Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Irāna mēģinājusi aizturēt Lielbritānijas tankkuģi

Bruņoti Irānas kuģi trešdien mēģināja aizturēt Lielbritānijas naftas tankkuģi stratēģiski nozīmīgos Persijas līča ūdeņos, bet tos atvairīja britu karaflotes fregate, ziņoja ASV telekanāls CNN.

Irānas kuģi deva rīkojumu tankkuģim British Heritage, kas brauca uz Hormuza jūras šauruma rajonu, mainīt kursu un apstāties Irānas ūdeņos, vēstīja CNN, atsaucoties uz divām ASV amatpersonām.

ASV lidaparāts nofilmēja šo incidentu. Tas beidzās, kad fregate Montrose, kas eskortēja tankkuģi, pavērsa savus lielgabalus pret Irānas kuģiem un brīdināja tos, pieprasot atkāpties.

Lielbritānijas valdība ceturtdien apstiprināja, ka šāds incidents noticis.

"Pretēji starptautiskajām tiesībām, trīs Irānas kuģi mēģināja traucēt komerciālā kuģa British Heritage iziešanu cauri Hormuza šaurumam," sacīts valdības paziņojumā.

"Lielbritānijas karakuģis Montrose bija spiests nostāties starp Irānas kuģiem un British Heritage un mutiski brīdināt Irānas kuģus, kuri tad pagriezās projām," teikts paziņojumā.

Tajā arī paustas bažas par šādu Irānas rīcību un pausts aicinājums Irānas varas iestādēm mazināt situācijas eskalāciju reģionā.

Savukārt Irānas Revolucionārā gvarde ceturtdien noliedza, ka būtu noticis šāds incidents.

"Pēdējās 24 stundās Hormuza šaurumā nav bijis incidenta, kurā būtu iesaistīti ārzemju kuģi," sacīts Revolucionārās gvardes paziņojumā.

Irānas prezidents Hasans Ruhani pirms tam trešdien bija brīdinājis Lielbritāniju par sekām, kuras radīs Irānas naftas tankkuģa aizturēšana Gibraltārā.

"Es britiem norādu, ka jūs uzsākāt nedrošību [jūrā] un jūs vēlāk aptversiet tās sekas," sacīja Ruhani, kura izteikumus pārraidīja valsts televīzija.

Irānas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks ģenerālmajors Mohammads Bageri otrdien paziņoja, ka Irāna atbildēs uz tās tankkuģa aizturēšanu Gibraltārā.

Jau ziņots, ka 330 metru garo tankkuģi Grace 1 ar Panamas karogu 4.jūlijā pie Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra aizturēja britu policija un muita ar jūras kājnieku atbalstu. Kuģim ir noteikts arests.

Gibraltāra premjerministra Fabiana Pikardo izplatītajā paziņojumā teikts, ka "ir pamats uzskatīt, ka kuģis Grace 1 veda jēlnaftu uz Banjasas naftas pārstrādes rūpnīcu Sīrijā".

"Šī pārstrādes rūpnīca pieder uzņēmumam, kas ir pakļauts Sīrijai noteiktajām Eiropas Savienības sankcijām," norādījis Pikardo.

Irāna nosodīja šo tankkuģa aizturēšanu kā nelikumīgu.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

Uldis
U
Es aicinu apmētāt visas ASV vēstniecības Eiropā ar fekālija maisiņiem ,jo tiem lopiem ir jājūt ,kā viņi smird . Neabidaties to darīt tā ir svēta lieta ,un tādā veidā mēs atbrīvosim Latviju no ASV jūgu .
Domāts ASV vētniecībai
D
Sen ir laiksskaldīt ASV un cisus viņu sabiedrotos !!! Personīgi es būtu kuģi paņēmis ar šturmu ,un kapteinim pārgriezis rīkli iesākumam .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits