Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ķīnas prezidents pirmo reizi 14 gadu laikā dodas uz Ziemeļkoreju, lai tiktos ar Kimu

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins ceturtdien devās vēsturiskā braucienā uz Phenjanu, lai tiktos ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu pirms gaidāmām Sji sarunām ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Sji ir pirmais Ķīnas prezidents, kurš apmeklē Ziemeļkoreju pēdējo 14 gadu laikā. Attiecības starp bijušajām Aukstā kara laiku sabiedrotajām ir pasliktinājušās pēc Ziemeļkorejas nukleārajām provokācijām un tām sekojoša Ķīnas atbalsta ANO sankcijām pret Phenjanu.

Sji un Kims ir centušies uzlabot attiecības. Kims pagājušajā gadā ir četras reizes apmeklējis Ķīnu un tur ticies ar Sji, un Pekina ir aicinājusi mīkstināt sankcijas pret Phenjanu.

Ķīnas prezidents līdz šim nogaidīja ar atbildes vizīti, lai redzētu, kā izvērtīsies kodolsarunas starp Kimu un Trampu, uzskata politikas analītiķi.

Sji, kurš apmeklēs Ziemeļkoreju divu dienu valsts vizītē, lido turp kopā ar savu sievu Penu Lijuaņu, ārlietu ministru Vanu Ji un citām amatpersonām, informēja valsts raidsabiedrība CCTV.

Šis brauciens ir iespēja Ķīnai parādīt savu ietekmi reģionā.

"Ziemeļkorejai šī gaidāmā tikšanās kalpos, lai parādītu ASV, ka Ķīna to atbalsta, un dotu vēsti Vašingtonai, ka tai jāaptur sava maksimālā spiediena poza," sacīja Kjungnamas Universitātes Ziemeļkorejas pētījumu profesors Lims Julčuls.

Trampa un Kima otrais samits februārī beidzās bez vienošanās, jo pusēm bija dažādi uzskati par to, no kā Phenjana varētu atteikties apmaiņā pret sankciju mīkstināšanu.

Pekinas tirdzniecības sankcijas ar Vašingtonu maijā nonāca strupceļā.

Sji tiksies ar Trampu nākamnedēļ G20 samitā Japānā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits