Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ES centīsies glābt Irānas kodolvienošanos

Eiropas Savienība (ES) trešdien paziņoja, ka "netaupīs pūliņus", lai saglabātu pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanos.

ES augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs turpinās strādāt, lai kontaktētos ar visiem vienošanās dalībniekiem, cerot, ka tā var tikt saglabāta, neraugoties uz Teherānas paziņojumu, ka tā saistības turpmāk neievēros, paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Reģionā jāpanāk spriedzes deeskalācija, it īpaši pēc aizvadītās nakts Irānas raķešu trieciena Irākā divām ASV bāzēm, kas tika īstenots, atbildot uz pagājušās piektdienas ASV drona triecienu Bagdādē, kurā tika nogalināti desmit cilvēki, arī Irānas ģenerālis Kasems Sulejmani.

"Ieroču pielietošana tagad ir jāizbeidz, lai radītu telpu dialogam," sacīja Leiena. "Mēs esam vērsušies pie visiem - darīt visu iespējamo, lai atdzīvinātu sarunas."

Borreljs savukārt mudināja visas puses, kas ir iejauktas spriedzes palielināšanā, atturēties no jauniem militāriem soļiem.

"Jaunākais raķešu trieciens Irākā aviobāzēm, kuras izmanto ASV un koalīcijas spēki, arī Eiropas spēki, ir vēl viens piemērs eskalācijai un konfrontācijas pastiprināšanai. Nav neviena interesēs vardarbības spirāli turpināt vēl tālāk," viņš uzsvēra.

Borreljs uzaicinājis uz sarunām Briselē Irānas ārlietu ministru Džavadu Zarifu, tomēr vizītes datums pagaidām nav noteikts.

Kopš ASV prezidents Donalds Tramps 2018.gadā vienpusējā kārtā izstājās no Irānas kodolvienošanās un noteica Irānai smagas ekonomiskās sankcijas, arī Irāna pakāpeniski atteikusies no savu saistību ievērošanas.

Borreljs sacīja, ka Irānas kodolvienošanās "šodien ir svarīgāka nekā jebkad agrāk, jo tā ir vienīgais forums, kur mēs varam sēdēt kopā ar Krievijas un Ķīnas pārstāvjiem, lai runātu uz daudzpusēja pamata par daudziem riskiem, kas mums draud. Tas ir viens no svarīgākajiem instrumentiem neizplatīšanai un reģionālajai drošībai".

Svētdien Irāna paziņoja, ka vairs neievēros nekādus ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanu, ko nosaka 2015.gada kodolvienošanās, proti, Irāna neievēros ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanas centrifūgu skaitu, bagātināšanas jaudu, bagātināšanas līmeni, kā arī bez ierobežojumiem veiks kodolpētījumus.

Zarifs gans sacījis, ka tas ir "koriģējošs solis" vienošanās ietvaros un var tikt atsaukts.

Top komentāri

Paga
P
Vispirms ES vajag pasūtīt ASV dirst! Eiropai ir jābūt savai armijai un savai ārpolitikai, neatkarīgi no Vašingtonas.
ta nu gan
t
Kāpēc ES liekas, ka, iedodot Irānai naudu, tā nestrādās pie savas kodolbruņošanās? Tieši bez naudas bruņoties ir daudz grūtāk.
ha, ha
h
Atpirkšanās no šantāžista parasti noved tikai pie vēl nekaunīgākas šantāžas. Tramps to saprot, liberasti nē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits