Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Turcija sāk masveidā deportēt afgāņus

Turcija pievienojusies tām valstīm, kas sākušas masveidā deportēt Afganistānas pilsoņus uz talibu pārvaldīto dzimteni, vēsta Radio Free Europe/Radio Liberty.

Pēdējo nedēļu laikā turp nogādāti gandrīz četri tūkstoši cilvēku.

Afgāņu imigrantu izraidīšana no Turcijas notiek laikā, kad to masveidā dara arī Pakistāna un Irāna. No šīm divām valstīm pagājušajā mēnesī repatriēti ap 400 tūkstošiem Afganistānas pilsoņu.

Pēc tam, kad talibu kaujinieki pārņēma varu Afganistānā 2021. gadā, simtiem tūkstošu afgāņu pameta valsti gan baidoties no talibu režīma represijām, gan bēgot no ekonomiskajām grūtībām, kas starptautiski neatzītās talibu valdības laikā tikai pastiprinājušās.

Daļa no Afganistānas emigrējušo nokļuva Pakistānā, citi caur Irānu devās uz Turciju, lai censtos palikt uz dzīvi tur vai tālāk caur Grieķiju nokļūtu Eiropas Savienībā.

Pagājušā gada laikā Turcija deportēja uz Afganistānu ap 50 tūkstošiem afgāņu. 2022. gada ziņojumā Human Rights Watch kritizēja Turciju, ka tā "izspiež" desmitiem tūkstošu afgāņu, daudziem no kuriem nav dokumentu, atpakaļ uz robežas ar Irānu vai deportē viņus tieši uz Afganistānu, neizvērtējot lūgumus pēc starptautiskās aizsardzības.

Lai gan Taliban solīja vispārējo amnestiju bijušajiem Afganistānas armijas, policijas un valdības darbiniekiem, tiek ziņots, ka talibu kaujinieki daudzus no viņiem ir apcietinājuši, spīdzinājuši un nogalinājuši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits