Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas handbolisti daudz kļūdās un EČ debijā zaudē Spānijai

Latvijas vīriešu handbola izlase debijā Eiropas čempionāta finālturnīrā ceturtdien Norvēģijas pilsētā Tronheimā piekāpās čempionei Spānijai.

Latvija savā pirmajā mačā Eiropas čempionātos zaudēja Spānijai ar 22:33 (11:14 ). 

Latvija spēli sāka ar uzbrukumu, un 1:0 pēc Daiņa Krištopāna piespēles guva Ingars Dude. Tūlīt Edgars Kukša atvairīja spāņu metienu, taču uzbrukumu apslāpēja kļūda. Kukša vēl vairākas reizes glāba komandu pēc Horhe Makeda, Daniela Dujšebajeva un citu Spānijas izlases spēlētāju metieniem. 

Sestās minūtes sākumā Aivis Jurdžs panāca 2:0, bet septītajā minūtē Krištopāns panāca 3:0. Tikai pēc septiņām ar pusi minūtēm spāņi Kukšas vārtus atslēdza ar Ferāna Solē septiņu metru metienu. Jurdžs tūlīt panāca 4:1, bet Jau 13.minūtē Solē no labās malas izvirzīja vadībā spāņus - 5:4.

15.minūtē ar saviem trešajiem vārtiem mačā iepriecināja Jurdžs, bet tūlīt vēl vienus vārtus guva Krištopāns, atkal vadībā nonākot Latvijai - 6:5.

Dudes noraidījums 16.minūtē un tūlītējas Jurdža divas minūtes lika spēlēt četriem pret sešiem spāņiem, kas beidzās bez lielākām nepatikšanām kā neizšķirts - 7:7.

Dažas kļūdas uzbrukumā noveda pie spāņu ātrajiem uzbrukumiem un 10:8 viņu labā. 25.minūtē ne vien divas minūtes, bet arī sarkano kartīti par Nila Kreicberga apturēšanu nopelnīja Makeda. Māris Veršakovs realizēja septiņu metru soda metienu, bet tūlīt divas minūtes nopelnīja arī Evars Klešniks. Pusminūtes laikā Krištopāns samazināja atpalicību līdz 10:11, Kukša atvairīja metienu, taču viņam neizdevās trāpīt tukšajos pretinieka vārtos, spāņiem spēlējot bez vārtsarga.

Divas minūtes saņēma arī Kreicbergs, un spāņi pēdējā minūtē ar Julena Ahinagaldes metienu pirmoreiz panāca četru vārtu pārsvaru -14:10, ko mazāku ar tālu balsta metienu puslaika pēdējā sekundē samazināja Uvis Strazdiņš - 11:14.

Krištopānam pēc pirmā puslaika pieci gūti vārti, bet trīs vārti Jurdžam. Spāņiem trīs vārti Solē un Žuana Kaņeljasa kontā.

Otrajā puslaikā 32.minūtē, kad rezultāts jau bija 16:11 spāņu labā, par "iebraukšanu" sejā Krištopānam pie sarkanās kartītes tika arī Latvijas izlases uzbrukuma līdera komandasbiedrs nākamajā sezonā Parīzes "Saint-Germain" rindās Virans Moross.

Raitis Puriņš čempionātā debitēja ar atvairītu septiņu metru metienu, Kukša atvairīja metienu, taču pāris paviršības un sasteigts metiens Kreicberga izpildījumā noveda pie trešā spāņu ātrā pretuzbrukuma sešās otrā puslaika minūtēs - 18:13 viņu labā.

Kļūdas piespēlēs uzbrukumā spāņi nekļūdīgi pārvērta gūtajos vārtos ātrajos uzbrukumos, un rezultāta starpība spāņu labā strauji pieauga līdz 23:16, tad 26:17.

Saprotot, ka punktus šajā mačā iegūt neizdosies, Latvijas izlase veica dažas spēlētāju maiņas, Kukša atsita Solē mesto septiņu metru soda metienu. Latvija izmēģināja arī uzbrukumu ar septiņiem laukuma spēlētājiem bez vārtsarga, vairākkārt saņemdama "golus" savos tukšajos vārtos, bet ugunskristības Eiropas meistarsacīkstēs pret čempioniem beidzās ar Spānijas uzvaru - 33:22.

Par mača labāko spēlētāju tika atzīts Krištopāns, kurš no desmit metieniem realizēja septiņus.

Bez Krištopāna septiņiem vārtiem pieci vārti Jurdžam un pa trim - Veršakovam un Dudem. Spāņiem piecus vārtus guva Fernandess, četri Solē kontā, vēl četri handbolisti guva pa trim vārtiem, bet kopā 15 spēlētāji, ieskaitot vārtsargu Gonsalo Peresu de Vargasu, izcēlās kaut ar vienu precīzu metienu.

Grupas pirmajā spēlē Vācija tikai otrajā puslaikā salauza Nīderlandes komandas pretestību - 34:23 (15:13).

Uzvarētāju rindās pa pieciem vārtiem guva Kajs Hefners un Janiks Kolbahers, četri vārti Jūliusam Kīnam, bet vārtus kopumā guva 13 handbolisti. Nīderlandei septiņus vārtus guva Kajs Smitss, seši vārti Lukam Steinsam.

Pirmo treniņnometni, gatavojoties finālturnīram, Latvijas izlase aizvadīja jau oktobrī Luksemburgā, bet sagatavošanās otrais un trešais posms notika attiecīgi Valmierā un Rīgā. Uz Tronheimu latvieši devās īsi pēc Ziemassvētku brīvdienām un jau 5.janvārī aizvadīja savu vienīgo oficiālo pārbaudes spēli ar Norvēģijas B izlasi, tai piekāpjoties ar 21:25. Abas komandas dienu vēlāk aizvadīja vēl vienu pārbaudes spēli, kas norisinājās formātā 3x15 minūtes, rezultātu tajā neskaitot.

Tikmēr Spānijas izlase aizvadīja pārbaudes turnīru Torrelavegas pilsētā, kurā četru komandu konkurencē izcīnīja uzvaru. Spāņi ar 30:25 pārspēja Portugāli un ar 35:31 uzveica Poliju, bet noslēdzošajā mačā ar 32:24 uzvarēta Krievija.

Spānija ir pašreizējā Eiropas čempione, 2018.gada finālā ar 29:23 uzvarot Zviedriju. Kopumā Eiropas čempionātos spāņi izcīnījuši septiņas godalgas - viens zelts, četri sudrabi un divas bronzas.

Latvijas handbola izlasei 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīra apakšgrupā jātiekas ar Spāniju, Vāciju un Nīderlandi. Šīs izlases cīnīsies C apakšgrupā, kas savus dueļus aizvadīs Norvēģijas pilsētā Tronheimā.

Nākamā spēle Latvijas izlasei paredzēta sestdien pret Nīderlandi (plkst.17) un pirmdien pret Vāciju (plkst.19.15).

Pirmajā pārbaudes spēlē pret Norvēģijas B valstsvienību Latvijas izlases rindās nebija Dainis Krištopāns un Ģirts Lilienfelds, kuri vēl dziedēja savainojumus. Abi spēlētāji sagatavošanos turpināja pēc individuāla plāna un piedalījās otrajā pārbaudes mačā pret Norvēģijas otro izlasi.

Latvijas nacionālā izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā cīnās pirmo reizi vēsturē. Kvalifikācijas turnīrā Uščina vadītā komanda spēlēja sestajā grupā, kurā sešās spēlēs izcīnīja četras uzvaras un piedzīvoja divus zaudējumus, apsteidzot gan Nīderlandi, gan Igauniju, bet pirmo vietu atstājot Slovēnijai.

Zīmīgi, ka izšķirošo uzvaru Latvija guva tieši pret 2017.gada pasaules čempionāta bronzas medaļnieci, slovēņus Latvijā pieveicot ar 25:24.

Šāds sniegums vēlāk valstsvienībai ļāva nopelnīt Latvijas 2019.gada labākās sporta spēļu komandas godu.

Latvijas izlases trenerim Uščinam asistē Andrejs Narnickis, Arnolds Straume un Sandris Veršakovs. Fiziskās sagatavotības treneris ir Ēriks Visockis, fizioterapeites pienākumus pilda Agate Ādiņa, bet delegācijas vadītājs ir Guntis Ciematnieks.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Austrijā, Norvēģijā un Zviedrijā norisināsies no 9. līdz 26.janvārim, un tajā pirmo reizi startēs kontinenta 24 spēcīgākās izlases. Mači norisināsies Stokholmā, Malmē, Gēteborgā (visas - Zviedrija), Vīnē, Grācā (abas - Austrija) un Tronheimā (Norvēģija).

Eiropas čempionātā 24 komandas būs sadalītas sešās apakšgrupas pa četrām izlasēm katrā. Pēc priekšsacīkstēm pamatturnīram kvalificēsies katru apakšgrupu divas labākās komandas, kas pēc tam divās grupās, pa sešām valstsvienībām katrā, noskaidros četras pusfinālistes.

Finālturnīrā uzvarējusī komanda nodrošinās ceļazīmi uz 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm. No Eiropas vietu Olimpiādē jau nodrošinājusi pērnā gada pasaules čempione Dānija.

Latvijas izlases sastāvs 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi - Artūrs Kuģis (Skopjes "Vardar", Ziemeļmaķedonija), Raitis Puriņš (Rīgas "Celtnieks"), Edgars Kukša ("Aurich", Vācija);

kreisā mala - Rihards Leja (Rīgas "Celtnieks"), Oskars Arājs (Dobeles "Tenax");

kreisie ārējie - Aivis Jurdžs, Emīls Kurzemnieks (abi - Dobeles "Tenax"), Nils Kreicbergs (Rīhimeki "Cocks", Somija);

saspēles vadītāji - Māris Veršakovs (Dobeles "Tenax"), Austris Tuminskis ("Aue", Vācija);

labie ārējie - Dainis Krištopāns (Skopjes "Vardar", Ziemeļmaķedonija), Ģirts Lilienfelds ("HSC Coburg 2000", Vācija), Evars Klešniks ("LiT Tribe Germania", Vācija), Jānis Pavlovičs ("Sandefjord", Norvēģija);

labā mala - Andis Ērmanis (Dobeles "Tenax"), Uvis Strazdiņš ("Kehra", Igaunija);

līnijas spēlētāji - Egils Politers, Antons Šuleiko (abi - Dobeles "Tenax"), Ingars Dude (Limožas "Hand 87", Francija).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi