Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ukraina noraida Krievijas "miera priekšlikumus"

Reaģējot uz tā dēvētajiem miera priekšlikumiem, kurus piektdien, Šveices miera samita priekšvakarā, izvirzījis Krievijas diktators Vladimirs Putins, Ukraina norādījusi, ka viņš vien spējis kārtējo reizi izklāstīt "agresora standarta komplektu".

Arī NATO un ASV noraidījušas Putina prasības.

Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks atzinis, ka Kremlim nav nekādas vēlmes izbeigt karu un ka Putina priekšlikumi liecina par "pašreizējās Krievijas vadības nespēju adekvāti novērtēt reālo situāciju".

"Krievija nav iesniegusi jaunus miera priekšlikumus. Putins ir izklāstījis tikai agresora standarta komplektu, kas jau ir izskanējis daudzkārt. Tā saturs ir visai specifisks, ļoti aizskarošs no starptautisko tiesību viedokļa un absolūti daiļrunīgs par pašreizējās Krievijas vadības nespēju adekvāti novērtēt realitāti," sociālās saziņas platformā "X" raksta Podoļaks.

Podoļaks Putina "priekšlikumu" pārformulē sekojoši: "Atdodiet mums savas teritorijas, atsakieties no savas suverenitātes un atsakieties būt par [vēstures] subjektiem, atstājiet sevi neaizsargātus, pilnībā un nekavējoties atceliet visas sankcijas, lai mēs varētu piepildīt ar līdzekļiem savu militarizēto ekonomiku un vairāk investēt informatīvajās provokācijās visā pasaulē, un steidzami labosim Krievijas "nezaudēto karu" uz Ukrainas rēķina".

"Protams, nekādas novitātes, nekādu reālu miera priekšlikumu un vēlmes izbeigt karu nav. Taču ir vēlme nemaksāt par šo karu un turpināt to jaunos formātos. Tas viss ir pilnīga krāpšana. Tāpēc, vēlreiz, atbrīvojieties no ilūzijām un pārtrauciet nopietni uztvert veselo saprātu aizvainojošos Krievijas priekšlikumus," norāda Podoļaks.

Diktators Putins piektdien, uzrunājot Ārlietu ministrijas vadību, paziņoja, ka Krievija esot gatava pārtraukt karadarbību Ukrainā, ja tiks izpildīti vairāki nosacījumi - Ukrainai jāsāk pilnīga karaspēka izvešana no Doneckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjas apgabaliem, kurus Krievija, pārkāpjot starptautiskās tiesības, iepriekš pasludinājusi par savu teritoriju.

Kijivai saskaņā ar uzurpatora vēlmēm esot arī oficiāli jāpaziņo par atteikšanos no plāniem pievienoties NATO.

Turklāt Ukrainai esot jāatzīst Kremļa diktatora veiktā Krimas pussalas, kā arī Doneckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjas apgabalu nelikumīgā aneksija, bet Rietumiem jāatceļ visas sankcijas pret Krieviju.

"Putins ir okupējis, nelikumīgi okupējis suverēnu Ukrainas teritoriju. Viņš nevar diktēt Ukrainai, kas tai jādara, lai panāktu mieru," NATO sanāksmes noslēgumā Briselē uzsvēra ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

"Viņš varētu to izbeigt jau šodien, ja izvēlētos to darīt, un mēs viņu aicinām to darīt un atstāt Ukrainas suverēno teritoriju," piebilda Ostins.

Arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs nosodīja Putina izvirzītos nosacījumus Ukrainas miera sarunu sākšanai, uzsverot, ka šis priekšlikums nav izteikts "labā ticībā".

"Tas ir priekšlikums, kas faktiski nozīmē, ka Krievijai būtu jāsasniedz savi kara mērķi, sagaidot, ka ukraiņiem jāatdod ievērojami vairāk zemes, nekā Krievijai līdz šim ir izdevies ieņemt," viņš piebilda.

"Tas ir priekšlikums par vēl lielāku agresiju, vēl lielāku okupāciju, un tas savā ziņā parāda, ka Krievijas mērķis ir kontrolēt Ukrainu," norādīja NATO ģenerālsekretārs.

(Pievienota 2.rindkopa un pēdējās 5 rindkopas.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits