Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Putins dodas pielabināties Itālijai

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien ieradīsies Itālijā, lai kopā ar šīs valsts premjerministru Mateo Renci apmeklētu pasaules izstādi Expo 2015 Milānā un apspriestu valstu divpusējās attiecības. Vēlāk Romā Putinam paredzēta tikšanās ar Itālijas prezidentu Serdžo Matarellu un audience pie katoļu baznīcas vadītāja pāvesta Franciska.

Izskan minējumi, ka Krievijas prezidenta brauciens uz Itāliju tikai dažas dienas pēc G7 valstu līderu sanāksmes, kurā tika asi nosodīta Krievijas militārā agresija Austrumukrainā, ir Putina mēģinājums pielabināties Renci pirms šomēnes gaidāmās Eiropas Savienības (ES) galotņu tikšanās, kurā jālemj par sankciju pagarināšanu pret Krieviju.

Itālijai un Krievijai vēsturiski bijušas ciešas attiecības, kas īpaši izpaudušās ekonomiskajā sadarbībā. Itālija ir viens no lielākajiem Krievijas energoresursu eksportētājiem un Krievijas iedzīvotāju iecienīts ceļojumu galamērķis, bet Krievija līdz sankciju ieviešanai pērn bija viens no lielākajiem Itālijas pārtikas produktu noieta tirgiem.

Itālijas ekonomika, kas ir ceturtā lielākā ES, piedzīvo ilgāko pēckara recesiju - valsts tautsaimniecība ir samazinājusies jau vairāk nekā trīs gadus. Itālijas ekonomikai par labu nenāca arī Krievijas pagājušā gada vasarā ieviestais rietumvalstu pārtikas produktu importa aizliegums, kas bija Maskavas atbilde uz Rietumu ekonomiskajām sankcijām pēc Krimas aneksijas un militārā iebrukuma Austrumukrainā.

Itālijas valdības vadītājs Renci ir viens no dažiem ES dalībvalstu līderiem, kuri centušies uzturēt ciešus kontaktus ar Kremli, neraugoties uz saspīlētajām attiecībām starp Briseli un Maskavu. Martā viņš bija ieradies vizītē Maskavā, kur paziņoja, ka Rietumiem nav izdevīga Krievijas izolācija. Renci toreiz personīgi ielūdza Putinu apmeklēt Expo 2015.

Šonedēļ notikušajā G7 valstu vadītāju samitā Renci bija vienīgais no pasaules attīstīto ekonomiku līderiem, kurš nerunāja par Krievijas agresiju Ukrainā. Itālijas premjers kārtējo reizi paziņoja, ka sagaida Krievijas atgriešanos starptautiskajā politiskajā arēnā. "Visi apzinās Krievijas potenciālo lomu un ieguldījumu starptautisko krīžu risināšanā," paziņoja Renci.

Itālijas ārlietu ministrs Paolo Džentiloni intervijā, kas pirmdien bija publicēta laikrakstā Corriere della Sera, paziņoja, ka Itālijai un Krievijai ir īpašas attiecības, bet to dēļ Roma negrasoties pagriezt muguru saviem Rietumu sabiedrotajiem.

Tajā pašā laikā viņš aicināja Rietumus "nomierināt Krieviju", apstiprinot, ka Ukraina nekad nekļūs par NATO dalībvalsti. Tā, viņaprāt, būtu spēcīga atbilde uz Putina pārmetumiem, ka NATO apdraudot Krievijas drošību.

Pirms vizītes Itālijā Putins sniedza interviju Corriere della Sera, kurā cildināja "privileģētās politiskās un ekonomiskās attiecības" starp Krieviju un Itāliju. Viņš norādīja, ka nesen notikusī Renci vizīte Krievijā "deva nopietnus signālus, ka Itālija vēlas attīstīt šīs attiecības". "Mēs, protams, esam gatavi atbildēt, turpinot paplašināt mūsu sadarbību," sacīja Putins.

Visu Ulda Ķezbera rakstu Putins dodas pielabināties Itālijai lasiet trešdienas, 10.jūnija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits