Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielbritānija no janvāra honkongiešiem piedāvās iespēju iegūt pilsonību

Lielbritānijas valdība trešdien paziņoja, ka tā, sākot ar 2021.gada janvāri, pavērs ceļu uz Lielbritānijas pilsonības iegūšanu Honkongas iedzīvotājiem, kas kvalificējas zināmiem nosacījumiem.

Honkongas iedzīvotāji, kam ir Lielbritānijas nacionālās ārzemju pases un viņu tiešie ģimenes locekļi, varēs pārcelties uz Lielbritāniju, lai tur studētu un strādātu.

Izmaiņas imigrācijas noteikumos pieņemtas pēc tam, kad Pekina Honkongā ieviesa jaunu, vērienīgu nacionālās drošības likumu.

Tie, kas atbilst šai programmai, varēs piekļūt Lielbritānijas darba tirgum jebkurā kvalifikācijas līmenī un bez atalgojuma sliekšņa, tomēr viņi nevarēs piekļūt valsts finansējumam.

"Apvienotajai Karalistei ir spēcīgas vēsturiskas attiecības ar Honkongas iedzīvotājiem, un mēs turēsim viņiem doto solījumu nodrošināt viņu brīvības," sacīja iekšlietu ministre Priti Patela.

Tie, kas ieradīsies Lielbritānijā jaunās programmas ietvaros, varēs pieteikties pastāvīgai dzīvei Lielbritānijā, kad viņi tur būs nodzīvojuši piecus gadus.

Vēl pēc 12 mēnešiem viņi varēs pieteikties uz Lielbritānijas pilsonību.

Lielbritānija nodeva savu bijušo koloniju Honkongu Ķīnai 1997.gadā atbilstoši principa "viena valsts, divas sistēmas" nosacījumiem, kas paredzēja garantēt pilsētai lielu autonomiju un Rietumu pilsoniskās brīvības, kādas nav kontinentālajā Ķīnā.

"Šodienas paziņojums apliecina, ka Apvienotā Karaliste tur vārdu - mēs nenovērsīsies no Honkongas, un mēs neizvairīsimies no vēsturiskās atbildības, kas mums pret tās iedzīvotājiem," sacīja Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs.

Ķīnas pieņemtais nacionālās drošības likums aizliedz graujošu darbību, atdalīšanos no valsts, terorismu un slepenu sadarbību ar ārvalstu spēkiem.

Pekina, kas šo likumu pieņēma, apejot Honkongas likumdošanas institūciju, apgalvo, ka tas vajadzīgs, lai atjaunotu stabilitāti Honkongā pēc demokrātijas piekritēju protestiem. Likuma pretinieki bažījas, ka tas sagraus Honkongas politiskās brīvības un samazinās tās autonomiju, ņemot vērā, ka līdzīgi likumi ir izmantoti protestu apspiešanai pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss un atšķirīga tieslietu sistēma. Tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu Honkongas statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai nosaka Londonas un Pekinas vienošanās.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons paziņojis, ka Ķīna, pieņemot Honkongas nacionālās drošības likumu, pārkāpusi šo vienošanos.

Top komentāri

Ja nopietni,
J
kamēr kāds virs zemes, tikmēr ir iespēju laiks. Taču - IEROBEŽOTS laiks.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits