Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Norvēģija un Zviedrija nogaidīs ar AstraZeneca Covid-19 vakcīnas izmantošanas atsākšanu

Norvēģija un Zviedrija ceturtdien paziņoja, ka tās nogaidīs ar AstraZeneca Covid-19 vakcīnas izmantošanas atsākšanu, lai gan Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ceturtdien atzina šo vakcīnu par drošu.

EZA drošuma komiteja ceturtdien pēc AstraZeneca vakcīnas izpētes paziņoja, ka tā ir "droša un efektīva" vakcīna un "nav saistīta ar trombembolijas gadījumu vai asins recekļu riska pieaugumu".

EZA spriedums, kas bija līdzīgs Pasaules Veselības organizācijas (PVO) spriedumam, pamudināja Eiropas Savienības (ES) nozīmīgākās dalībvalsts Vāciju, Franciju, Spāniju un Itāliju paziņot, ka tās drīz atsāks vakcināciju ar šo vakcīnu.

Norvēģijas Sabiedriskās veselības institūts paziņoja, ka "ņem vērā" EZA spriedumu, bet atzina par "pāragru" šobrīd nonākt pie galīga slēdziena. Institūts pavēstīja, ka nāks klajā ar saviem ieteikumiem nākamās nedēļas beigās.

"Vakcinācijas ar AstraZeneca [vakcīnu] paliks apturētas, līdz mums būs pilnīgs priekšstats par situāciju," medijiem sacīja institūta direktore Kamilla Stoltenberga.

Arī Norvēģijas kaimiņvalsts Zviedrija, kas ir ES dalībvalsts, paziņoja, ka pagaidām neatsāks apturēto potēšanu ar AstraZeneca vakcīnu.

AstraZeneca ir Lielbritānijā bāzēta Lielbritānijas un Zviedrijas farmācijas kompānija.  

"Mēs izpētīsim informāciju, kas ietverta EZA pētījumā, un ceram, ka mēs varēsim nākamnedēļ izlemt par vislabāko veidu, kā izmantot šo vakcīnu nākotnē," sacīja Zviedrijas galvenais epidemiologs Anderss Tegnels.

Zviedrijas iestādes ir paziņojušas, ka viens cilvēks ir miris pēc AstraZeneca vakcīnas saņemšanas, bet nav tieši saistījušas šo nāves gadījumu ar vakcīnu.

""Bija asins receklis artērijās un vēnās ar smagu asiņošanu," paziņoja Zviedrijas medicīnas produktu aģentūra Lakemedelsverket.

Norvēģijas mediķu grupa ceturtdien apgalvoja, ka ir atradusi saistību starp AstraZeneca vakcīnu un asins recekļiem pacientiem, kas nopietni saslimuši vai miruši dažas dienas pēc pirmās injekcijas.

"Mēs ieguvām rezultātus, kas var izskaidrot mūsu hospitalizēto pacientu klīnisko evolūciju," sacīja valsts slimnīcas Oslo direktors Pols Andrē Holme.

"Šie rezultāti atbalsta mūsu teoriju (..) ka šiem pacientiem bija stipra imūnreakcija, kas noveda pie antivielu veidošanās, kuras var ietekmēt trombocītus un novest pie tromba" jeb asins recekļa rašanās, viņš piebilda. 

Atbildot uz jautājumu, vai nāvi izraisīja vakcīna, Holme sacīja: "Es šobrīd neredzu nekādi citu iespējamību." Viņš gan uzsvēra, ka tas vēl aizvien ir "indikatoru" jautājums.

Norvēģijas mediji vēstīja, ka šie rezultāti ir jauni un EZA tos nav ņēmusi vērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits