Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Lavrovs nosoda Rietumu "histērisko" reakciju pēc Krievijas veto Sīrijas rezolūcijai

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien pauda nosodījumu Rietumu "histēriskajai" reakcijai saistībā ar Maskavas lēmumu noteikt veto ANO Drošības padomes rezolūcijai Sīrijas jautājumā.

"Daži komentāri no Rietumiem par ANO Drošības padomes balsojumu, es teiktu, ir nepieklājīgi un robežojas ar histēriju," žurnālistiem atzina Lavrovs. "Šo histērisko komentāru mērķis ir apslēpt to, kas patiesībā notiek."

Kā ziņots, lai gan pārējie 13 Drošības padomes locekļi sestdien balsoja par Eiropas valstu un Arābu līgas piedāvāto rezolūcijas projektu, kurā bija izteikta prasība Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam pārtraukt mēģinājumus ar varu apspiest opozīciju, Krievija un Ķīna jau otro reizi pēc kārtas rezolūciju bloķēja, izmantojot savas veto tiesības. Iepriekšējo reizi abas valstis veto tiesības Sīrijas jautājumā izmantoja pagājušā gada 5.oktobrī. Tikmēr Indija un Dienvidāfrika, kas 5.oktobra balsojumā atturējās, jauno rezolūcijas projektu atbalstīja.

Šāds Ķīnas un Krievijas lēmums izpelnījies starptautiskās sabiedrības nopēlumu. Īpašu nosodījumu šai sakarā saņēmusi Krievija.

Vairāki diplomāti izteikušies, ka pēdējo mēnešu laikā Maskavas uzvedība ANO Drošības padomē kļuvusi sevišķi izaicinoša, vaicājot, vai tas vērtējams tikai konkrētu jautājumu kontekstā, vai arī saistīts ar paredzamo premjerministra Vladimira Putina atgriešanos prezidenta krēslā. Arī pašas Sīrijas opozīcija šo veto vērtējusi kā "atļauju slepkavošanai".

Kā norāda rietumvalstu līderi un eksperti, Maskava un Pekina ar savu balsojumu "piesedz" Damasku, ļaujot tai turpināt nogalināt opozīcijas protestētājus. "Visas asinis, kas vēl tiks izlietas, būs uz mūsu sirdsapziņas," izteikusies ASV vēstniece Apvienoto Nāciju Organizācijā Sjūzena Raisa.

"Krievijas valdība ne vien nepiedodamā kārtā apbruņo šādu valdību, kas apkauj pati savu tautu, bet nodrošina tai diplomātisku aizsegu," sacījis cilvēktiesību organizācijas "Human Rights Watch" eksperts Filips Bolopions. "Kolīdz rietumvalstis piekāpjas, Krievijas prasības tikai aug un aug, kamēr Sīrijas režīms turpina slepkavot," piebildis Vašingtonas Tuvo Austrumu politikas institūta speciālists Endrū Teiblers.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī nosodījis Krievijas un Ķīnas veto, atzīdams, ka tas vienīgi iedrošinās Sīrijas režīmu pastiprināt protestu apspiešanu. "Kopš 2011.gada marta Damaskas režīms reaģējis uz savas tautas pamatotajām prasībām pēc brīvības un demokrātijas vienīgi ar nežēlīgām represijām un nebeidzamiem solījumiem," viņš norādījis.

Kā uzskata Ņujorkas universitātes Starptautiskās sadarbības centra eksperts Ričards Govens, šis balsojums tomēr nav uzskatāms par Krievijas un Ķīnas uzvaru, jo fakts, ka rietumvalstīm pievienojās Indija, Dienvidāfrika un Pakistāna, vērtējams kā "ASV un Eiropas morālais panākums". Viņaprāt, tas varētu arī nopietni pasliktināt Maskavas un Pekinas attiecības ar Arābu līgu. Maskavu un Pekinu nosodījušas arī arābu valstis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits