Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Aktīvists: Bijušais Vagner komandieris lūdz patvērumu Norvēģijā

Krievijas algotņu formējuma Vagner bijušais nodaļas komandieris Andrejs Medvedevs aizbēdzis no Krievijas uz Norvēģiju un tur pieprasījis politisko patvērumu, svētdien pavēstīja Krievijas cilvēktiesību aktīvists, fonda Gulagu.net dibinātājs Vladimirs Osečkins.

Medvedevs, pēc paša teiktā, robežu šķērsojis Murmanskas apgabalā pie Ņikeļas pilsētciemata, pārlienot diviem robežas žogiem.

Norvēģijā viņš nokļuvis kādā pierobežas pilsētiņā, pieklauvējis pie pirmās mājas durvīm un lūdzis izsaukt policiju.

Apsardzes pavadīts, bijušais vagnerietis no vietējās lidostas nogādāts Oslo, kur ievietots migrācijas likuma pārkāpēju centrā.

Osečkins vietnē "gulagu.net" norāda, ka patvēruma pieprasīšanas procedūra jau ir sākusies.

Norvēģijā Medvedevs grasās sniegt liecības pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvo sabiedroto, "Vagner" vadītāju Jevgēņiju Prigožinu.

Osečkins vietnē "YouTube" arī publicējis ierakstu, kurā Medvedevs stāsta par savu bēgšanu.

"Pirmo reizi pret Ukrainu izvērstā kara laikā no Krievijas uz Eiropu aizbēdzis "Vagner" nodaļas komandieris, kas piekritis sniegt liecības," raksta Osečkins.

Tomskas iedzīvotājs Medvedevs 2022.gada jūlijā noslēdza līgumu ar "Vagner" uz četriem mēnešiem. Viņš nosūtīts uz Krievijas Rostovas apgabala Saļsku, bet no turienes - uz Krievijas okupēto Ukrainas Luhanskas apgabala daļu, kur iecelts algotņu formējuma 7.tiecienvienības 4.vada 1.nodaļas komandiera amatā.

Kā klāstījis Medvedevs, viņš piedalījies kaujās pie Bahmutas. Medvedeva nodaļā bijis ieslodzītais Jevgēņijs Nužins - viņu vagnerieši atbilstoši izskanējušajām liecībām nosituši ar veseri pēc atgriešanās no ukraiņu gūsta.

Decembra vidū sociālajos tīklos parādījās video, kurā cilvēks, kas stādās priekšā kā dezertieris Andrejs Medvedevs, stāsta par ņirgāšanos "Vagner" karotāju rindās.

"Pēc manas patvaļīgās aiziešanas "Vagner" drošības dienests sāka mani vajāt, meklēšanai pieslēdzot Federālo Drošības dienestu, Iekšlietu ministrijas orgānus. Es baidos par savu dzīvību un veselību," sacīja Medvedevs.

Decembrī "Radio Brīvība" projektā "Sibir.Reaļii" tika publicēti Medvedeva Osečkinam sniegtās intervijas fragmenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits