Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pēc Irānas ģenerāļa nogalināšanas pieaug naftas cenas

Pasaulē piektdien pieauga naftas cenas pēc ietekmīgā Irānas ģenerāļa Kasema Sulejmani nogalināšanas ASV raķešu triecienā Irākā, kas uzkurināja jaunas bažas par bruņotu konfliktu Tuvajos Austrumos.

Pasaules akciju tirgos cenas mainījās dažādos virzienos, bet naftas cenas pieauga par vairāk nekā 3%.

ASV paziņoja, ka nosūtīs 3000 vīru lielus armijas papildspēkus uz Tuvajiem Austrumiem, kur situāciju destabilizējusi Sulejmani nogalināšana. Irānas augstākais vadītājs ajatolla Ali Hamenei pavēstīja, ka Sulejmani nāve tiks atriebta, un izsludināja valstī trīs dienu sēras.

Sulejmani nogalināšana nozīmē "ģeopolitisko risku ievērojamu saasinājumu un var novest līdz tiešai konfrontācijai starp ASV un Irānu", savā komentārā konstatēja Oxford Economics.

"Nozīmīgums mazāk izriet no Irānas naftas piegāžu potenciālās zaudēšanas (..) bet vairāk no riska, ka tas var izraisīt plašāku konfliktu, kurā tiktu ievilktas Irāka, Saūda Arābija un citas valstis," sacīja žurnāla The Economist izpētes vienības globālā ekonomiste Keilina Bērča. 

"Ir arī ievērojams risks, ka Irāna var veikt mērķētu uzbrukumu ASV kuģiem reģionā, kas varētu traucēt jēlnaftas piegādes pa jūru un izraisīt naftas cenu tālāku kāpumu."

Naftas cenas septembrī demonstrēja rekordstrauju pieaugumu pēc uzbrukumiem diviem Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem.

Ņujorkas biržas indeksi kritās, atkāpjoties no iepriekš sasniegtiem rekordiem, bet Eiropas biržās tie mainījās dažādos virzienos.

Pieauga naftas kompāniju Schlumberger un Apache, kā arī aizsardzības rūpniecības uzņēmumu Lockheed Martin un Northrop Grumman akciju cenas. Aviosabiedrību akciju cenas samazinājās. 

Investori ieguldīja līdzekļus drošos aktīvos, iegādājoties valdības obligācijas, Japānas valūtu un zeltu.

ASV biržu indekss Dow Jones Industrial Average piektdien kritās par 0,8% līdz 28 634,88 punktiem, indekss Standard & Poor's 500 saruka par 0,7% līdz 3234,85 punktiem, bet indekss Nasdaq Composite samazinājās par 0,8% līdz 9020,77 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 piektdien pieauga par 0,2% līdz 7622,40 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 samazinājās par 1,3% līdz 13 219,14 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 kāpa par mazāk nekā 0,1% līdz 6044,16 punktiem.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piektdien pieauga par 3,1% līdz 63,05 ASV dolāriem par barelu. Brent markas jēlnaftas cena Londonas biržā kāpa par 3,5% līdz 68,60 dolāriem par barelu.

Eiro vērtība pret ASV dolāru piektdien kritās no 1,1172 līdz 1,1155 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru saruka no 1,3145 līdz 1,3074 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās no 108,57 līdz 108,11 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu pieauga no 84,99 līdz 85,29 pensiem par eiro.

Top komentāri

hm
h
Tāds cenas pieaugums parasti ir īslaicīgs, nekas nopietns.
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Protams, protams! Kā var palaist garām izdevību pacelt cenas! Ir taču zināms, ka visa nafta tika iegūta vienīgi un tikai ar Irānas ģenerāļa tiešu līdzdalību!!!!!!!!!!!!!!!!!
Domāts ASV Vēstniecībai !
D
Kaut jūs dauzītu visā pasaulē !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits