Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Vācijas ekonomiskā izaugsme pieviļ

Vācijas ekonomikas izaugsmes tempa straujais kritums pārsteidzis Eiropu, liekot analītiķiem runāt par vācu ekonomiskā brīnuma norietu, kas var negatīvi ietekmēt visas eirozonas pūliņus izrauties no parādu krīzes nastas.

Laika periodā no aprīļa līdz jūnijam Vācijas ekonomika, salīdzinot ar gada pirmo ceturksni, pieaugusi tikai par 0,1%. Rādītājs atpaliek no analītiķu prognozētajiem 0,4%. Tāpat Vācijas statistikas birojs Destatis koriģējis gada pirmā ceturkšņa izaugsmes rādītājus: no sākotnēji norādītajiem 1,5% tie samazināti līdz 1,3%.

Lai gan eksports otrajā ceturksnī uzņēmis apgriezienus, tas nav spējis sacensties ar straujo importa kāpumu. Taču ekonomisko izaugsmi kavējis arī mājsaimniecību patēriņa izdevumu kritums.

«Esmu pārsteigts, ka samazinājies privātā sektora patēriņš. Kopumā Vācija nevar izvairīties no pasaulē piedzīvotās palēnināšanās,» norādījis Jergs Lūšovs no bankas WestLB. «Taču tas nenozīmē neko labu eirozonas iekšzemes kopproduktam (IK). Mēs tagad nevaram gaidīt neko citu kā stagnāciju,» analītiķa teikto citējis BBC.

Zemais izaugsmes rādītājs pārsteidza daudzus investorus, izraisot akciju kritumu Eiropas tirgos. Frankfurtes biržas indekss DAX saruka par 2,4%, Parīzes CAC 40 zaudēja 2,2%, savukārt Londonas FTSE 100 samazinājās par 1,3%.

Arī eirozonas kopējās izaugsmes tempi ir palēninājušies. Otrajā ceturksnī tās ekonomika palielinājusies par 0,2% pretstatā gada pirmajos trijos mēnešos reģistrētajam 0,8% pieaugumam.

Vācija kopš 2008. gada finanšu krīzes kļuvusi par Eiropas ekonomikas galveno spēlētāju. Analītiķi prognozē, ka spējais izaugsmes samazinājums vācu ekonomikā atstās negatīvu ietekmi uz pārējām eirozonas valstīm, rakta The Deutsche Welle.

Ziņas par vācu ekonomikas palēnināšanos aptumšoja otrdienas Vācijas kancleres Angelas Merkeles un Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī tikšanos, kuras laikā līderi pārsprieda, kā vairot investoru uzticību parādu māktajām eirozonas valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits