Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Moldovas parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu promaskaviskajiem sociālistiem

Moldovā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi promaskaviskā Sociālistu partija, taču neviens politiskais spēks nav saņēmis pietiekamu balsu vairākumu, lai izveidotu valdību.

Pēc 98% balsu saskaitīšanas centrālā vēlēšanu komisija pirmdien paziņoja, ka pēc partiju sarakstiem Sociālistu partija, kuru pārstāv prezidents Igors Dodons, ieguvusi 31,4% balsu. Sociālisti iestājas par pievienošanos Krievijas kontrolētajai Eirāzijas Ekonomiskajai savienībai.

Otrajā vietā ar 26,1% balsu ir peoeiropeiskais bloks Tagad (Acum). Tajā apvienojušās Cieņas un patiesības platformas partija un Rīcības un solidaritātes partija, kuru mērķis ir panākt Moldovas iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO.

Trešajā vietā ar 24% balsu ir  ietekmīgā oligarha Vladimira Plahotņuka vadītā valdošā Demokrātiskā partija, kas mēģina atrast vidusceļu starp austrumu un rietumu orientāciju.

Ceturtajā vietā ar 8,5% balsu ir Šora partija. To vada uzņēmējs Ilans Šors, kurš ir notiesāts tā dēvētajā gadsimta nozieguma lietā saistībā ar miljardu ASV dolāru, kas pazuda no Moldovas  bankām. Šors spriedumu pārsūdzējis, tāpēc tas nav stājies spēkā.

Pārējām partijām nav izdevies pārvarēt 6% barjeru iekļūšanai parlamentā pēc partiju sarakstiem. Starp tām ir arī eksprezidenta Vladimira Voroņina vadītā Komunistu partija, kas saņēmusi 3,8% balsu. Tomēr šīs partijas var iegūt deputātu vietas vienmandāta apgabalos.

Šajās vēlēšanās parlaments pirmo reizi tika ievēlēts pēc jaunas sistēmas - no 101 deputāta 51 deputāts tiek ievēlēts vienmandāta apgabalos, bet 50 deputāti - pēc partiju sarakstiem.

Vēlētāju aktivitātes līmenis vēlēšanās bija 49%.

Parlamenta pilnvaru termiņš ir četri gadi.

Top komentāri

bet
b
Saskaņā ar tautas skaitīšanas datiem tikai 58,77% Moldovas iedzīvotāju ikdienā lieto rumāņu/moldāvu valodu. Un tas neskaitot okupēto Piedņestru, kas ir pilnīgi rusificēta. Tas ir kārtējais piemērs, ka divas tautas vienā teritorijā nevar eksistēt. Šāda sabiedrība vienmēr būs sašķelta un konfliktogēna.
VVZ
V
Ja nepilsoņiem uzspiedīs Latvijas pilsonību, tad šād situācija būs arī šeit.
ērce
ē
No tā mēs redzam kādu postu padara 50 gadus ilga krievu okupācija. Ne velti krievus sauc par "nation killers" — tautu iznīcinātājiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits