Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Visi vienā katlā

Eiropas futbola klubu turnīru sistēma šosezon piedzīvos vērienīgākās pārmaiņas kopš 1992. gada, kā rezultātā eirokausu rudens tiek gaidīts gan ar pastiprinātu interesi, gan arī zināmām bažām, kā formāts ar neierasto pamatturnīru izskatīsies dzīvē. Eiropas futbola federāciju apvienība jeb UEFA kopā ar dalībkomandu un spēļu (saprotams, arī peļņas) skaita palielināšanu sola arī spraigāku sportisko intrigu pamatturnīrā.

SUPERLĪGAS IDEJA SAVIĻŅO DĪĶI

Pagājušā gada rudenī Eiropas kausu sacensībās tika atzīmēta 65. gadskārta. Pēc Starptautiskās Futbola federāciju apvienības (FIFA) un Francijas sporta izdevuma L’Equipe aicinājuma UEFA 1955. gadā sāka rīkot starptautisku klubu turnīru, Čempionu kausu. Sākotnēji tajā piedalījās 16 rīkotāju uzaicinātās komandas, bet divpadsmit gadu laikā dalībnieku skaits tika divkāršots. Septiņdesmitajos gados paralēli attīstījās arī Kausu ieguvēju kausa un UEFA Kausa sacensības, bet Čempionu kauss bez būtiskām izmaiņām notika līdz pat 1991. gadam. Vispirms pārejas sezonā pirmo reizi tika ieviests grupu turnīrs, bet 1992. gadā jau dzima UEFA Čempionu līga, kuras zīmolu ar zvaigžņoto futbola bumbu un himnu mūsdienās atpazīs teju ikviens sporta līdzjutējs. Trīsdesmit gadu laikā Eiropas klubu turnīros vairāk pārmaiņu noticis otrā un trešā līmeņa sacensībās, kas šobrīd attīstījušās līdz Eiropas un Konferences līgām, bet elites šķietami mierīgā dīķa ūdeņus pirms dažiem gadiem pamatīgi saviļņoja bagātāko vienību veiktais apvērsuma mēģinājums. 12 klubu apvienība ar tādiem futbola smagsvariem kā Madrides Real, Barcelona, Mančestras City un United, Liverpool, AC Milan, Inter un Juventus priekšgalā iniciēja Superlīgas izveidošanu. Lai gan projektu pēc UEFA juristu iesaistīšanās un tajā iekļauto klubu līdzjutēju masveida protestiem drīz vien apturēja, notikušais vēl vairāk aktualizēja saspringumu attiecībās un lika UEFA turnīru rīkotājiem meklēt iespējas apmierināt bagāto vienību interesi biežāk spēlēt savā starpā, ne pret nosacīti vājāku valstu čempionātu pārstāvjiem. Tā rezultātā šosezon visi trīs UEFA rīkotie Eiropas kausu turnīri tiks izspēlēti jaunā formātā. 

JĀAPGŪST ŠVEICES SISTĒMA

Čempionu līgas pamatturnīra dalībnieku skaits pieaudzis no 32 līdz 36 komandām. Tikpat piedalīsies arī Eiropas līgas un Konferences līgas pamatturnīrā. Tieši šajā sacensību posmā notikusi revolūcija, jo jau ierasto grupu turnīru, kurā līdz šim četras komandas cīnījās par iekļūšanu astotdaļfinālā, aizstās pēc Šveices sistēmas veidots kopvērtējums jeb Līgas fāze. Proti, visas pamatturnīra vienības atradīsies vienā tabulā, taču spēles nebūs pret katru no pretiniecēm. Čempionu un Eiropas līgā katra komanda spēlēs pret astoņām pretiniecēm, Konferences līgā – pret sešām. Pretiniekus noteiks izlozē, pirms tam vienības tiks sadalītas grozos atbilstoši vietai reitingā jeb spēku samēram. Pēc pamatturnīra astoņas labākās komandas iekļūs astotdaļfinālā, 9. līdz 24. vietas ieguvēji pārspēlē noskaidros vēl astoņas izslēgšanas turnīra dalībnieces, bet zemāk par 24. vietu ieņēmušajām komandām Eirokausu sezona būs galā. "Esmu gandarīts, ka pēc formāta maiņas esam spējuši saglabāt sporta fundamentālās vērtības un aizstāvējuši atvērtu sacensību sportiskos principus," UEFA prezidents Aleksandrs Čeferins uzsvēris. Viņš atzīst, ka jaunais formāts nodrošinās ne tikai vairāk spēļu, bet arī mazāku to cīņu skaitu, kurās nekas vairs neizšķiras. UEFA izpildkomiteja, Eiropas klubu asociācija un Eiropas līgu asociācija vienbalsīgi atbalstījušas veiktās izmaiņas. "Tas ir vēl viens pierādījums tam, ka Eiropas futbols ir vairāk vienots nekā jebkad iepriekš," pārliecināts slovēnis. Šī apgalvojuma pamatotību gan varēsim novērtēt nākamo gadu laikā. 

LĪGAS FĀZE BŪS ARĪ RĪGĀ

Ceļu Eirokausos lauž arī Latvijas vadošie klubi. Ierasti labākajā situācijā ir Virslīgas čempions, kas kvalifikācijas sacensības sāk UEFA Čempionu līgā, kur pat zaudējuma gadījumā vēl ir iespēja sasniegt pamatturnīru, sacensību hierarhijā nokāpjot solīti zemāk. Tā RFS futbolisti jau ir garantējuši atvest Eirokausu rudeni uz Rīgu un joprojām var iekļūt Līgas fāzē gan Eiropas, gan Konferences līgā. Sarežģītāka kvalifikācija bija pārējām trim Eiropas kausu dalībniecēm no Latvijas, kurām jāpārvar četras kvalifikācijas kārtas Konferences līgā. Vēsturiski tikai trim mūsu klubiem ir izdevies sasniegt Eiropas kausu turnīru pamatkārtu. Savulaik Skonto to paveica UEFA Kausā, kad tajā vēl netika izspēlēts grupu turnīrs. 1997. gadā 1. kārtā tika zaudēts spāņu Real Valladolid, nākamajā sezonā skontieši piekāpās Maskavas Dynamo, bet 1999. gadā – Lodzas Widzew no Polijas. Desmit gadu vēlāk turnīrs notika jau ar nosaukumu UEFA Eiropas līga, kad grupu sacensībās iekļuva FK Ventspils, atvedot uz Latviju tādas komandas kā Berlīnes Hertha, Nīderlandes Heerenveen un Lisabonas Sporting. Aizpērn UEFA Konferences līgas grupu turnīrā pret Itālijas Fiorentina, Stambulas Bašakšehir un Edinburgas Hearts spēlēja RFS. Pēdējās sezonās Latvijas pārstāvju izredzes iekļūt pamatturnīrā ir uzlabojušās. Ne tikai tādēļ, ka palielinājies kopējais dalībnieku skaits. Pēc agrāko laiku vadošo klubu Skonto, Liepājas metalurgs, FK Ventspils, Jūrmalas Spartaks un FK Jelgava nozušanas no futbola kartes pašreizējie līderi ir atkarojuši pozīcijas Eiropas kausu rangu tabulās un krietni biežāk pirms kvalifikācijas kārtu izlozes jau atrodas starp izliktajām komandām. 


Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze augusta numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Medaļa trīs gadus pēc turnīra

Šovasar saņēmu kādus pavisam negaidītus jaunumus – tiku pasludināta par 2021. gada pasaules U23 čempionāta bronzas medaļas ieguvēju. Tas sniedz papildu motivāciju sportot arvien nopietnāk. Ka...

Starp 3x3 un 5x5

Daudzi jaunie Latvijas sportisti, kaut gan rudens un pavasara sezonā trenējas klasiskajā basketbolā, ar apbrīnu skatās uz mūsu 3x3 spēlētāju olimpiskajiem panākumiem un sapņo tos atkārtot. Vi...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā