Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Banki: Mums būs sabalansēta komanda ar diviem labiem pieciniekiem

Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Luka Banki ir gandarīts, ka vasarā ir iespēja strādāt ar jauniem spēlētājiem un pieredzējušiem basketbolistiem, pēc ceturtdien notikušā treniņa sarunā ar žurnālistiem pauda speciālists.

Latvijas vīriešu basketbola izlase galvenā trenera Luka Banki debijā piektdien Glivicē aizvadīs pārbaudes spēli ar Polijas valstsvienību.

Rīgā norisinās Latvijas vīriešu valstsvienības pirmā treniņnometne, uz kuru Banki sākotnēji bija uzaicinājis 16 spēlētājus. Ierindā ir gan pieredzējušais Dairis Bertāns, gan spēlētāji, kuri valstsvienībā aizvadījuši tikai dažas spēles, gan potenciāli debitanti.

"Spēlētāji ir parādījuši vēlmi piedalīties šajā nometnē. Patīkami strādāt ar komandu, kurā ir plašs spektrs spēlētāju - sākot no jaunajiem basketbolistiem, līdz pieredzējušajiem, tādiem kā Bertāns. Protams, ka mums ir vajadzīgs laiks, lai viens otru saprastu. Sajūtas ir labas un nevaru sagaidīt kā mēs izskatīsimies spēlē," uzsvēra Banki.

Viņš arī ar sapratni izturas pret tiem spēlētājiem, kuri pagaidām izvēlējušies netrenēties kopā ar izlasi.

"Basketbolistiem vajag dot laiku pēc garajām sezonām, kuras viņi pavadījuši ārzemēs. Šī nometne daudziem ir iespēja atgūt savu sportisko formu, bet man - iegūt informāciju par viņiem," teica Banki.

Latvijas izlase rītdienas spēlei nav izvirzījusi konkrētu mērķu, taču valstsvienība centīsies parādīt komandas spēli.

"Spēlēsim ar komandu, kurai ir nostiprinājies kodols. Polijai ir labi panākumi pēdējos gados un izlasei ir labs treneris. Protams, ka pretinieki būs labāk sagatavoti, jo viņi jau aizvadījuši pārbaudes spēles, kamēr mēs esam kopā dažas dienas," atzīmēja Banki.

Bertāns piektdien gaidāmajā mačā būs valstsvienības kapteinis.

"Viens no iemesliem, kāpēc Dairis ir šeit, lai viņš varētu iedvesmot citus spēlētājus. Izlases debitantiem tā ir lieliska iespēja, ja komandā ir šāds spēlētājs, kurš kopā ar viņiem dala ģērbtuvi, piedalās treniņos, iet pusdienās," pauda Banki.

Izlases treneru kolektīvam ir aptuvena skaidrība par to, kā piektdienas mačā izskatīsies Latvijas izlases starta piecinieks.

"Pamatsastāva saspēles vadītājs būs Kristers Zoriks, uzbrūkošais aizsargs - Dairis Bertāns, vieglais uzbrucējs - Artūrs Strautiņš, spēka uzbrucējs - Rinalds Mālmanis, bet centra spēlētājs - Klāvs Čavars. Tomēr uzreiz saku, ka mums būs sabalansēta komanda ar diviem labiem pieciniekiem," skaidroja Banki.

Izlases galvenais treneris pagaidām atteicās prognozēt, vai augusta spēlēs būs pieejami Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāji.

"Augustā vēlos izlasē redzēt pašus labākos pieejamos spēlētājus. Visi grib piedalīties izlases darbā un būt daļa no programmas. Taču, iespējams, ne visi varēs palīdzēt, jo basketbolisti spēlē dažādos čempionātos un ir atšķirīgi priekšnosacījumi viņu dalībai izlases darbā, piemēram, fiziskā kondīcija, traumatisms, līgumsaistības," secināja Banki.

Latvijas izlases darbā piekrituši piedalīties arī tādi pieredzējuši spēlētāji kā Jānis Blūms, šosezon nespēlējušais Žanis Peiners un Kaspars Bērziņš.

"Esmu runājis ar Blūmu un saprotu, ka viņam ir ļoti svarīgs brīdis karjerā un turpmākajā dzīvē. Iespējams, tuvākajā laikā viņš sāks piedalīties nodarbībās kopā ar izlasi. Žanim joprojām rit rehabilitācijas periods, taču arī viņš vēlas piedalīties izlases darbā. Ļoti vēlos, lai viņš ar savu pieredzi un kvalitātēm būtu tuvumā izlasei. Šie spēlētāji var dot daudz jaunajiem basketbolistiem. Esmu izvēlējies plašu basketbolistu loku, kas ir izlases redzeslokā, iekļaujot gan pieredzējušus spēlētājus, gan jauno paaudzi. Jo īpaši tāpēc, ka izlasē ir vasaras aktivitātes, kurās var piedalīties gandrīz visi, un ziemas aktivitātes, kurās daudzi nebūs pieejami. Visiem spēlētājiem jābūt sajūtai, ka viņi ir svarīga izlases sastāvdaļa," stāstīja Banki.

Latvijas komandas sastāvu pēdējā brīdī vēl mazliet pakoriģēja spēlētāju veselības stāvoklis. Savainojumu dēļ ar pilnu jaudu nevarēja trenēties un spēlēt Toms Leimanis, Kristaps Gludītis un Rodrigo Būmeisters, tāpēc komandā iekļāvās jau pērnvasar divas spēles aizvadījušais Edgars Lasenbergs.

Polijas izlase labākajā sastāvā gatavojas olimpiskajam kvalifikācijas turnīram. Pagājušās nedēļas nogalē "Energa Cup" turnīrā poļi pusfinālā ar 80:75 pieveica Meksikas komandu, bet finālā ar 63:78 zaudēja Krievijas izlasei. Trešdien Polijas komanda ar 89:66 pieveica Tunisijas izlasi.

Latvijas valstsvienībai tuvākais pārbaudījums būs 2023.gada Pasaules kausa izcīņas priekškvalifikācijas D grupas turnīrs, kas notiks Rīgā no 7. līdz 13.augustam. Latvijas komandas pretinieces būs Rumānijas un Baltkrievijas izlases. Divas labākās izlases iegūs tiesības spēlēt kvalifikācijas turnīrā.

Valstsvienības vasaras darba plānā paredzēts, ka no 28.jūnija līdz 11.jūlijam tiks nodrošinātas treniņu iespējas plašam kandidātu lokam, bet no 12.jūlija treniņnometnē priekškvalifikācijas turnīram gatavosies 15-16 spēlētāji.

Banko darbā ar izlasi palīdz asistenti Jānis Gailītis, Artūrs Visockis-Rubenis un Oskars Ernšteins.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs pārbaudes spēlei Polijā:

Kristers Zoriks, Verners Kohs (abi - "VEF Rīga"), Klāvs Čavars (Minskas "Cmoki", Baltkrievija), Dairis Bertāns (bez kluba), Roberts Blumbergs, Dāvis Geks (abi - "Liepāja"), Artūrs Strautiņš (Varēzes "Openjobmetis", Itālija), Rinalds Mālmanis (Mursijas UCAM, Spānija), Anrijs Miška, Kārlis Žunda (abi - "Latvijas Universitāte"), Kārlis Šiliņš (Floridas Atlantijas universitāte, NCAA, ASV), Edgars Lasenbergs ("Ventspils").

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi