Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Baltijas un Polijas sporta ministri vienojas par krievu un baltkrievu sportistu dalības nepieļaušanu starptautiskajās sacensībās

Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas par sportu atbildīgie ministri apstiprinājuši kopīgu deklarāciju ar mērķi nepieļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību starptautiskajās sacensībās un pasākumos arī statusā "neitrālie sportisti", aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrija.

Videotikšanās laikā ministri nosodīja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) vēlmi meklēt risinājumus, kā agresorvalstu - Krievijas un Baltkrievijas - sportistiem atgriezties starptautiskajās sacensībās. Tika uzsvērts, ka centieni atgriezt Krievijas un Baltkrievijas sportistus starptautiskajās sporta sacensībās pat zem neitralitātes statusa leģitimizē politiskos lēmumus un abu valstu propagandu, un nedrīkst pieļaut sporta jomas izmantošanu uzmanības novēršanai no Krievijas agresijas pret Ukrainu.

Latvijas izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) informēja, ka Latvijā šajā ziņā ir ļoti skaidra nostāja. "Starptautiskās sacensībās mūsu valstī netiek pieļauta Krievijas un Baltkrievijas sportistu, treneru vai sporta darbinieku dalība neatkarīgi no tā, vai viņi startē zem neitrālā karoga vai citas valsts licences."

Šāda nostāja Latvijā tiks turpināta, turklāt līgumos par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu Latvijas sporta organizācijām plānots iekļaut nosacījumu, ka valsts budžeta līdzekļi nedrīkst tikt novirzīti tiem sportistiem un sporta darbiniekiem, kuri piedalās sporta sacensībās, kurās piedalās arī Krievijas vai Baltkrievijas sportisti neatkarīgi no to statusa un starptautisko sporta federāciju noteikumiem un lēmumiem, tai skaitā neitrālā sportista statusā.

Valstis turpinās atbalstīt Ukrainas sportistus, trenerus, un sporta jomas pārstāvjus, un turpinās aizstāvēt Baltijas valstu un Polijas kopīgās vērtības, brīvu un demokrātisku valstu intereses.

Jau vēstīts, ka Āzijas Olimpiskā padome (OCA) 26.janvārī paziņoja, ka Krievijas un Baltkrievijas sportisti drīkstēs piedalīties šī gada Āzijas spēlēs. Ja Krievijas un Baltkrievijas sportistiem tiks dota iespēja pildīt Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas kritērijus, tad, piemēram, smaiļošanā, startējot Āzijas zonā, viņi būs ieguvēji, jo tur ir krietni zemāka konkurence nekā Eiropā.

SOK ieskaitā, valdības nedrīkstētu izlemt, kuri sportisti var piedalīties sacensībās un kuri ne. Tāpat konsultāciju procesā nonākts pie secinājuma, ka nevienam sportistam nevajadzētu liegt piedalīties sacensībās, liegumu pamatojot tikai ar viņa pilsonību.

Kā priekšnoteikumus, lai sportisti varētu atgriezties sacensību apritē, SOK min, ka tie varētu startēt tikai kā neitrāli sportisti, nekādā veidā nepārstāvot savu valsti vai federāciju, līdzīgi kā tas ir profesionālajās sporta līgās Eiropā, ASV un Kanādā, kā arī atsevišķos individuālajos sporta veidos.

Tāpat sportisti sacensībās varētu piedalīties, ja pilnībā respektē Olimpisko hartu. Pirmkārt, tie var būt tikai sportisti, kas nav aktīvi atbalstījušu Krievijas karadarbību Ukrainā. Otrkārt, šiem sportistiem jāatbilst Pasaules antidopinga kodeksam un citiem antidopinga noteikumiem.

Gadījumā, ja sportisti neievērotu šos priekšnosacījumus, starptautiskajām federācijām un/vai sacensību rīkotājiem nekavējoties jāatstādina viņus no sacensībām, ziņojot par to SOK.

IZM uzsvēra savu nostāju, ka SOK centieni atļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties starptautiskās sacensībās ir pilnīgi nepieņemami un stingri nosodāmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi