Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kremlis: ASV sankciju gadījumā Krievija pati spēs uzbūvēt Nord Stream 2

Ja ASV noteiks sankcijas pret Krievijas-Vācijas gāzesvada projekta Nord Stream 2 dalībniekiem, Krievija spēs šo gāzesvadu uzbūvēt saviem spēkiem, paziņojis Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Krievijai ir tāda iespēja, taču mēs ceram, ka tāds huligānisms nenotiks," sacījis Peskovs Krievijas biznesa medijam RBK, atbildot uz jautājumu, vai Putins, pagājušajā mēnesī tiekoties ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, apsolījis, ka Krievija pilnībā finansēs "Nord Stream 2" celtniecību gadījumā, ja ASV noteiks sankcijas pret šo projektu.

Vācijas laikraksts Sueddeutsche Zeitung, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, sestdien ziņoja, ka Putins, 18.augustā tiekoties ar Merkeli viņas ārpilsētas rezidencē Mēzebergas pilī, teicis, ka Krievija ir gatava pilnībā finansēt Nord Stream 2 būvniecību gadījumā, ja ASV noteiks sankcijas pret gāzesvadu būvējošo konsorciju. 51% akciju šajā konsorcijā pieder Krievijas valsts kontrolētajam dabasgāzes koncernam Gazprom, pārējie dalībnieki ir Vācijas koncerns Uniper, Francijas uzņēmums Engie, Austrijas kompānija OMV, Nīderlandes un Lielbritānijas koncerns Royal Dutch Shell un Vācijas koncerna BASF meitasuzņēmums Wintershall.

Enerģētikas koncerna Unpier finanšu direktors Kristofers Delbriks augustā paziņoja, ka Uniper var atteikties no dalības projektā Nord Stream 2,  ja ASV pret to noteiks sankcijas. Delbriks paskaidroja, ka sankciju gadījumā Uniper tiks izslēgta no starptautiskās maksājumu aprites un nevarēs veikt maksājumus ASV dolāros. "Šādas lietas mūsu kompānija principā nevar atļauties," sacīja Delbriks.

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš vairākkārt kritizējis Nord Stream, šonedēļ paziņoja, ka Savienotās Valstis neplāno noteikt sankcijas pret Nord Stream 2. "Mēs neizskatām šādu iespēju," otrdien preses konferencē Vašingtonā pēc tikšanās ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu sacīja Tramps. Tomēr viņš piebilda, ka "par nelaimi Vācijas iedzīvotājiem, šī valsts ik gadu maksā miljardiem un miljardiem dolāru Krievijai par energoresursu piegādēm".

Kā ziņots, Nord Stream  2 būs Baltijas jūrā ieguldīts savienojums, kas nodrošinās dabasgāzes transportēšanu vairāk nekā 1200 kilometru attālumā no gāzes krātuvēm Krievijā līdz klientiem Eiropā. Paredzēts, ka Nord Stream 2 divu cauruļvadu sistēma nodrošinās gāzes importa vajadzības ar jaudu 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā.

Projekts izmaksās apmēram desmit miljardus eiro.

Pret šo projektu aktīvi iestājas vairākas Austrumeiropas valstis, kā arī ASV. Triju Baltijas valstu un Polijas parlamentu spīkeri martā kopīgā vēstulē brīdināja citu Eiropas valstu parlamentus, ka gāzesvads Nord Stream 2 ir Maskavas politikas instruments, kas padziļinās Eiropas atkarību no Krievijas.

Eiropas Savienības klimata politikas un enerģētikas komisārs Migels Ariass Kanjete pērn atzina, ka Nord Stream 2 nesaskan ar ES enerģētikas politikas mērķiem.

Top komentāri

jautājums
j
Un ja sankcijas būs arī pret tiem, kas pērk Putina gāzi? KAm Putins to pārdos?
jeptv...
j
vai tad to putenu nevar pasūtīt nakui ar visu NORD STREAM un nerušināt to daudz cietušo jūru ar nogremdētie kīmmiskiem ieročiem , veselām baržām .
TrollisJT
T
Kremļa runasvīrs, tāpat kā lielākā daļa publiski redzamo personu visā pasaulē, ļoti vāji pārzina publiskas runas mākslu. Redzot šo jefiņu paceltos pirkstus, rodas vēlēšanās uzspraust tiem zirgābolu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits