Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Navaļnija atbalstītāji Krievijā gatavojas protestiem

Kamēr populārākais Kremļa opozicionārs Aleksejs Navaļnijs atrodas apcietinājumā un gatavojas stāties tiesas priekšā, viņa atbalstītāji nedēļas nogalē plāno iziet ielās daudzās Krievijas pilsētās.

Mediji un opozicionāra sabiedrotie vēsta, ka aizvadītajās dienās viņi ir bijuši pakļauti digitālo troļļu uzbrukumiem un izskanējuši arī draudi no policistiem un prokuroriem.


Izies ielās

Navaļnijs, kuru pērn, kā liecina virkne pierādījumu, centās noindēt Krievijas specdienesta darbinieki, izmantojot aizliegtu nervus paralizējošu vielu no Novičok grupas, pagājušajā svētdienā atgriezās dzimtenē un tūlīt tika apcietināts. "Aizturēja uz robežas, aizveda nezināmā virzienā, advokātu nepielaida, steidzami sarīkoja tiesu tieši policijas iecirknī, arestēja uz 30 diennaktīm," vietnē Twitter īsu notikušā izklāstu sniedza Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša. Krievijas Federālais sodu izpildes dienests aizturēšanu skaidro ar to, ka viņš esot pārkāpis piespriestā nosacītā cietumsoda par uzņēmuma Yves Rocher līdzekļu izlaupīšanu noteikumus. Tiesa paredzēta 29. janvārī.  

Savukārt politiķa līdzgaitnieks Leonīds Volkovs, kurš pašlaik atrodas Berlīnē, paziņojis, ka Navaļnija štābi visā valstī gatavojas mītiņiem 23. janvārī. "Neejiet manis dēļ, bet gan savas nākotnes vārdā," videouzrunā aicinājis Navaļnijs. Mediji vēsta, ka protesti paredzēti vismaz četrdesmit Krievijas pilsētās. Sanktpēterburgas štāba vadītāja Irina Fatjanova norādījusi, ka mītiņš netiks saskaņots ar pilsētas domi.

Neskatoties uz arestu, šonedēļ Navaļnija Youtube kontā tika ievietota dokumentālā filma Putina pils. Tajā opozicionārs stāsta par simtiem miljonu vērtu īpašumu, ko gadu laikā prezidents sev iekārtojis Melnās jūras krastā. Tā vērtība tiek lēsta 1,2 miljardu dolāru apmērā. Portāls Meduza vēsta, ka pēc filmas publicēšanas Navaļnija štābi un no Kremļa neatkarīgie masu mediji esot pakļauti digitālo troļļu un robotu uzbrukumiem. 

Izdevums Novaja Gazeta raksta, ka to sociālo mediju kontiem sākuši sekot tūkstošiem acīmredzamu viltus profilu. Mediji lēš, ka tas tiek darīts, lai panāktu šo kontu bloķēšanu pirms protestiem, kavējot koordinācijas un ziņošanas iespējas. "Piesakās liels skaits viltus sekotāju, kuri iesniegs sūdzības, cerot uz Instagram automātisko reakciju, nobloķējot konkrēto kontu," komentējis kiberdrošības eksperts Mihails Klimarevs.

Neatkarīgie mediji arī vēstījuši, ka opozīcijas līderus un aktīvistus šonedēļ iebiedēt centušies gan policisti, kas negaidīti ieradušies pie viņiem mājās, gan prokuratūra, kura izsaukusi vairākus aktīvistus uz "sarunām". Savukārt tehnoloģiju uzraugs Roskomnadzor vērsies pie populārās vietnes TikTok ar prasību dzēst visus ar protestiem saistītos video. 


Apsver sankcijas

"Alekseja Navaļnija arestēšana ir kārtējais pierādījums, ka Krievijas vara cenšas viņu apklusināt," paziņojumā presei sacīja starptautiskās organizācijas Amnesty International Maskavas biroja vadītāja Nataļja Zvjagina. "Navaļnijs vairs nav tikai viens cilvēks, Navaļnijs ir kļuvis par kustību – ar vērtībām, reģionālo infrastruktūru un aktīvistiem," izdevumam Financial Times komentējusi analītiķe Tatjana Stonovaja, norādot, ka arests un cietumsods kustību neapslāpēs.

Jāpiemin, ka vienlaikus Navaļnijs tiek vainots par kāda Otrā pasaules kara veterāna, kas piedalījies Putina atbalstīto konstitūcijas grozījumu popularizēšanas video, cieņas un goda aizskaršanu. Par to var tikt piespriests līdz pieciem miljoniem rubļu (56 076 eiro) liels naudassods vai piecus gadus ilgs cietumsods. Kremļa komentāri pagaidām ir bijuši izteikti lakoniski, vien Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka valdība ir noraizējusies par "nelikumīgajiem" aicinājumiem uz protestiem un ārvalstu aicinājumi atbrīvot politiķi tiks ignorēti, jo tas ir valsts iekšlietu jautājums. 

Šonedēļ Eiropas Parlaments diskutēja par sankcijām pret Krieviju. Aģentūra LETA ziņo, ka daži parlamenta politiķi aicināja pārtraukt darbus pie Vācijas ilgstoši atbalstītā Nord Stream 2 cauruļvada izbūves. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits