Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

2. jūnijā Siguldā lielākie paralimpiskās kustības svētki - Parasporta diena

Lielākajos parasporta svētkos Siguldā gaidāmi 400 dalībnieki – gan paralimpieši, gan tie, kuri sporto veselībai un priekam.

2. jūnijā no pulksten 10.30 “Siguldas sporta centrā”, Ata Kronvalda ielā 7A, norisināsies vieni no lielākajiem paralimpiskās kustības svētkiem Latvijā – Parasporta diena Siguldas pilsētā. Pēc šo svētku vairāku gadu pārtraukuma pieteikušies 400 dalībnieki – gan bērni un jaunieši, gan pieaugušie ar invaliditāti, kuri sacentīsies dažādos sev piemērotos komandu un individuālajos sporta veidos, iesaistīsies arī citās ar veselības stiprināšanu saistītās aktivitātēs. Latvijas Paralimpiskā komiteja ir gandarīta, par sportot gribētāju lielo atsaucību, kas vēlreiz apliecina paralimpiskās kustības nozīmi Latvijā, sniedzot jaunu motivāciju turpināt iesākto socializēšanās ceļu ar sporta palīdzību.

Parasporta dienas Siguldā patronese ir vairākkārtēja Paralimpisko spēļu medaļniece, pasaules, Eiropas un Paralimpisko spēļu čempione, paravieglatlēte Diāna Krūmiņa (eks. Dadzīte), un viņas vēlējums visiem parasporta dalībniekiem ir: “Sigulda ir vieta, kur izmēģināt, izbaudīt un gūt pozitīvas emocijas, bet, pats galvenais, atrast savu aizraušanos caur un ar sportu.” Diāna Krūmiņa labprāt redzētu gados jaunu sportot gribētāju iesaistīšanos, tādēļ arī uzmundrinājums vecākiem, ģimenes locekļiem: “Feinie vecāki! Bērni var vairāk, kā jūs spējat iedomāties! Ļaujiet viņiem izmēģināt katru sporta veidu, un jūs būsit patīkami pārsteigti. Bērni ir mūsu nākotne.” Parasporta dienā līdzjutēju vidū būs arī paralimpiskās kustības Latvijā patronese Valsts prezidenta dzīvesbiedre Andra Levite.

Parasporta dienā Siguldā tiks parakstīts jauns Latvijas Paralimpiskās komitejas līgums ar “Mēness aptieku” par atbalstu 120 000 eiro apjomā nākamajam darbības periodam. “Mēs, “Mēness aptieka”, priecājamies par katru, kurš savu laiku velta kustībai, sportam un veselībai. Mūsu farmaceiti savas rūpes un zināšanas atbildīgi iegulda stiprākai un veselākai sabiedrībai. Tāpēc ar lielu entuziasmu turpināsim atbalstīt Latvijas Paralimpisko komiteju. Mēs zinām, ka sports ir drošs pamats ceļam uz veselīgāku un iekļaujošu sabiedrību, kādu vēlamies redzēt nākotnē. Lai visiem lieliski starti Siguldā!” – gaidot parasporta svētkus, saka “Mēness aptiekas” valdes priekšsēdētāja Vilma Druliene.

“Fiziskā aktivitāte un sports ir cilvēka dzīves neatņemama sastāvdaļa un nepieciešamība. Parasporta diena dod iespēju tās dalībniekiem izmantot savas esošās fiziskās funkcijas un izpaust savu identitāti. Un tas ir unikāli, ka cilvēki ar  īpašām vajadzībām parāda savu neierobežoto potenciālu un radošumu dažādos sporta uzdevumos. Kopā jūs veidojat neaizmirstamus piedzīvojumus un veicināt savstarpēju izaugsmi.  Lai veiksmīgs starts un jauni sasniegumi!” no visas Latvijas gaidāmos viesus uzmundrina Siguldas novada domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa.

Šī gada Parasporta dienā tās dalībniekiem būs iespēja iepazīties un izmēģināt spēkus četros komandu sporta veidos – Boccia, sēdvolejbolā, ratiņbasketbolā un golbolā, kā arī individuālajos sporta veidos – mehāniskajā airēšanā uz ergometriem Concept II, peldēšanā cilvēkiem ar fizisku invaliditāti (kustību traucējumiem), galda tenisā, šaušanā, ratiņtenisā, tandēma riteņbraukšanā, parariteņbraukšanā, golbolā; vairākās vieglatlētikas disciplīnās: diska un šķēpa mešanā, skriešanā, tāllēkšanā, vālītes mešanā, skriešanas disciplīnā ar sporta ratiņkrēslu, basketbola soda metienos.

Jāatzīmē, ka tādi sporta veidi kā orientēšanās, golbols, parariteņbraukšana, skriešana, tāllēkšana Parasporta dienā ir iekļauti pirmo reizi. Kā jaunums šogad ir arī tas, ka dalībniekiem būs iespēja vērot karatē paraugdemonstrējumus. Tāpat sacensību dalībniekus gaidīs dažādi pārsteigumi un piemiņas veltes, kā arī iespēja sevi pierādīt sportiskās aktivitātēs un iepazīties ar līdzīgi domājošajiem.

Parasporta diena Latvijā notiek 10. reizi, kopš  2011. gada, tās mērķis ir popularizēt paralimpisko kustību Latvijā un veicināt socializēšanos ar sporta palīdzību. Ar tik lielu dalībnieku skaitu tā notiks pēc trīs gadu pārtraukuma, jo sportotgribētāju masveida pulcēšanās nebija iespējama pandēmijas laikā noteikto ierobežojumu dēļ.

Pirmo reizi Parasporta dienā Siguldā ar “Mēness aptiekas” atbalstu būs arī “Veselības pietura”, kur dalībniekiem būs iespēja izmērīt asinsspiedienu, kā arī konsultēties ar farmacitēm Indru Bukšu un Kitiju Kaļķi. Par pareiza uztura jautājumiem konsultēs Santa Ķiģele.

Parasporta dienu organizē Latvijas Paralimpiskā komiteja, sadarbībā ar lieldraugu “Mēness aptieka” un Siguldas novada pašvaldību. Pasākumu atbalsta Latvijā vadošais piena pārstrādes uzņēmums “Food Union” un tā jaunais bezlaktozes raudzēta piena produktu zīmols “Lakto Imuno”; kā arī zīmols “Seni”; “Venden”; “Pranamat ECO”; Izglītības un zinātnes ministrija.

Dalībai pasākumā nav vecuma ierobežojumu – tas ir bez maksas.

Turpinot tradīcijas, organizatori  gaidīs gan pasākuma dalībniekus, gan atbalstītājus un interesentus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi