Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Štelmahers: Tāds uzdevums nebija, taču otrajā puslaikā temps kļuva lēnāks

Tāds uzdevums - gādāt piezīmes grieķu garajiem spēlētājiem - pirms piektdienas spēles, kurā Latvijas vīriešu basketbola izlase 2022.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra trešajā spēlē Sarajevā pieveica Grieķiju, netika dots, pēcspēles preses konferencē žurnālistiem teica Latvijas izlases galvenais treneris Roberts Štelmahers.

Jau ziņots, ka Latvijas izlase piektdien Sarajevā pieveica Grieķijas izlasi ar 77:66 (20:21, 22:9, 22:20, 13:16).

Treneris pauda prieku, ka iznāca uzvarēt Grieķiju, izcīnot pirmo uzvaru oficiālā turnīrā. Viņš uzsvēra, ka Mārtiņš Meiers ir labs spēlētājs, un izlase gribēja izmantot viņa spēcīgākās puses, bet daudzās piezīmes grieķu garajiem spēlētājiem bija arī Meiera darbības sekas.

Otrajā puslaikā Latvijas izlases darbība uzbrukumā kļuva lēnāka.

"Tāds nebija uzdevums, taču temps kļuva lēnāks. Viņi sāka "presēt", mēs mazliet apjukām, varbūt pietrūka svaiguma. Tomēr grieķi spēlēja uz pārķertas bumbas un kļūdas robežas," par izmaiņām otrajā puslaikā stāsta Štelmahers. "Mēs mēģinājām spēli vienkāršot, bet varējām nospēlēt arī gudrāk un vinnēt ar 20 punktu pārsvaru. Redzējām arī, ka grieķi provokatīvi līda un krita, un ne vienmēr skanēja tiesneša svilpe. Kad esi 20 punktus priekšā, tad nez no kurienes uzrodas piezīmes uzbrukumā, nostaigātas situācijas un tehniskās piezīmes. Tā tiesnešiem patīk darīt."

Par saspēles vadītāju izvēli, laukumā dodoties Kristeram Zorikam un Mārcim Vītolam, bet malā paliekot Artūram Ausējam un Ingum Jakovičam, Štelmahers uzsvēra, ka bija grūti izvēlēties, kuru atstāt malā. Visi, arī Jakovičs, bija gatavi doties laukumā, un ir iespējams, ka nākamajā spēlē ar bosniešiem būs izmaiņas.

Atšķirībā no februāra spēlēm šajā sabraukumā jau ar pirmo mēģinājumu tika gūta uzvara, turklāt pār grupas līdervienību Grieķiju.

"Negribu teikt, ka šis ir spēcīgāks sastāvs, bet savādāks," dažādo spēlētāju izvēli komentēja treneris. "Toreiz arī bijām tuvu uzvarām, un tikai nianses dažās situācijās mums neļāva uzvarēt. Šoreiz tika paveikts apjomīgs darbs, un liels paldies Latvijas Basketbola savienībai, ka varējām sapulcēt izlases rindās šos spēlētājus."

Svētdien jātiekas ar mājiniekiem - Bosnijas un Hercegovinas izlasi, kurai savā laukumā tika zaudēts ar viena punkta pārsvaru.

Štelmahers bilst, ka bosnieši noteikti pētīs šo spēli un analizēs, ko Latvija šoreiz darīja savādāk un kā izdevās uzvarēt grieķus.

"Viņi redzēja šodienas spēli, taču arī mēs varam spēlēt savādāk," par nākamo maču saka treneris. "Noteikti ieviesīsim kādas korekcijas un šos risinājumus parādīsim laukumā."

Runājot par pretinieku piekopto aktīvo aizsardzību un slazdiem, Štelmahers bilda, ka Latvijai ir spēcīgi mazie spēlētāji, kas var pārdriblēt laukumam. "Tikai vajag nospēlēt aukstasinīgāk. Šodien reizēm ilgu laiku patērējām, lai tiktu uzbrukumā. Nākamajā spēlē noteikti vairāk gribēsim, lai bumba ir tiem spēlētājiem, kas var atrast labākos risinājumus."

Latvijas un Grieķijas vīriešu valstsvienības līdz šim bija tikušās piecās spēlēs, un pārsvars ir bijis pretiniekiem. Latvijas komanda piedzīvojusi neveiksmi Eiropas čempionāta finālturnīrā 1993.gadā (62:81) un 2015.gadā "mazajā" pusfinālā par 5.-8. vietu (90:97).

Zaudēts arī pārbaudes turnīros Stokholmā 1993.gadā (92:107) un Atēnās 2009.gadā (52:80), bet vienīgā uzvara izcīnīta Adrijas kausa izcīņā Itālijas pilsētā Portosantelpidio 2005.gadā (76:72). Uzvarētajā mačā Latvijas komandai desmit punktus guva Roberts Štelmahers.

Svētdien Latviju gaida pirmā otrā riņķa spēle ar Bosnijas un Hercegovinas vienību.

Latvijas basketbola izlases sastāvs spēlēm Sarajevā:

Artūrs Ausējs, Māris Gulbis (abi - "Ventspils"), Jānis Bērziņš, Rolands Freimanis (abi - Zelonas Guras "Stelmet Enea", Polija), Mareks Mejeris (Permas "Parma", Krievija), Kaspars Bērziņš ("Ogre"), Artis Ate, Kristers Zoriks, Aigars Šķēle, Mārcis Vītols (visi -"VEF Rīga"), Klāvs Čavars (Minskas "Cmoki", Baltkrievija), Rihards Lomažs (Vilērbānas ASVEL, Francija), Mārtiņš Laksa (Ļubļinas "Start", Polija), Mārtiņš Meiers ("Astana", Kazahstāna), Ingus Jakovičs (Varēzes "Obenjobmetis", Itālija).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi