu Itālijā šķetina valsts un mafijas saites lasiet pirmdienas, 3.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits