Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Liecinieks Krievijas tiesā apstiprina ukraiņu lidotājas alibi

Aizstāvības puses liecinieks bijušais Ukrainas Bruņoto spēku karavīrs Ivans Rusnaks pirmdien Krievijas tiesā apstiprinājis ukraiņu lidotājas Nadeždas Savčenko alibi, uz ko uzstāj viņas advokāti.

Atbilstoši liecinieka teiktajam viņš 2014.gada 17.jūnijā piedalījies kaujās ar pašpasludinātās Luhanskas "tautas republikas" kaujiniekiem.

Bruņutransportierim, kurā atradies Rusnaks, trāpījis šāviņš, un tas aizdedzies. Kopā ar citiem karavīriem viņš degošo bruņutransportieri pametis un atkāpies uz pozīcijām līdzās ceļam.

Tur viņus atradusi Savčenko, kas no sadursmes vietas devusies Luhanskas virzienā, lai veiktu izlūkošanu un atrastu izdzīvojušos Ukrainas karavīrus.

Tikšanās ar Savčenko notikusi aptuveni plkst.9.30. Vēl pēc desmit minūtēm viņa devusies degošā bruņutransportiera virzienā, kur viņu sagūstījuši promaskavisko bruņoto spēku bataljona Zarja karotāji.

Rusnaks līdz ar to apstiprināja aizstāvības puses versiju, ka Savčenko promaskavisko kaujinieku gūstā nokļuva vēl pirms artilērijas apšaudes, kurā dzīvību zaudēja divi Krievijas žurnālisti, un tātad nevarēja šo apšaudi koriģēt.

Drīz pēc sagūstīšanas kaujinieki aizveda Savčenko no Ukrainas uz Krieviju, kur nodeva varasiestādēm.

Sākumā viņa tika apsūdzēta līdzdalībā divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas Luhanskas reģionā. Vēlāk apsūdzība tika pārkvalificēta uz smagāku - Savčenko tika tieši apsūdzēta žurnālistu nogalināšanā.

Savčenko savu vainu noliedz, un pilotes advokāti ir iepazīstinājuši ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

Gan Ukraina, gan rietumvalstis aicinājušas Maskavu Savčenko atbrīvot, taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka viņš nevarot iejaukties tiesas darbā.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits