Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Seima spīkere: Lietuvai ar partneriem ir jāaptur Krievijas sportistu dalība olimpiskajās spēlēs

Lietuvai un tās partneriem Rietumvalstīs ir jādara viss iespējamais, lai Krievijas un Baltkrievijas sportisti nepiedalītos olimpiskajās spēlēs pat kā neitrālie atlēti, pirmdien paziņoja Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena.

Viņa sacīja, ka 2024.gada olimpisko spēļu Parīzē boikotēšana būtu "galējs pasākums" un "par to pašlaik ir pāragri runāt".

"Pašlaik mums ir jādara viss, ko varam, lai novērstu Krievijas sportistu piedalīšanos olimpiskajās spēlēs un citās sacensībās ārpus olimpiskajām spēlēm, arī ar neitrālu karogu," Seima spīkere teica žurnālistiem pēc tikšanās par parlamenta deputātiem un valdības pārstāvjiem, lai koordinētu rīcību un nepieļautu Krievijas un Baltkrievijas sportistu piedalīšanos olimpiskajās spēlēs, kā to ierosinājusi Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK).

"Karam plosot Ukrainu, kad Krievijas raķetes katru dienu nogalina ukraiņu sportistus, trenerus un bērnus, būtu ciniski teikt, ka sportu nevajag jaukt ar politiku," Čmilīte-Nilsena sacīja žurnālistiem.

Viņa paziņoja, ka ir jāizveido starptautiska koalīcija, kas dažādos formātos cīnītos pret Krievijas un Baltkrievijas atlētu atgriešanos olimpiskajās spēlēs.

"Krievija un Baltkrievija sportu izmanto savā propagandā un mēģina atrast veidus, ceļus, kā atgriezties olimpiskajā kustībā, sporta sacensībās," atgādināja Seima spīkere.

Lietuvas izglītības, zinātnes un sporta viceministrs Lins Obcarsks apstiprināja, ka reģiona valstu ministri gatavo paziņojumu pret Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību sacensībās.

Seima Jauniešu un sporta lietu komisijas priekšsēdētājs Virgilijs Alekna, kurš savulaik pārstāvējis Lietuvu diska mešanas olimpiskajās sacensībās, atzina, ka pagaidām Lietuva neapsver olimpisko spēļu Parīzē boikotēšanu, tomēr viņš personīgi uzskatot, ka sportistiem jāļauj izvēlēties, vai viņi ir gatavi piedalīties sacensībās līdzās krievu sportistiem.

Jau vēstīts, ka SOK pagājušajā nedēļā paziņoja, ka aicina pētīt iespējas, kā Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu atgriezties starptautisko sacensību apritē.

Ja SOK jebkādā veidā pieļaus Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību 2024.gada Parīzes olimpiskajās spēlēs, Ukrainas atlēti sola boikotēt četrgades vasaras sporta veidu lielāko forumu.

Kā priekšnoteikumus, lai sportisti varētu atgriezties sacensību apritē, SOK min, ka tie varētu startēt tikai kā neitrāli sportisti, nekādā veidā nepārstāvot savu valsti vai federāciju, līdzīgi kā tas ir profesionālajās sporta līgās Eiropā, ASV un Kanādā, kā arī atsevišķos individuālajos sporta veidos.

Tāpat sportisti sacensībās varētu piedalīties, ja pilnībā respektē Olimpisko hartu. Pirmkārt, tie var būt tikai sportisti, kas nav aktīvi atbalstījušu Krievijas karadarbību Ukrainā. Otrkārt, šiem sportistiem jāatbilst Pasaules antidopinga kodeksam un citiem antidopinga noteikumiem.

Gadījumā, ja sportisti neievērotu šos priekšnosacījumus, starptautiskajām federācijām un/vai sacensību rīkotājiem nekavējoties jāatstādina viņus no sacensībām, ziņojot par to SOK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits