Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Cenzūras skandāls Krievijā: Vāgnera un provinciāla popa sastapšanās

Vēršoties pret Novosibirskas Valsts akadēmiskā operas un baleta teātra direktoru Borisu Mezdriču un Riharda Vāgnera operas Tanheizers jauniestudējuma režisoru Timofeju Kuļabinu, Novosibirskas prokuratūra 24. februārī ierosinājusi administratīvo lietu "par tīšu, publisku reliģiskās vai liturģiskās literatūras, reliģiskā kulta priekšmetu, ideoloģisko simbolu un atribūtikas apgānīšanu, bojāšanu vai iznīcināšanu".

Jauniestudējums, kura radošās komandas līderi ir jaunais režisors (30.g.v.) Timofejs Kuļabins un latviešu diriģents, Novosibirskas operteātra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Ainārs Rubiķis, pirmizrādi piedzīvoja 2014.gada 20.decembrī, un tas ir izpelnījies ļoti augstu profesionālo novērtējumu. Izdevumā Muzikaļnoje obozrenije tas titulēts par Gada izrādi - vislabāko iestudējumu visas Krievijas muzikālo teātru sezonā. Līdz šim notikušajās divās izrādēs Tanheizera iestudējumu noskatījušies jau 3500 skatītāju. Tas ir iekļauts teātra repertuārā, nākamās izrādes būs skatāmas 14.un 15.martā.

Izmeklēšana uzsākta, reaģējot uz Novosibirskas un Berdskas Metropolīta Tihona iesniegumu, kurā garīdznieks sūdzējies par, viņaprāt, iestudējumā pieļauto ticīgo tiesību aizskārumu un neatbilstošu liturģiskās simbolikas izmantojumu. Svētais tēvs, neslēpjot, ka pats izrādi nav redzējis, sūdzējies par "ticīgo cilvēku jūtu pazemošanu, Pareizticīgās baznīcas aizvainošanu un reliģiskā naida kurināšanu." Viņš arī apgalvojis, ka viņam par iestudējumu zvanījuši un sūdzējušies daudzi ticīgie.

Savukārt pirmizrādes aculiecinieks, pazīstamais operkritiķis, maskavietis Romāns Dolžanskis, radiodiskusijā Eho Moskvi uzsvēris, ka publika izrādi uzņēmusi ar stāvovācijām, un zālē nemanīja nevienu aizskarto vai sašutušo.

Novosibirskas prokuratūra jau veikusi pārbaudi, uz Izmeklēšanas komiteju jau izsaukti un nopratināti gan režisors, gan teātra direktors. Izpētot 54 lappušu biezo iestudējuma programmbukletu, videoierakstu un reklāmplakātu (operas titulvaroņa, režisora Tanheizera filmai Venēras kalns), Kuļabina radošajā darbā atklātas "administratīvā likumpārkāpuma pazīmes". Par to draud līdz naudas sods (līdz 50 tūkstoš rubļu civilpersonām (~715 eiro), līdz 200 tūkstoš rubļu – amatpersonām (~2857 eiro)) vai piespiedu darbs – līdz 120 stundām, kā arī brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam.

Lieta nodota izskatīšanai Novosibirskas Centra rajona tiesā. Savukārt Novosibirskas operas preses dienests ziņojis, ka "teātris aizstāvēs savu profesionālo pozīciju un māksliniecisko politiku Krievijas federācijas likumdošanas ietvaros." Sociālajos tīklos Facebook un VKontakte ir izveidota grupa iestudējuma un tā veidotāju aizstāvībai I am Tannhauser. Tikmēr Novosibirskas metropolīts un pareizticīgie aktīvisti vēlas panākt jau krimināllietas ierosināšanu.

Vāgnera opera Tanheizers (1845) vēsta par dzejnieku un meistardziedoni Tanheizeru, kurš sākotnēji atrodas Venēras valdzinājuma varā, taču vēlāk pievēršas garīgumam, katoļticībai. Kuļabina iestudējumā Tanheizers ir nevis dzejnieks un dziedonis, bet slavens, diezgan provokatīvs mūsdienu filmu režisors, kurš ierodas Vartburgas kinofestivālā, lai uzņemtu filmu Venēras kalns. Izrādes vēstījums ir par mākslinieka radošajām robežām, par viņa atbildību un kārdinājumiem, par grēku un tā izpirkšanu par dzīvības cenu. Operas sākumā darbība, saskaņā ar Vāgnera operas oriģinālu, norisinās mīlas un baudu dievietes Venēras kalnā. Saskaņā ar jauniestudējuma režijas koncepciju, šajā vietā Kristus vada agrās jaunības gadus, par kuriem evaņģēliji klusē. Kristus lomu atveido jaunais Latvijas tenors Andris Ludvigs. Pareizticīgo aktīvistus īpaši ir satracinājis uz skatuves redzamais filmas plakāts, kurā attēlota kaila sieviete un Jēzus starp viņas gurniem. Izrādes vizuālo vidi veidojuši mākslinieki Oļegs Golovko, Oksana Paleja un kostīmu māksliniece Gaļa Solodovņikova.

Iestudējuma režisors, pagājušā gada Krievijas teātru balvas Zelta maska laureāts un Novosibirskas dramatiskā teātra Krasnij fakel galvenais režisors Timofejs Kuļabins ir noraizējies, ka tiesa varētu arī lemt, ka "apvainojošās" ainas no izrādes jāizņem, vai pat likt vispār noņemt iestudējumu no teātra repertuāra. "Tas atkarīgs no viņu iztēles līmeņa," izteicies režisors. Viņš uzsver, ka pareizticīgo aktīvisti reaģējuši uz fotoattēliem, kas izrauti no konteksta. "Manuprāt, nedrīkst spriest par operu, vadoties tikai no dažām fotogrāfijām," Kuļabins norādījis lenta.ru.

Skandāls jau aizsniedzies līdz medijiem ārpus Krievijas robežām, tam pievērsusies britu The Guardian, Bavārijas Radio Vācijā u.c. "Tas ir absurds, un es nevēlos piedalīties absurdā. Es tikai izjūtu par to dziļu neizpratni," Kuļabins teicis starptautiskajai ziņu aģentūrai AFP. "Es nevēlos un nespēju saprast pareizticīgo aktīvistu vērtību sistēmu. Tam nav nekāda sakara ar teātri," izteicies Kuļabins.

Garīdzniecība un agresīvi noskaņoti ticīgie pret kultūras notikumiem Sibīrijā nevēršas pirmoreiz. Pērn agresīvi noskaņoti ticīgie Novosibirskā pie koncertzāles Rock City uzbrukusi smagā metāla grupai no Polijas, sarīkojot kautiņu uz ielas un nepieļaujot mūziķu uzstāšanos. Uz Sibīrijas skatuvēm netika laista arī pasaules zvaigzne Merilins Mensons.

Savukārt Sibīrijas motociklistu brālību vietējais baznīcas galva pērn vainojis "naidā pret dzimteni", kā arī narkotiku un ieroču tirdzniecībā… Naidīgus publiskus uzbrukumus pašlaik jāpārdzīvo Novosibirskas jaunatnes teātra Globus iestudējumam Dziesmas par dzimteni, kas pirmizrādi piedzīvoja šā gada 5.februārī, kā arī pagājušā gada novembrī Novosibirskas Valsts akadēmiskā dramatiskajā teātrī Krasnij Fakel iestudētais Dekamerons. 

Režisors Kirils Serebreņņikovs savā FB lapā nācis klajā ar asu viedokli:

"Baznīcas tumsoņu uzbrukums operai Tanheizers un režisoram Timofejam Kuļabinam – tas ir kauns. Kauns Krievijai. To vajadzētu slēpt, kaunēties, it kā tagad, 21. gadsimtā, pēkšņi kādam atklātos viduslaiku buboņu mēris. Notikusi Vāgnera un provinciāla popa neiespējama sastapšanās. Neviens pasaulē pat nenojauta, ka viņu ceļi kaut kur varētu krustoties. Kur Vāgners, kur mūsdienīga operrežija un kur šis tumsoņa pops, kurš, nenoskatījies izrādi, raksta sūdzību? Viņš nospriedis, ka iestudējums aizvaino viņa reliģiozās jūtas? Ja viņa reliģiozās jūtas vispār iespējams aizskart, tad viņš nav ticīgais. Tas nozīmē – viņš ir šarlatāns vai pagāns. Jāpieprasa pārtraukt mūsu kolēģu vajāšanu, kas notiek šī muļķīgā iegansta dēļ. Novosibirska, mosties! Neļaujiet sevi kaunināt! Pretējā gadījumā šie nelieši un tumsoņas ieradīsies "apvainoties" pie jums."

"Negribas atgriezties cenzūras laikos," šādu viedokli Krievijas Teātra darbinieku savienības (KTDS) mājas lapā publicējis organizācijas priekšsēdētājs, Krievijas Tautas mākslinieks Aleksandrs Kaļagins, kurš ir arī Krievijas prezidenta uzticības persona (doverennoje ļico).

"Pavisam nesen vietējie patrioti Samārā pieprasīja vērsties pret Samāras akadēmiskā drāmas teātra galveno režisoru Valēriju Griško, kurš filmā Leviatāns atveidoja pareizticīgo bīskapu (arhiereju). Šodien vēl dramatiskāka situācija izvērtusies ap režisora Timofeja Kuļabina veidoto Tanheizera iestudējumu Novosibirskas operas un baleta teātrī. Pēc Metropolīta Tihona iesnieguma pret operteātra direktoru Borisu Mezdriču un izrādes režisoru ierosināta administratīvā lieta par reliģiskās simbolikas apgānīšanu. Un tagad ar šo lietu jau nodarbojas Izmeklēšanas komiteja un tā var pārvērsties krimināllietā (?!)."

"Var gadīties, ka, noskatoties izrādi, es arī nepiekritīšu tādai Vāgnera operas interpretācijai. Pat pieļauju, ka var būt aizskartas manas jūtas: estētiskās, tikumīgās vai reliģiskās. Taču pat šādā gadījumā vienīgais, ko es varu piedāvāt, ir sabiedriska izrādes apspriešana – sapulcēt ekspertus un uzklausīt viņu viedokļus."

"Es ļoti cienu baznīcu, taču esmu pārliecināts, ka saceltais skandāls nekalpos mūsu sabiedrības vienotībai, pēc kuras visi tiecamies. Baznīcai pietiek autoritātes, lai nemeklētu palīdzību prokuratūrā vai citās tiesu instancēs. Savu viedokli baznīca ir izteikusi, un draudze to var dzirdēt. Ļoti negribas atgriezties laikos, kad ārdījās cenzūra."

Papildināts ar foto galeriju! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits