Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Zviedrija vērsīsies pret atraidītajiem patvēruma meklētājiem

Saskaņā ar ceturtdien publiskotajiem Zviedrijas centriski kreisās valdības priekšlikumiem, kurus tā plānojusi īstenot, lai stingrāk vērstos pret atraidītajiem patvēruma meklētājiem, policijai turpmāk būs tiesības pārbaudīt uzņēmumus, lai atklātu nelikumīgi nodarbinātos.

Reaģējot uz 163 000 patvēruma pieprasījumu, kas 2015.gadā tika iesniegti Zviedrijas varasiestādēm, Stokholma jau pērn pēkšņi mainīja desmitgadēm ilgušo dāsno imigrācijas politiku, ieviešot robežkontroli un padarot stingrākus patvēruma piešķiršanas noteikumus.

No jauna ierodošos imigrantu skaitam strauji sarūkot, valdība tagad ķērusies pie tiem, kuriem patvērums Zviedrijā ir atteikts un daudzi no kuriem nogājuši pagrīdē.

Tiem, kuru patvēruma pieprasījumi ir noraidīti un kuri izgājuši cauri visam tiesiskajam procesam, jāatgriežas mājās, paziņoja migrācijas un tieslietu ministrs Morgans Johansons.

Viņš piebilda, ka šogad un nākamgad no Zviedrijas varētu tikt izraidīti 40 000 imigrantu.

Saskaņā ar valdības ierosinātajiem grozījumiem darba devējiem, kas nodarbinās nelegālos imigrantus, draudēs cietumsods. Paredzēts paplašināt arī policijas pilnvaras ņemt pirkstu nospiedumus un atsavināt imigrantu pases.

Kreiso ekstrēmistu Kreisā partija, kas parlamentā atbalsta sociāldemokrātu un "zaļo" veidoto mazākuma valdību, jau paudusi savu neapmierinātību ar jaunajiem priekšlikumiem.

Tikmēr Zviedrijas televīzija vēsta, ka no tiem imigrantiem, kam draud izraidīšana vai kas paši pieteikušies labprātīgai repatriācijai, 12 000 nozuduši no varasiestāžu redzesloka.

Lai gan Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns, kas pārstāv sociāldemokrātus, vēl pērn paziņoja, ka Eiropa "nebūvēs mūrus", tagad viņa valdība īstenojusi vienus no stingrākajiem patvēruma piešķiršanas noteikumiem kontinentā.

Jau tagad valdība apturējusi pabalstu izmaksu tiem patvēruma meklētājiem, kuru iesniegumi ir noraidīti, un samazinājusi finansējumu vietējām pašvaldībām tā dēvēto nepavadīto nepilngadīgo izmitināšanai.

Jaunie noteikumi arī apgrūtina bēgļiem uzaicināt uz Zviedriju savus ģimenes locekļus, un vairumam uzņemto patvēruma meklētāju vairs netiek izsniegtas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas.

Lai gan jaunie patvēruma piešķiršanas noteikumi ir pieņemti tikai uz laiku, Levēns uzsvēris, ka tie paliks spēkā līdz brīdim, kad citas Eiropas valstis piekritīs uzņemties lielāku atbildību par bēgļu uzņemšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits