Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sākotnējie rezultāti: Ukrainas parlamenta vēlēšanās uzvar Zelenska partija

Svētdien notikušajās Ukrainas parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi prezidenta Volodimira Zelenska partija, liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc 35,51% biļetenu saskaitīšanas, par Zelenska dibināto partiju Tautas kalps pēc partiju sarakstiem balsojuši 42,19% ukraiņu.

Otrajā vietā izvirzījusies prokrieviskā Opozīcijas platforma, par kuru balsojuši 12,75% vēlētāju. Seko bijušā prezidenta Petro Porošenko partija Eiropas solidaritāte, kas ieguvusi 8,71% balsu.

Iekļūšanai parlamentā noteikto piecu procentu barjeru pārvarējusi arī bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko vadītā partija Batkivščina (Tēvzeme) un rokzvaigznes Svjatoslava Vakarčuka jaundibinātā partija Balss, par kurām balsojuši attiecīgi 8,15 un 6,39% vēlētāju.

Šie rezultāti visumā atspoguļo pirmsvēlēšanu aptauju prognozes.

Ukrainā ir jaukta vēlēšanu sistēma, un pēc partiju sarakstiem tiek ievēlēta tikai puse no 450 parlamenta deputātiem, kamēr otra puse tiek ievēlēta vienmandāta apgabalos.

Arī vienmandāta apgabalos vadībā ir Tautas kalps.

Saskaņā ar pašreizējiem balsu skaitīšanas rezultātiem Zelenska partijai pienākas vismaz 229 mandāti, un tādējādi tā varētu būt nodrošinājusi sev absolūto vairākumu.

Opozīcijas platforma ieguvusi 41 vietu, Eiropas solidaritāte - 27, Tēvzemei - 26, bet Balsij - 20.

Vēl 11 vietas vienmandāta apgabalos izcīnījušas partijas, kas pēc sarakstiem nav pārvarējušas piecu procentu barjeru, bet 58 vietas ieguvuši neatkarīgie kandidāti.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

rekur
r
Šobrīd ir apstrādāti 50% vēlēšanu biļetenu un ir redzams, ka pro- prezidenta partija "Tautas kalps" ir ieguvusi absolūto balsu vairākumu Radas vēlēšanās. Viņa varēs veidot valdību viena pati, bez jebkādas koalīcijas ar citām partijām. Situācija ir unikāla Ukrainas vēsturē. Nekā līdzīga Ukrainā nav bijis 30 gadus, arī visā post- padomju telpā, kopš kompartija atdeva varu.Kā šo situāciju izmantos Ukrainā grūti minēt. Tad jau redzēs...
oskars
o
ja Zelenskim izdosies apturet pilsonu karu , tad tas bus liels trieciens ASV un vinu pakalpiniem ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits