Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lietuvā savākti 320 000 parakstu par aizliegumu pārdot zemi ārvalstniekiem

Iniciatīvas grupa, kas aicina Lietuvā sarīkot referendumu par grozījumiem valsts konstitūcijā, paredzot aizliegt Lietuvas zemes pārdošanu ārvalstniekiem, savākusi aptuveni 320 000 atbalstītāju parakstu.

Tādējādi pārsniegta nepieciešamā robeža - 300 000 parakstu -, kas bija jāsavāc triju mēnešu laikā. Parakstu vākšanas termiņš beidzās aizvadītajā piektdienā, un tagad tie 15 dienu laikā jāpārbauda Centrālajai vēlēšanu komisijai. Ja tiks atzīts, ka savākts vajadzīgais skaits derīgu parakstu, referendums šajā jautājumā varētu notikt nākamajā pavasarī reizē ar prezidenta vēlēšanām.

Referenduma iniciatori aicina grozīt Lietuvas konstitūciju, nosakot, ka zeme, iekšējie ūdeņi, meži un parki var piederēt vienīgi Lietuvas Republikas pilsoņiem un valstij. Viņi norāda, ka, pārdodot zemi ārvalstniekiem, "tiek pārkāpts Lietuvas teritoriālās integritātes princips".

Vienlaikus iniciatori iesaka rīkot arī referendumu par konstitūcijas grozījumu, kas paredzētu, ka turpmāk referenduma sarīkošanai pietiktu savākt 100 000 balsstiesīgo Lietuvas pilsoņu parakstu.

Aizliegums ārvalstniekiem iegādāties lauksaimniecībā izmantojamo zemi Lietuvā ir spēkā līdz 2014.gada maijam.

2011.gadā Lietuvai beidzās septiņu gadu pārejas posms pēc iestāšanās Eiropas Savienībā, kad šāds aizliegums bija atļauts, bet iestāšanās līgums paredzēja tiesības pagarināt to vēl uz trim gadiem. Toreiz Eiropas Komisija akceptēja Lietuvas pieprasījumu atļaut pagarināt aizliegumu, bet vienlaikus mudināja Lietuvu gādāt, lai strukturālās reformas lauksaimniecībā tiktu pabeigtas un minētos ierobežojumus ārvalstniekiem varētu "pakāpeniski atcelt vēl pirms pārejas laika beigām, un tādējādi tirgu labāk sagatavotu pilnīgai liberalizācijai".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits