Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Šī nav pirmā reize, kad kāds Krievijas koris saspīlētā politiskā situācijā publiski izpilda divdomīga satura dziesmas - kas līdzīgs notika pēc Krimas okupācijas

Krievijas koris kritikas krustugunīs par divdomīgas aukstā kara laika dziesmas izpildīšanu katedrālē

Sanktpēterburgas koris piedzīvojis kritikas vilni pēc tam, kad sestdien, 23. februārī, kad Krievijā atzīmē armijas jeb dzimtenes aizstāvju dienu, Īzaka katedrālē izpildīja aukstā kara ēras satīrisku dziesmu, kurā tostarp apdziedāts kodoluzbrukums ASV, vēsta ziņu aģentūra Associated Press. Kamēr kora pārstāvji pārmetumus neuzskata par pamatotiem, pats dziesmas autors un arī katedrāles pārstāvji uzskata, ka labāk būtu bijis, ja šis skaņdarbs katedrālē nebūtu izskanējis.

Video, kurš tīmeklī nonāca jau nedēļas nogalē, bet plašāku uzmanību piesaistīja otrdien, redzams, kā Sanktpēterburgas koncertkoris izpilda pagājušā gadsimta 80. gados - aukstā kara laikā - zināmās aprindās pazīstamu satīrisku dziesmu, kurā izskan tādas frāzes kā "kodolzemūdenē ar duci bumbu teju 100 megatonnu jaudā, šķērsoju Atlantijas okeānu un pavēlēju šāvējam: Tēmē, Petrov, uz Vašingtonu!" Dziesmā apspēlēta ideja, ka tolaik padomju armijas karavīri būtu gatavi izšaut raķeti uz ASV par nieka trim rubļiem.

Koris video publicēja savā sociālo mediju profilā, bet drīz vien atspējoja komentārus pēc tam, kad cilvēki metās asi kritizēt kora repertuāra izvēli. Video ievietots arī YouTube, kur tam ir pārliecinoši negatīvs vērtējums.

Skaņdarba oriģinālās versijas autors ir krievu dziesminieks Andrejs Kozlovskis, kurš Sanktpēterburgas ziņu vietnei Fontanka atzinis, ka šodien ir pavisam cits konteksts un noteikti būs pārpratumi. Dziesmu viņš sarakstījis 80. gados, kad studējis Kirova vārdā nosauktās Mežsaimniecības akadēmijas Kara katedrā. "Tolaik mums mācīja karot tikai ar vienu pretinieku," Fontanka citē Kozlovski, kurš atzīst, ka bija visai pārsteigts izdzirdot pazīstamos vārdus kora izpildījumā dziesmai, kuru pats neesot spēlējis gadus 15. "Godīgi sakot, viņiem to nevajadzēja dziedāt Svētā Īzaka katedrālē. Nekas labs no tā neiznāks," bažījas autors.

Īzaka katedrāles preses nodaļa aģentūrai Associated Press norādīja, ka skaņdarbs neesot bijis iepriekš apstiprinātajā programmā un tika izpildīta kā papildskaņdarbs priekšnesuma beigās. Katedrāles preses nodaļa uzsvēra: "Kaut dziesma ir uztverama satīriski, būtu labāk atturēties no šāda skaņdarba izpildīšanas."

Kora pārstāvji kritiku noraida, paziņojot, ka "izpilda daudz un dažādus skaņdarbus, kas ir autentiski un atbilst tam laikam, kurā tie radīti, un negrasās "pārrakstīt tekstu politkorektuma vārdā"."

Jāatzīmē arī pašreizējais politiskais konteksts - skaņdarbs publiski izpildīts pēc tam, kad ASV un Krievija abas paziņojušas, ka aptur dalību divpusējā līgumā par vidēja un tuva darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT), līguma pārkāpšanā, protams, katrai no pusēm vainu noveļot uz otru.

Tāpat zīmīgi, ka video atklātībā nonāca ap to pašu laiku, kad Kremļa kontrolētā telekanālā Rossija 1 sižetā tika uzsvērtas Maskavas kodolspējas un identificēti iespējamie mērķi ASV kodolkara gadījumā. 

Jāatgādina, ka Krievijas kori ne vienu reizi vien "izcēlušies" ar konkrētā politiskā situācijā visnotaļ provokatīviem uznācieniem. Tā, piemēram, neilgi pēc Krimas okupācijas un tai sekojošās aneksijas starptautiski neatzīta referenduma rezultātā armijas koris dziedāja slavas dziesmu "pieklājīgajiem cilvēkiem", proti, Krievijas karavīriem, kas bez atpazīšanās zīmēm ienāca Krimā un pārņēma to savā kontrolē.

Top komentāri

utte
u
Apbrīnojama ir autora pareģa spēja līdz pat galveno varoņu vārdiem. Varētu vēlēties papildināt tekstus ar aktuālākiem tēliem par ģunģājeva popu desantēšnu atbrīvotajā Aļaskā kopā ar piepūšamajām gumijas baznīcām.
Jack Ivanovich Sparrow
J
Uz Rietumu valstu tehnoloģisko progresu atbildam ar multenēm par superieročiem un narko častuškām baznīcā! Es tiem, kuri grasās šausmināties par agresīvo Krieviju, ieteiktu neķert kreņķi un baudīt šovu, ko mums sniedz 17 miljonus kvadrātkilometru liels idiotu leprozorijs. Labāk lai turpina tādā garā, pasaulei vajadzīgs kāds klauns globālā mērogā.Štruntīgāk būtu, ja parādītos kāds jauns staļins un šie patiešām sāktu jaunu industrializāciju un reālu bruņošanos. A tā, lai uzdzied un uzdanco, lai pavicina kartona tanciņu un raķetīšu maketus. Galvenais lai neaizmirst regulāri pārskaitīt miljardus uz Rietumu ofšoriem un lai turpina pirkt pindosu un Gejropas ražojumus. Tas taču ir forši, kad pierijies VAņa kaut kur Kalugā vizinās ar vācu ražojuma Mercedes vai BMW un bļaustās - Spasibo ģedu za pobedu! Vaņam labi, ģedam pohuj, bet eiropiešiem PROFIT!
interesanti
i
"Augstā māksla". Apbrīnoju šo "māksliniecisko" ansambli ar visu tā vadītāju: D Redzams, ka ļoooooti gribējās kādam izpatikt: D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits