Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ECT lemj par sliktu Krievijai lietā par LGBT organizācijām

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien lēmusi par sliktu Krievijai lietā par lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) tiesību aizstāvju biedrību nereģistrēšanu.

Krieviju tiesā iesūdzēja trīs organizācijas pēc tam, kad bija izsmēlušas visas savas legālās iespējas Krievijā.

Varavīksnes nams, Kustība par laulību vienlīdzību un Soču lepnuma nams no 2006.gada līdz 2011.gadam nesekmīgi mēģināja reģistrēt biedrības statusu Krievijas varasiestādēs.

Viens pieteikums tika noraidīts ar paskaidrojumu, ka organizācija "iznīcinātu sabiedrības morālās vērtības", sekmētu iedzīvotāju skaita samazināšanos un aizskartu to krievu tiesības, kas uzskata jebkuru homoseksuālu izpausmi par aizskarošu.

Cits pieteikums sākotnēji tika noraidīts tehnisku neprecizitāšu dēļ, bet pēc tam ekstrēmisma dēļ.

Kustības par laulību vienlīdzību lūgums piešķirt tai biedrības statusu tika atraidīts, jo tās mērķis - viendzimuma laulības legalizēšana - esot nesavienojams ar "vispāratzīto morāli".

Eiropas Cilvēktiesību tiesa secināja, ka organizāciju lūgumi atraidīti tāpēc, ka tās atbalsta LGBT tiesības, un uzsvēra, kas tas ir nepieņemami.

Tiesa norādīja, ka šāds pamatojums nav attaisnojams un pielīdzināms diskriminācijai.

Atsaucoties uz Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, tiesa secināja, ka organizāciju tiesības ir pārkāptas, tostarp tiesības uz pulcēšanās brīvību un tiesības netikt diskriminētām.

Tiesa arī secināja, ka trīs no četriem individuālajiem sūdzības iesniedzējiem, kas ir šo organizāciju dibinātāji vai vadītāji, ir cietuši no diskriminācijas.

Taču vienu sūdzību tiesa noraidīja, norādot, ka tās iesniedzējs Nikolajs Aleksejevs publicējis internetā draudus un apvainojumus Eiropas Cilvēktiesību tiesai, tostarp izteicies, ka "pienācis laiks pielaist uguni Eiropas Cilvēktiesību tiesai".

"Šie izteikumi acīmredzami pārsniedz normālas (..) kritikas robežas," norādīja tiesa.

Tiesa nolēma, ka Krievijai jāizmaksā pārējiem trīs sūdzību iesniedzējiem kopumā 36 000 eiro par viņiem nodarīto kaitējumu un jāsedz viņu tiesu izmaksas.

Top komentāri

Itamars Toledano
Bībelē teikts: kad Jūda pieķēra savu vedeklu dzimumsakaros (kur PATS vainīgs bija), viņš lika to sadedzināt. Tad, ja nu Latvijā vai Krievijā kāds gribētu ar perversijām cīnīties, cik paliktu NESADEDZINĀTO? Bet nu iznāk: maukas kliedz un aurē - ĶERIET MAUKAS!
Irlielāmērāticams
I
ka Krievija nebūs tā vieta, kur perversijām iesakņoties.
Enģeļa viesis
E
Laulība var būt slēgta tikai starp sievieti un vīrieti, kuru mīlestības savienības rezultāta rodas kaut kas jauns - bērns :)! Citu variantu nepastāv. Manipulācijas ar sava dzimuma argāniem , pat šo psihisko disfunkciju iecietīga pieņemšana - nav un nekad nebūs laulība! Es ceru ka pasaulē būs vietas, kas neatbalstīs šo degradantu atkarības, bet uztverts to kā sociālu anomālo atkarību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits