Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Kirgizstānas pagaidu valdība lūdz Krievijai militāro palīdzību

****Kirgizstānas pagaidu valdība sestdien vērsusies pie Krievijas, lūdzot ievest valstī karaspēku, lai palīdzētu apturēt nemierus, kuros dzīvību zaudējuši 65 cilvēki, vairāk nekā 900 ievainoti.

"Esmu parakstījusi vēstuli, lūdzot [Krievijas prezidentu] Dmitriju Medvedevu, lai uz Kirgizstānu tiktu nosūtīti trešās puses spēki," sacīja Kirgizstānas pagaidu valdības vadītāja Roza Otunbajeva.

"Kopš vakardienas situācija ir izgājusi ārpus kontroles. Mums ir vajadzīgi ārzemju bruņotie spēki, lai apturētu šo situāciju. Tāpēc es lūdzu palīdzību Krievijai," paskaidroja Otunbajeva. Jau piektdien vakarā pagaidu valdības vadītāja telefoniski apspriedusi situāciju Kirgizstānā ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu.

Oficiālie dati par bojā gājušo skaitu turpina pieaugt, tomēr autoritatīvi avoti norāda, ka varasiestādēm nav priekšstata par patiesajiem traģēdijas apmēriem, un bojāgājušo skaits rēķināms simtos, apliecināja tīmekļa medija "fergana.ru" galvenais redaktors Daņiils Kislovs.

Vienlaikus viņš pauž uzskatu, ka konfliktu izprovocējuši aprīlī gāztā prezidenta Kurmanbeka Bakijeva lojālisti.

Nekārtības, kas ceturtdienas vakarā Kirgizstānas dienvidu galvaspilsētā Ošā aizsākās ar kirgīzu un uzbeku jauniešu grupu kautiņu, drīz pārauga ielu cīņās, naidīgajām pusēm ķeroties pie akmeņiem, nūjām, arī šaujamieročiem. Tika demolēti un izlaupīti veikali, dedzinātas ēkas un automašīnas.

Oša ir Kirgizstānas otra lielākā pilsēta, un tajā ceturtā daļa iedzīvotāju ir uzbeki. Tāpat kā visa Vidusāzijas valsts dienviddaļa arī Oša tiek uzskatīta par Bakijeva atbalsta bastionu.

Arī sestdien Ošā turpinājās apšaudes, dažos pilsētas rajonos bijuši pat dzirdami artilērijas šāvieni, stāsta aculiecinieki.

Starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Human Rights Watch" pētniece Andrea Berga, kas pati uzturas viesnīcā Ošā, lūdz, lai iejaucas starptautiskā sabiedrība.

"Situācija ir šausmīga. Valdībai nav kontroles pār pilsētu. Tas ir karš," sacīja Berga. "Nav iespējams nokļūt uz lidostu, un uzbeku rajoni deg. Visur šauj. Šausminoši telefonzvani no cilvēkiem, kas, ieslēgti šajās mahallās [uzbeku rajonos], redz, kā tiek izkauti viņu kaimiņi," sacīja pētniece.

Ošā un tās apkārtnes rajonos līdz 21.jūnijam izsludināts ārkārtas stāvoklis, tomēr pagaidu valdības spēku izrādījies par maz, lai vardarbību apturētu. Sestdien varasiestādes ārkārtas situāciju izsludināja vēl vienā valsts dienviddaļas apgabala centrā - Džalalabatā. Tikmēr tūkstošiem uzbeku steigā pamet Kirgizstānu.

Kā radio "Brīvība" pastāstīja "fergana.ru" redaktors Kislovs, Ošā izvietotajiem drošībniekiem uzbrucēji nolaupījuši bruņumašīnas, un tad tajās devušies uz uzbeku rajoniem, kur šāvusī uz vietējiem iedzīvotājiem, izlaupījuši mājas.

"Oša tuvojās humanitārai katastrofai. Veikali, tirgi nestrādā. Nav ar ko barot ievainotos tajās slimnīcās, kur viņi nogādāti. Mediķi no noguruma gāžas no kājām," sacīja Kislovs.

Viņa rīcībā ir informācija, ka nekārtības izprovocējuši gāztā prezidenta Bakijeva atbalstītāji.

"Ir, piemēram, informācija, ka dažos Ošas apgabala rajonos bijušie Bakijeva ierēdņi izdala iedzīvotājiem ieročus. Bijušie Bakijeva ierēdņi cenšas pārņemt kontroli savā varā, organizējot paši savas bruņotās vienības, kurās pamatā ir kirgīzu tautības pilsoņi. Man šķiet, ka pavisam noteikti šo etnisko konfliktu, kā to tagad var nosaukt, izprovocēja iepriekšējā vara," atzina redaktors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits