Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Žurnāls: Krievijā PK futbola stadiona celtniecībā nodarbināti arī 110 vergi no Ziemeļkorejas

Sanktpēterburgā nesen pabeigta viena no galvenajām celtnēm šā gada FIFA Konfederāciju kausa un 2018. gada Pasaules kausa futbolā vajadzībām - Arēna Krestovskij. Tās būvē iesaistīti arī 110 strādnieki no Ziemeļkorejas, kuri strādājuši bez brīvdienām un nakšņojuši konteineros, tāpēc dēvējami par vergu darba spēku, lasāms norvēģu futbola žurnālā Josimar.

Ziemeļkoreja izpelnījusies plašas starptautiskas sankcijas saistībā ar kodolprogrammas attīstīšanu, un strādnieku nodarbināšana ārvalstīs ir viena no nedaudzajām metodēm, kā režīma kontos ieplūst skaidra nauda. Apvienoto Nāciju Organizācija lēsusi, ka darbaspēks aiz valsts robežām ienes Phenjanai ap diviem miljardiem dolāru gadā.

Šie apstākļi un apsvērumi Krieviju nav atturējuši nodarbināt ziemeļkorejiešus jau gadiem ilgi. Saskaņā ar Krievijas Darba ministrijas datiem 2015. gadā valstī strādājuši vairāk nekā 47 000 ziemeļkorejiešu. Daudzi uzņēmumi slavējot šādus ārvalstu strādniekus par viņu "centību un smago darbu".

Stadiona būvē iesaistītie strādnieki no Ziemeļkorejas, kurus starptautiskās cilvēktiesību organizācijas nodēvējušas par vergiem un ķīlniekiem, patiesi darbojušies režīmā, kas atbilst šiem terminiem - viņi strādājuši septiņas dienas nedēļā no agra rīta līdz vēlam vakaram un dzīvojuši nepiemērotos apstākļos, nakšņojot kravas konteineros. Žurnāls min, ka ik mēnesi 90% no naudas, ko šie strādnieki nopelnījuši, tika aizskaitīti uz Phenjanu, turklāt viņu darbs noticis nepārtrauktā uzraudzībā.

Krestovskij arēnas būvdarbi ilguši 11 gadus. Sākotnēji iecerēts kā futbola komandas Zeņit jaunā arēna, kas izmaksātu ap 220 miljoniem ASV dolāru. Tomēr, kad Krievija 2010. gadā ieguva tiesības rīkot Pasaules kausu futbolā, topošais stadions izvēlēts par viena no galvenajām čempionāta norises vietām. Kopš šī lēmuma stadiona izmaksas izaugušas līdz astronomiskiem 1,5 miljardiem dolāru un turpina pieaugt, vēsta Josimar.

Laikraksts Diena iepriekš ziņoja, ka desmit gadu tapušo un nesen atklāto iespaidīgo futbola stadionu Sanktpēterburgā droši var dēvēt par kārtējo pieminekli korupcijai, izšķērdībai un neizdarībai Krievijā. Stadionu apvij arī izmeklēšanas kukuļdošanā un tiesas procesi. 

Čempionāta vajadzībām 11 Krievijas pilsētās tiek pārbūvēti vai no jauna celti 12 futbola stadioni, bet Krestovskij ir vienīgais, kura būvniecības izmaksas ir uz vietējās pašvaldības pleciem. "Ikreiz, kad stadiona izmaksas pieaug, pilsētas vadībai no budžeta ir jāpaņem nauda, kas ir paredzēta skolām un slimnīcām, jo tā pabeigšana ir politiska prioritāte," pretkorupcijas organizācijas Transparency International nodaļas Sanktpēterburgā vadītājs Dmitrijs Suharevs sacīja The Christian Science Monitor

FIFA Konfederāciju kauss notiks šovasar no 17. jūnija līdz 2. jūlijam, savukārt 21. Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiks nākamgad no 8. jūnija līdz 8. jūlijam.

Top komentāri

pastāv iespēja
p
Tūlīt viņiem pievienosies Čečenijā preventīvi aizturētie...
Kaijs
K
Ir jaatcel 2018. gada ieplanotais Pasaules cempionats fudbola, kurs ir paredzets Krievija, jo Krievija ir iebrukusi un okupejusi Ukrainas Krimu, Donecku, Lugansku un Gruzija ir okupejusi Dienvidositeju, Abhaziju.
Juzis
J
Kad Latvija, beidzot, tiks slegtas visa veida divvalodibu skolas un macibas tiks nodrosinatas Latvijas svalsts teritorija 100% Latvijas valsts valoda- latviesu valoda ka to pieprasija Latvijas valsts pilsoni krievu un zidu nacistu uzbazigaja referenduma, kad vini meginaja Latvijas valsti legalizet okupantu valodu - krievu valodu ka otro valsts valodu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits