Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Irānas ministrs Eiropai pārmet kodolvienošanās pārkāpšanu

Eiropas valstis ir pārkāpušas pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanos, trešdien preses konferencē Indijā sacīja Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs, pēc tam kad trīs Eiropas valstis - Francija, Lielbritānija un Vācija - bija iesniegušas sūdzību, ka Teherāna atkāpusies vienošanās izpildes.

Eiropas valstis aktivizējušas tā dēvēto disputu mehānisma procesu, apgalvojot, ka Irāna pakāpeniski atkāpusies no vienošanās nosacījumu izpildes.

Zarifs norādīja, ka ASV terorizē Eiropas valstis.

"Viņi no mums nepērk naftu, visi viņu uzņēmumi ir aizgājuši no Irānas. Tātad Eiropa pārkāpj vienošanos," preses konferencē Deli sacīja Zarifs, norādot, ka vienošanās nākotne ir "atkarīga no Eiropas".

Eiropas Savienība "ir pasaules lielākā ekonomika, tad kāpēc jūs ļaujiet Savienotajām Valstīm sevi terorizēt," vaicāja ministrs.

Vienošanās puses var vērsties kopīgajā komisijā ar sūdzību par iespējamiem vienošanās pārkāpumiem. Ja komisija jautājumu neatrisina, sūdzība nonāk konsultatīvajā padomē un tālāk ANO Drošības padomē, kas var atjaunot ar vienošanos atceltās sankcijas.

Krievija, kas arī ir Irānas kodolvienošanās puse, jau nosodījusi Eiropas valstu "neapdomību" un brīdinājusi, ka šis solis var izraisīt "jaunu eskalāciju".

Preses konferencē Indijā izsakoties par Irānas bruņoto spēku komandiera Kasema Sulejmani nogalināšanu 3.janvārī Irākā ASV drona triecienā, Zarifs sacīja, ka ar Sulejmani nogalināšanu vienīgi tiks stiprināts džihādistu grupējums Islāma valsts.

"Es uzskatu, ka karš pret Islāma valsti nule kā ir cietis smagu neveiksmi, un Islāma valsts nule kā ir guvusi nozīmīgu uzvaru," sacīja Irānas ministrs.

Krīze, ko izraisīja Sulejmani nogalināšana, bija viens no faktoriem, kura rezultātā Irāna kļūdas pēc 8.janvārī notrieca Ukrainas pasažieru lidmašīnu.

"Kāpēc tas notika? Tāpēc, ka bija krīze. Cilvēki pieļauj kļūdas, nepiedodamas kļūdas, bet tas notika krīzes laikā," skaidroja Zarifs.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka pasaules dižvīriem neviens neuzdrošinās pateikt, ka runājot nevajag žestikulēt ar paceltu pirkstu. Tā ir runas mākslas ābece!!!
Lielžīds
L
Ja pārkāps kodolvienošanos ar Izraēlu, nebūs vairs kam muldēt par pārkāpšanu !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits