Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Portāls: FATF ziņojumā slavē finanšu noziegumu kontroli Krievijā

Finanšu darījumu darba grupa (FATF), kas izsludina globālos noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas standartus, ziņojumā, kuru plānots publicēt nākammēnes, ir atklājusi, ka Krievijas veiktie finanšu noziegumu apkarošanas pasākumi ir vieni no labākajiem pasaulē, ziņo portāls moneylaundering.com. Savukārt kritiķi iebilst FATF pozitīvajam vērtējumam par finanšu noziegumu kontroli Krievijā.

FATF rekomendācijas tiek uzskatītas par pasaules standartu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas (AML) un terorisma finansēšanas novēršanas (CFT) jomā. 

Ziņojuma projektā par Krieviju, kuru plānots publicēt decembrī, kritizē Krievijas aizdevēju vispārēji zemās noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas  programmas, Krievijas Centrālās bankas veiktās uzraudzības kvalitāti, kā arī valdības nespēju izvirzīt apsūdzības personām, kuras tiek turētas aizdomās par līdzdalību sarežģītās shēmās noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai ārvalstīs.

Bet ziņojumā tiek slavēti Krievijas centieni saukt pie atbildības teroristu finansētājus, viņu aktīvu konfiscēšana un sadarbība ar citu valstu varasiestādēm, kā arī kvalitāte, kādā Krievijas Federālais finanšu uzraudzības dienests analizē aizdomīgus darījumus un informē tiesībsargājošās iestādes.

"AML/CFT [noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanai un cīņai pret terorisma finansēšanu] Krievijas valdība ir piešķīrusi visaugstāko prioritāti," secināts FATF ziņojuma projektā, kura kopija nonākusi arī pie portāla moneylaundering.com. "Vietēja līmeņa koordinācija un sadarbība ir Krievijas sistēmas būtisks spēks."

Ziņojuma projekts, kuru FATF apstiprināja pagājušajā mēnesī pēc divu nedēļu Krievijas klātienes novērtējuma, valsts saņēma vērtējumu kā "pilnībā atbilstoši" vai "lielākoties atbilstoši" 35 no 40 tehniskajiem standartiem finanšu noziegumu apkarošanai, savukārt atlikušajos piecos - "daļēji atbilstoši".

FATF ar 11 efektivitātes rādītājiem analizēja arī to, kā praktiski darbojas Krievijas likumi un noteikumi pret finanšu noziegumiem. Pastāv četri efektivitātes novērtējumi — augsts, pietiekošs, vidējs un zems. 

Paredzēts, ka Krievija saņems divus augstus novērtējumus — par centieniem apkarot teroristu finansēšanas un finanšu izlūkdatu izmantošanu; četrus pietiekošus vērtējumus; piecus vidējus vērtējumus, tostarp finanšu uzraudzības un finanšu nozares atbilstības standartu ieviešanas jomās.

FATF informācija liecina, ka banku apvienošanās un licenču atsaukšana, tostarp reaģējot uz AML pārkāpumiem, uz pusi mazinājusi Krievijas aizdevēju skaitu – no vairāk nekā 900 aizdevējiem 2013.gadā līdz mazāk nekā 430 aizdevējiem 2019.gada maijā, taču pagājušajā gadā ieviestie stingrāki darbības noteikumi ir samazinājuši banku risku nonākt organizētās noziedzības kontrolē.

Neskatoties uz ieviestajām kontrolēm un Krievijas naudas atmazgāšanas novēršanas sistēmas vispārējo efektivitāti, "plaši izplatīta un pastāvīga neatbilstību tendence" joprojām iezīmē valsts finanšu sektoru, norāda FATF.

Krievijas Centrālā banka galvenokārt koncentrējas uz prudenciālu uzraudzību, pārāk bieži paļaujas uz izbraukuma pārbaudēm, nepiešķir atbilstošu prioritāti naudas atmazgāšanas novēršanas pārbaudēm augsta riska finanšu iestādēs salīdzinājumā ar zemāka riska uzņēmumiem, un, neskatoties uz to, ka iepriekšējos gados tika atsauktas licences neatbilstošām bankām, neaprēķina soda naudas tādā vērtībā, kas varētu atturēt no turpmākiem pārkāpumiem.

Valsts nevienā no FATF 11 efektivitātes rādītājiem nesaņēma zemu, kā arī nevienā no 40 tehniskajiem standartiem tā nesaņēma vērtējumu - "neatbilstošs".

Šie rezultāti, ja tie tiks publicēti bez pārskatīšanas, ierindotu Krieviju astotajā vietā starp aptuveni 90 valstīm, kas līdz šim novērtētas saskaņā ar FATF 2013. gada metodoloģiju. 

Krievija būtu aiz tādām valstīm kā Šveice, Itālija, Spānija, Izraēla, ASV un Apvienotā Karaliste.

 "Viņiem ir diezgan autoritāras operācijas, tāpēc fakts, ka Krievijas Federālais finanšu uzraudzības dienests ir ļoti labs, nav pārsteigums – kad tas pēta cilvēkus, par kuriem valdība patiešām interesējas," sacīja Ričards Gordons, Finanšu integritātes institūta direktors (Case Western University). "Liekas, ka tas ir nepareizi, bet, izpētot metodoloģiju, tas iegūst jēgu."

FATF ārkārtīgi pozitīvais vērtējums par Krieviju – valsti, kurā, kā ziņots, ir augsts korupcijas līmenis un kura rada ievērojamus draudus naudas atmazgāšanai Eiropā un citur – gandrīz noteikti izrādīsies pretrunīgs un radīs jautājumus saistībā ar grupas procedūrām valstu vērtēšanai un klasificēšanai, teikts portālā moneylaundering.com.

"Esmu bijis iesaistīts apmēram 16 [naudas atmazgāšanas] lietās, un katrā gadījumā ir pierādīts, ka Krievija nesadarbojas," sacīja finansists Bils Brauders, kurš pagājušajā gadā uz neilgu laiku tika aizturēts Spānijā, balstoties uz starptautisku orderi, kuru pieprasīja Krievija. "Nav pilnīgi nekādu reālu datu, kas atbalstītu šo ideju."

Naudas atmazgāšanas skandāli, kas skāruši Dānijas banku Danske Bank, Zviedrijas Swedbank, Latvijas ABLV Bank un daudzus citus lielākos aizdevējus, pēdējos gados ir aizsākušies Krievijā, norādīts portālā.

"Lielākā daļa Krievijas banku ir vērstas uz naudas atmazgāšanu, nevis uz banku darbību," sacīja Brauders, kurš ir lobējis ASV un citas valstis ieviest sankcijas pret Krieviju un sodīt bankas, kuras tiek turētas aizdomās par nelikumīgu finansēšanu. "Nākt klajā ar jebkāda veida pozitīvu attieksmi pret naudas atmazgāšanas apkarošanu Krievijā ir absurdi, un, iespējams, tas vairāk kaitēs FATF, nekā palīdzēs Krievijai."

Krievijas iestādes pagājušā gada valsts riska novērtējumā secināja, ka valsts galvenos naudas atmazgāšanas draudus rada piesavināšanās, korupcija, varas ļaunprātīga izmantošana, banku krāpšana un narkotiku tirdzniecība, kā arī to, ka Krievijas finanšu iestādes ir ļoti neaizsargātas pret noziedzīgu izmantošanu, uzsvērts portālā. 

FATF ziņojuma projektā atzina, ka Krievija pārstāv nozīmīgu nelikumīgu ieņēmumu avotu un ka tās bankas lielā mērā neievēro noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas noteikumus.

Kaut arī varas iestādes ir uzsākušas izmeklēšanu par "bēdīgi slaveniem, daudznacionāliem "laundromātiem"", viņi nav pietiekami vērsušies pret baņķieriem, kas veicina naudas atmazgāšanu, liecina FATF.

Bet valsts augstais vērtējums liecina, ka FATF uzskata šos īpašos trūkumus kā "kaut kā mazinātus" ar atbilstošu riska novērtējumu, datu vākšanu un Krievijas Federālā finanšu uzraudzības dienesta izmantoto sarežģīto tehnoloģiju darījumu pārskatīšanai, portālam moneylaundering.com sacīja analītiķis Karaliskajā apvienoto pakalpojumu institūtā Londonā Metjū Redheds.

"Būtībā viņi [FATF] saka, ka Krievija dara ļoti labu darbu, sēžot virs milzīgas problēmas, un viņi slavē Krievijas varasiestādes," uzsvēra Redheds. "Tas ir teju tā, it kā FATF šeit pati izmanto "ķeksīšu pieeju", un tas ir ideāls piemērs tam, kas ar vērtējumu var noiet greizi."

FATF pārstāvis e-pastā portālam moneylaundering.com sacīja, ka ziņojuma projektā ir ievērots "ilgs, stingrs, uz pierādījumiem balstīts process" un tas tiek pārskatīts, lai nodrošinātu kvalitāti un konsekvenci.

Top komentāri

Vecsčekists
V
Ja ņem vērā tos astronomiskos apmērus, kā Krievijas valsts tiek apzagta... tad nav ko brīnīties par OBHSS mantinieku centību.
Rimpušēvics&KNAB
R
Varbūt FATFā strādā finanšu noziedznieku pilnvarotās personas.
He he he
H
Sen tādu humoru nebiju lasījis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits