Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Šrēders aizstāv savu lēmumu nedistancēties no Putina

Vācijas bijušais kanclers Gerhards Šrēders intervijā vācu medijiem apgalvoja, ka Krievija karā ar Ukrainu esot gatava sarunu ceļā panāktam atrisinājumam, vienlaikus aizstāvot savu lēmumu nedistancēties no Krievijas prezidenta Vladimira Putina.

"Esmu nosodījis karu vairākkārt, jūs to zināt. Bet vai ar personīgu distancēšanos no Putina tiešām būtu panākts kaut kas labs?" trešdien intervijā žurnālam "Stern" un raidsabiedrībai "RTL/ntv" vaicāja bijušais kanclers.

Intervijā Šrēders arī aizstāvēja pretrunīgi vērtēto gāzes cauruļvadu "Nord Stream 2" - projektu, kas ir apturēts Krievijas pret Ukrainu sāktā kara dēļ.

"Labā ziņa ir tā, ka Kremlis vēlas sarunu ceļā panāktu atrisinājumu" karam Ukrainā, intervijā "Stern" un "RTL/ntv" sacīja Šrēders.

Kompromiss varētu ietvert daļēju Krievijas kontroli Donbasā un Ukrainas "bruņoto neitralitāti" kā alternatīvu dalībai NATO, savu viedokli pauda bijušais kanclers.

Kijivas centieni atgūt Krievijas 2014.gadā anektēto Krimu ir veltīgi, viņš pieļāva.

"Ideja, ka Ukrainas prezidents [Volodimirs] Zelenskis atkaros Krimu, ir absurda," sacīja Šrēders. "Kas gan tic tam, ka Krievijas prezidents varētu jebkad atteikties no Krimas?"

Šrēderam vēl pagājušajā nedēļā bijušas sarunas ar Putinu, trešdien apliecināja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba noraidīja Šrēdera apgalvojumus, ka Putins būtu gatavs sarunām.

"Nav nekā ciniskāka par Putina rokaspuišu apgalvojumiem, ka Krievija ir gatava sarunām," tviterī norādīja Kuleba, uzsverot, ka Ukrainas bombardēšana, kas notiek katru dienu, liecina par pretējo.

"Krievija turpina koncentrēties karam. Viss pārējais ir dūmu aizsegs," uzsvēra ministrs.

Savukārt Zelenskis trešdien ikvakara videouzrunā sacīja, ka "ir vienkārši pretīgi, ka ietekmīgu valstu ar Eiropas vērtībām bijušie līderi strādā par labu Krievijai, kas karo pret šīm vērtībām". Ukrainas prezidents gan Šrēderu vārdā neminēja.

Maijā Šrēders nolēma pamest Krievijas naftas kompānijas"Rosņeftj" direktoru padomes priekšsēdētāja amatu un paziņoja, ka nepieņems piedāvājumu kļūt par gāzes uzņēmuma "Gazprom" direktoru padomes locekli.

Jau ziņots, ka Vācijas Sociāldemokrātu partija (SPD), kuras līderis savulaik bija Šrēders, jūlija vidū sāka procesu, kas var novest pie Šrēdera izslēgšanas no partijas par tuvajām attiecībām ar Putinu un Krievijas energokompānijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits