Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jaunups: Vajadzības gadījumā spēlēsim ar mazāku budžetu un jauniešu komandu

Ja pandēmijas radītās sekas būs lielākas nekā cerēts, Latvijas basketbola čempione VEF Rīga nākamajā sezonā ir arī gatava spēlēt ar krietni mazāku finansējumu un gados jaunu sastāvu, sarunā ar aģentūru LETA piektdien pauda kluba valdes priekšsēdētājs Edgars Jaunups.

"Mēs, kā komanda, kas lielākoties balstās uz privātu finansējumu, jau trīs dienas pēc ārkārtas stāvokļa izsludināšanas veicām prātīgus un atbildīgus lēmumus. Jau tolaik mums bija augsta pārliecība, ka sezona, visticamāk, neturpināsies, tāpēc ātri vien atteicāmies no vairākām izdevumu pozīcijām, tostarp pārtraucām līgumsaistības ar leģionāriem," par pirmajiem darbiem, kurus veikt piespieda koronavīrusa straujā izplatība, stāsta Jaunups. 

"Priecājamies, ka valdība panāca pretim sporta klubiem un ļāva tiem kvalificēties dīkstāves pabalstam, kuram arī pieteicām vietējos spēlētājus. Šis atbalsts ļaus basketbolistiem izvairīties no bezdarbnieka statusa, kā arī mums līdz līguma beigām būs iespēja viņus paturēt savās rindās."

Leģionāriem dīkstāves pabalstu iegūt neļāva valdības izstrādātie noteikumi, taču līgumu priekšlaicīga pārtraukšana neesot bijušas lielākās galvas sāpes, jo iesaistītās puses patiesi izprot šā brīža situāciju pasaulē.

"Līgumi ir pārtraukti ar visiem leģionāriem (Lesteru Medfordu, Ksavjeru Teimsu, Aleksandru Madsenu, Zeku Smitu). Ar daļu jau esam panākuši vienošanos, ar dažiem vēl nē - noris process. Līdz sezonas beigām mums bija četri leģionāri... Līgumsaistību pārtraukšana bija diezgan sālīta," neslēpj kluba valdes priekšsēdētājs. "Par laimi, aģentu un spēlētāju izpratne ir ļoti objektīva. Latvijas finanšu krīze nestāv blakus citām Eiropas un pasaules valstīm, tāpēc sarunu gaitā valda sapratne un spējam rast kompromisus."

Šobrīd bez "cīņas" ar līgumu nosacījumu izpildīšanu, daudz laika paiet sarunās ar sponsoriem, kuri vēl nav uzgriezuši muguru Latvijas čempioniem.

"Aktīvi veicam sarunas ar sponsoriem. Teiktu, ka tās var nosaukt par divdaļīgām," skaidro Jaunups. "Daži sponsori mums naudu jau ir ieskaitījuši par desmit mēnešiem, bet sezona noris astoņus. Risinām jautājumus, kā pareizāk rīkoties ar atlikušo naudas summu. Tie vairāk ir tehniski, bet ļoti būtiski jautājumi."

"Pagaidām neviens sponsors nav pārtraucis sadarbību, tomēr jāsaprot, ka pandēmijas radītā ekonomiskā krīze nupat ir tikai sākusies. Tādēļ nevaru apgalvot, ka visi, kuri šobrīd pauduši atbalstu, neteiks pretējo pēc mēneša vai diviem. Domāju, ka lielāka skaidrība par nākamās sezonas finansējuma apjomu varētu būt jūnijā."

Jaunups arī pauda cerību, ka sporta nozare saņems līdzīgu valdības atbalstu, kā to nesen ieguva mākslas nozare, kas lielā mērā varētu ietekmēt profesionālā sporta nākotni valstī.

"Labs piemērs ir Kauņas Žalgiris, kas ar Lietuvas valdības un pilsētas pašvaldības atbalstu izturēja arī skarbos deviņdesmitos (ekonomisko krīzi). Arī šobrīd Kauņas komandas budžetu lielā mērā sastāda valdības un pašvaldības finansējums. Šī iemesla dēļ viņiem arī ir iespēja piesaistīt lielāku atbalstu no privātā sektora," uz labo piemēru dienvidos norāda VEF Rīga valdes priekšsēdētājs. "Nedomāju, ka bez valsts piešķirtajiem viena vai diviem miljoniem, viņiem izdotos piesaistīt vēl papildus 6-7 miljonus eiro."

"Protams, arī mēs esam saņēmuši atbalstu no Rīgas Domes 150 000 eiro apmērā, kas nav milzu summa, bet ļauj mums segt dalības izmaksas starptautiskajos turnīros. Ceram arī nākotnē uz šādu atbalstu, jo publiskais līdzfinansējums profesionālajā sportā ir ļoti būtisks."

Skaidrs, ka pandēmijas radītās sekas atstās lielu iespaidu uz komandu budžetiem, taču situācijai ir arī "zelta maliņa" - vietējie spēlētāji nākamsezon, iespējams, nebūs tik pieprasīti ārzemēs, tāpēc viņu meistarību varēs novērtēt arī vietējā publika.

"Bieži vien leģionāri komandā tiek ņemti, jo nav pieejami latviešu basketbolisti. Domāju, ka nākamajā sezonā daļa Latvijas basketbolistu nebūs tik pieprasīti ārzemēs, kas ļauj cerēt, ka viņi būs pieejamāki pašmāju klubiem, tostarp arī VEF Rīga," iespējamo situāciju spēlētāju tirgū raksturo Jaunups. "Mēs vienmēr esam vēlējušies likt uzsvaru uz latviešu spēlētājiem, taču basketbolistu ir maz, bet prasības lielas."

"Nereti paņemt spējīgāku leģionāru ir lētāk nekā noalgot latviešu basketbolistu. Taču nākamsezon situācija jau varētu būt nedaudz pretēja."

Lai arī šīs sezonas beigas izvērtās gana dārgas, nākamsezon aizvien ir plānota dalība divos čempionātos. "Mums tie čempionāti nav tik daudz... Spēlējam Latvijas-Igaunijas līgā un FIBA Čempionu līgā. Jautājums drīzāk rodas, vai nākamsezon vispār notiks starptautiskie turnīri," Jaunups norāda uz nākamās sezonas neskaidrībām. "Varbūt nav pamata uzskatīt, ka turnīri nenotiks, taču 100% drošības arī nav."

"Neesam vēl neko lēmuši šajā sakarā, bet domāju, ka paliksim pie plāna - piedalīties divos turnīros. Atteiksimies no kaut kā, ja nespēsim to "panest". Esam elastīgi... Vajadzības gadījumā nākamsezon spēlēsim ar ievērojamāki mazāku budžetu un jauniešu komandu, taču centīsimies noturēt savu funkciju - valsts līdervienība, kas atzīstami startē starptautiskajos turnīros ilgtermiņā."

Sarunas gaitā Jaunups vairākkārt uzsvēra, ka situācija nav traģiska, jo darbi nav apstājušies, un no šī visa ir iespējams mācīties daudz jauna. Protams, korekcijas skārušas arī kluba mērķi - trīs gadu laikā piesaistīt 100 atbalstītājus, kas komandas budžetā ienestu vairāk nekā miljonu eiro.

"Izpildījām daudzus šī gada mērķus, bet ne visus, jo sezona priekšlaicīgi aprāvās. Pietrūka fināla. Ja tajā uzvaram, pēc tam uz saldo emociju viļņa ir vieglāk ar līdzfinansējuma un atbalstītāju piesaisti. Tomēr jāsaka, ka situācija nav traģiska - izdarīsim secinājumus un strādāsim uz priekšu," ar pozitīvu skatu nākotnē lūkojas Jaunups. "Galvenais, lai Latvijas lielais un mazais bizness saprot, kur viņš atrodas. To gan labāk varēs redzēt pēc mēneša vai diviem, kad pandēmijas ietekme uz ekonomiku būs redzama skaidrāk."

"Skaidrs, ka būs grūti, taču esmu jau pieredzējis arī 2008. un 2009.gada ekonomisko krīzi ar VEF Rīga... Tolaik mums pat izdevās veikt izrāvienu, kļūstot par vadošo Latvijas basketbola klubu. Šobrīd to būs iespēja noturēt. Krīze vienmēr rada problēmas, bet arī iespējas." 

Koronavīrusa straujās izplatības dēļ Latvijas Basketbola savienības (LBS) valde 19.martā lēma par Latvijas čempioniem kronēt VEF Rīga, vietu sadalījumu turnīrā nosakot pēc rezultātiem Latvijas-Igaunijas līgā, kur VEF Rīga bija labākā komanda.

Vefieši šosezon startēja arī Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas turnīrā, kurā gan neizdevās izkļūt no grupu turnīra.

Top komentāri

VVZ
V
Vajadzības gadījumā visi šitie sporta funkcionāri var sākt darīt kaut ko sabiedrībai derīgu un sākt godīgi pelnīt savu maizi, nevis parazitēt uz sabiedrības rēķina. Sports un kultūra Latvijā ir stipri pārfinansētas nozares.
senču ols
s
jaunpupam iezāģēja un labi ka tā , tas ka ar savu kompašku netika pie pederācijas šprices to šim taisni vajadzēja...
kalašnikovs
k
Nu i ģimis tam jaunpupam!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi