Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Neizkāpt no pozitīvās lomas

Lai izcīnītu savu vietu, jābūt bezkaunīgam – pat ja tas nozīmē neievērot noteikumus. Jēkabs Ludvigs Kalmanis jeb – skatuves vārdā – The Ludvig grib pierādīt, ka arī sešpadsmit gadu vecumā var pārstāvēt Latviju uz lielās Eirovīzijas skatuves.

Jēkabs Ludvigs Kalmanis cer šogad Latviju pārstāvēt starptautiskajā dziesmu konkursā Eirovīzija, kas notiks Ukrainā. Lai viņš varētu piedalīties atlasē Latvijā, mainīti pat konkursa Supernova 2017 noteikumi – viņam atļauts piedalīties sešpadsmit gadu vecumā. Tagad ir jāattaisno uz sevi liktās cerības. Uzmanību gan Jēkabs izpelnījies jau iepriekš – pirms diviem gadiem viņš kļuva par Latvijas lepnumu, izglābjot slīkstošu skolasbiedru. Tagad puisis grib savu stāstu izstāstīt mūzikā, lai citi saprot, kas viņš ir, un labais tēls neesot nekāda mākslīgā loma – skandālus par viņu nevarēšot uzrakt.

Klavieres tumsā

Lai gan, kad ieejam vienā no Rīgas Doma kora skolas mūzikas telpām, ir patumšs, Jēkabs neieslēdz gaismu. Kamēr sagatavojos intervijai, viņš sāk spēlēt klavieres, un tikai tad saprotu krēslas iemeslu. "Man patīk tumsā spēlēt klavieres, spēlēt harmonijas un domāt vārdus, aizvērt acis un aizplūst kaut kur pilnīgi prom. Man patīk mūzikas, dziesmas ideja – tu vari stāstu citiem nodot ar melodiju, pateikt to vārdos, kādos parasti nerunā. Mūzikai nav valodas – vari dziedāt krieviski, ķīniski, angliski vai latviski, bet, ja tu dziedi no sirds, cilvēks tāpat sapratīs," saka Jēkabs.

Sākums garāžā

Šobrīd Jēkabs mācās Rīgas Doma kora skolas mūziklu nodaļā. Dziesmas sācis rakstīt 11 gadu vecumā kopā ar diviem labākajiem draugiem garāžā. "No zila gaisa izvilkām vārdus un stāstus un domājām, kā mēs varam savaldzināt meitenes," atceras Jēkabs. Salikuši kopā telefonus, izveidojuši kontaktu listi un zvanījuši pilnīgi visām meitenēm, prasot atsauksmes par dziesmām. Vienā brīdī jau daļa zinājusi, ka sestdienās nedrīkst iet vēl ap desmitiem vakarā gulēt, jo jāgaida dziesma. Grupai bijis arī pilnīgi oficiāls nosaukums Almost on earth (Gandrīz uz zemes – no angļu val.). Uzstājušies arī skolu aktu zālēs, ko Jēkabs raksturo ar vārdu "brīnumtraki" – skaņa bijusi šausmīga nepareizi apskaņotu telpu dēļ. Savukārt viens pats bez grupas viņš pirmo reizi uzstājies jauno vokālistu konkursā Nots, kas ik gadu notiek Talsos. Daudzi bijuši patīkami pārsteigti, "ka tas apalītis ar brillēm dzied".

Ilgu laiku arī darbojies vokālajā studijā Tonis, ko vadīja pedagoģe Kristīne Broka-Meļķe. Viņas dēļ arī nonācis konkursā, kura žūrijā bijis Jānis Ķirsis, kas tagad ir dziesmas I’m in Love with You producents. Pēc šī konkursa arī saņemts zvans ar aicinājumu sadarboties, un nākamajā dienā jau domājuši idejas.

"Tā – ar Jāņa iedrošināšanu un visu atbalstu – esmu šeit un piedalīšos Supernovā," tagad saka The Ludvig. Arī pseidonīmu pieņēmis vien nesen – vajadzējis kaut ko jaunu, kādu odziņu. Nav bijis arī grūti izdomāt, jo ģimenē ir četri bērni un visiem ir arī otrs vārds – Jēkabam tas ir Ludvigs.

Vienīgais izņēmums

The Ludvig konkursa Supernova tiešraidē būs redzams 12. februārī, kaut gan pēc sākotnējiem noteikumiem viņš nemaz nedrīkstēja piedalīties: vecuma jeb, precīzāk, – jaunības dēļ. Konkursa Supernova 2017 producente Ilze Jansone SestDienai skaidro, ka pieteikumu iesniegšanas procesā no organizatoru puses netiek pārbaudīts, vai sniegtā informācija ir patiesa, un dokumentus, lai pārbaudītu vecumu, uzrādīt neprasa. Izskatot The Ludvig pieteikumu, secināts, ka nolikumam neatbilst, tomēr nolemts satikt viņu arī klātienē. Nolikums turklāt esot pašu izveidots, lai būtu rāmis, kurā darboties. Gan vietējais, gan starptautiskais konkurss prasa ļoti lielu ieguldījumu laika ziņā, bet līdz astoņpadsmit gadu vecumam cilvēks pārsvarā vēl mācās skolā, kam būtu arī jāvelta lielākā uzmanība.

"Jēkaba gadījums bija unikāls, jo viņam tiešām ir ļoti laba dziesma sešpadsmit gadu vecumā. Viņš tādā ziņā ir perfekts mūsu konkursa dalībnieks, jo mēs meklējam ideālā gadījumā cilvēkus, kuri dara paši, cenšas darīt paši, kuri raksta un izpilda dziesmas paši, un viņam ir fantastisks vokāls. Viņš arī ir pietiekami nobriedusi personība savam vecumam," vērtē šova producente. Rezultātā nolemts, ka būtu muļķīgi viņu neuzņemt. "Šis ir šovbizness. Ir divas iespējas – vai nu viņš bija nekaunīgs un pieteicās apzināti, vai nu tā bija tīra nejaušība. Lieli talanti bieži vien tiek atklāti arī nejauši," uzskata Jansone.

Visu rakstu par jauno talantu lasiet 3.februāra žurnālā SestDiena!

Top komentāri

Skolnieciņš
S
"Mamma ir gleznotāja un vizuālās mākslas skolotāja, tētis ir ļoti matemātisks un nedaudz pedantisks, bet tas ģimenē rada harmoniju." Skolotājau algas salīdzinoši zemas, pieņemsim, kā māte saņem 600€ uz rokas. Tad 600/6=100€ uz cilvēku, proti, trūcīgo statuss. Tātad tēvs nav bomzis un bezdarbnieks. Bezšaubām, lai varētu bērniem dot kaut kādas intrešu iespējas vajag naudu. Tas nozimē, ka tēvs nav nabags. Par ko strādā viņa tēvs? Cieņā, Skolnieciņš © Skolnieciņš 1999-bezgalība ¦~{
good ol' chap lenox
g
almost on FLAT earth?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli