Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas orientieristiem medaļu birums pasaules veterānu čempionātā

Astoņas medaļas! Divas zelta, piecas sudraba un viena bronzas - tāds šodien ir Latvijas orientieristu veikums pasaules veterānu čempionātā orientēšanās sportā vidējā distancē. Pasaules čempionāts WMOC2019, kas šonedēļ notiek Rīgas apkaimē, pulcē vairāk nekā 3500 sportistus no 41 pasaules valsts, un sacensības noslēgsies piektdien ar startu garajā distancē Lilastē pie Garezeriem, informē rīkotāji.

Sacensības vidējā distancē notika Bumbukalnā pie Buļļupes. Savu piekto zelta medaļu pasaules veterānu čempionātā izcīnīja mūsu orientēšanās sporta leģenda, pirmā latviete, kura kāpusi uz goda pjedestāla pasaules čempionātā – Alīda Ābola. Viņa šogad veterānu meistarsacīkstēs startēja W65 grupā, un pēc pārliecinoša snieguma kvalifikācijā, finālā gan lika mūsu līdzjutējiem panervozēt. Alīda distances sākumā pieļāva vairākas kļūdas (pie pirmā radio kontrolpunkta uzrādīja 7. labāko rezultātu), distances vidusdaļā viņa nostiprināja otro pozīciju, bet pie pēdējā kontrolpunkta zaudēja pirmajai vietai tikai sekundi! Finiša spurtā Alīda izrādījās krietni pārāka par zviedrieti Kristinu Hjertsoni, kuru beigās apsteidza par 8 sekundēm!!!

„Vispār jau uzvara man pašai ir pārsteigums. Galva nestrādāja! Acīmredzot vairs nespēju koncentrēties startam. Pēc neveiksmīgā sākuma īsti necerēju, ka cīnos par medaļu, taču apzinājos, ka šis ir visai sarežģīts apvidus, tāpēc nedrīkst padoties, ka vēl ir vērts pacīnīties, tikai jāsaņem sevi rokās! Bet par pirmo vietu nepavisam nebiju droša! Un, kad finišā komentētāji sauca, ka esmu izcīnījusi zelta medaļu, tas man bija pārsteigums. Kurā brīdī atradu spēkus izcīnīt uzvaru? Paskriet jau es varu! Bet, šķiet, ka vairs neprotu orientēties! Par ātrumu man patiešām nevajadzētu satraukties, galvenais ir orientēšanās,” paškritiska pēc finiša bija Alīda Ābola, atzīstot, ka pēdējos gados ar orientēšanās sportu nodarbojas diezgan maz, un Bumbukalna mežā nebija skrējusi daudzus, jo daudzus gadus, tāpēc mājas trase viņai nebija priekšrocība. „Vai piektdien garajā distancē var no manis arī gaidīt labu rezultātu? Viss atkarīgs no tā, kā sakārtošu sev galvu!” piebilda Alīda Ābola.

Ilze Lapiņa, kura pērn izcīnīja sudraba medaļu pasaules čempionātā taku orientēšanās, savam godalgu klāstam nu pievienojusi pirmo medaļu pasaules veterānu čempionātā orientēšanās sportā – viņai sudrabs W50 grupā, par 39 sekundēm piekāpjoties vien somietei Sirrai Toivonenai.

„Sākumā kļūdījos, un tad mani panāca mūsu grupas līdere. Skrējām bariņā, bet distances beigās vairums konkurentes kļūdījās. Tur es atguvu kādas 20 sekundes, taču ar to bija par maz, lai uzvarētu,” atzina Ilze Lapiņa, un vaicāta, vai vairāk gandarīta par izcīnītu sudraba medaļu, nekā skumst par neiegūto čempiones titulu, atbildēja: „Protams, ka esmu priecīga par sudrabu. Redzot, cik ātri skrēja uzvarētāja, sapratu, ka pārspēt viņu ir nereāli. Nu neesmu tik ātra!”

W45 grupā atkal zelta medaļu izcīnīt neizdevās pagājušā gada veterānu čempionāta medaļniecei Iritai Puķītei. Pērn viņa garajā distancē piekāpās vien visu laiku titulētākai pasaules orientieristei, 23-kārtējai pasaules čempionei šveicietei Simonai Niggli, bet nu vidējā distancē par viņu veiksmīgāka bija somiete Ivonna Gunella . „Protams, gribējās beidzot uzvarēt, protams, beidzot cerēju izcīnīt zeltu. Sākumā aizgāja labi, tad vidū mazliet sakļūdījos, tāpēc samazināju tempu, lai nepieļautu kļūdas. Bet vēl jau priekšā fināls garajā distancē,” optimistiska ir vēl nesenā Latvijas elites izlases dalībniece.

Ceturto godalgo pasaules veterānu čempionātos izcīnīja arī Baiba Ozola, kura šoreiz finišēja otrā W50 grupā, zaudējot vien Zviedrijas orientieristei Laila Hoglundai, bet W85 grupā bronzas medaļa Raisai Mazzariņai, kura piekāpās Zviedrijas veterānēm Bernikai Antonnsonei un Klarijai Ek. Diemžēl W80 grupā mūsu seniorēm tikai mazliet pietrūka līdz goda pjedestālam – Aijai Andersonei ceturtā vieta, Veltai Zjatkovai – piektā, Ilze Bruce – setā. Bet uzvarēja zviedriete Asta Sjoeberga.

Trīs medaļas izcīnīja arī mūsu veterāni. M40 grupā savā debijas reizē pasaules veterānu čempionātā pie zelta tika kādreizējais Latvijas izlases līderis Jānis Krūmiņš, kurš uzrādīja labāko rezultātu arī svētdien notikušajās sacensībās sprintā. Krūmiņš par nepilnu minūti apsteidza pērn ceturto vietu izcīnījušo Paulu Plato – viņam sudraba medaļa! Bet ceturtajā vietā – Toms Veits.

Jānis Krūmiņš, kurš pirms desmit gadiem startēja Latvijas izlasē elites grupā, bet 2017. gadā kļuva par pasaules čempionu rogainingā, pēc zelta finiša pasaules veterānu čempionātā orientēšanās bija ļoti priecīgs par izcīnīto titulu. „Ja godīgi, tad zelts rogainingā fiziski nāca daudz, daudz grūtāk, bet arī veterānu čempionātā izcīnītais tituls ir ļoti cienījams. Esmu patiešām ļoti priecīgs, ka pēc desmit gadiem, kad pasaulē beidzu startēt elites līmenī, tagad esmu uzvarējis veterānu konkurencē. Šovakar atgūšu spēkus, atjaunošos, izmasēšu kājas, varbūt iedzeršu kādu glāzi sarkanvīna, un tad jau piektdien starts garajā distancē. Spēka un enerģijas ir pietiekami, lai izcīnītu uzvaru ne tikai sprintā un vidējā distancē, bet arī garajā distancē,” par saviem spēkiem pārliecināts ir Jānis Krūmiņš.

Sudrabu M70 grupā izcīnīja Ilmārs Limbēns, kuru par nepilnām trim minūtēm pārspēja ukrainis  Mikola Božko, taču cīņa par sudrabu bija ļoti, ļoti sīva – trešās vietas ieguvējs šveicietis Janne Brunstets atpalika par 15 sekundēm, ceturtajā vietā esošais soms Risto Wessmans – par 16 sekundēm, bet piektās vietas ieguvējs igaunis Tīts Tatters – par 20 sekundēm!

Diemžēl M45 grupā mūsu sportistiem tikai mazliet, mazliet pietrūka līdz goda pjedestālam - Jānim Ozoliņam 5. vieta, Uldim Brucim - 8. un Ivaram Žagaram - 10. Vieta. M50 grupā Guntaram Mankum līdz pjedestālam trūka vien deviņas sekundes, M55A grupā Aigars Leiboms finišēja 10. pozīcijā, M60 grupā Ģirts Mamis ieguva 8. vietu, uzreiz aiz viņa Harijs Lācars un Andris Kosmačovs.

Pirmo reizi pasaules veterānu čempionāts notika 1996. gadā Spānijā. Šajās Starptautiskās Orientēšanās federācijas (IOF) oficiālajās sacensībās var startēt sportisti, kas sasnieguši 35 gadu vecumu, un dalībnieki sacenšas atsevišķās vecuma grupās, kas sadalītas ik pa pieciem gadiem, sākot no 35 gadu vecuma grupas, līdz grupām M100 un W100, kurās spēkiem mērojas orientieristi vecāki par 100 gadiem.

WMOC2019 Latvijā startēs 3698 sportisti no 41 valsts, tostarp Brazīlijas, Bulgārijas, Kipras, Honkongas, Japānas, Korejas Republikas, Jaunzēlandes, Turcijas, ASV, un citām. Vislielākā pārstāvniecība sagaidāma no Somijas – 724 dalībnieki, no Zviedrijas pieteikušies 590 sportisti, no Norvēģijas 398 sportisti, bet Krieviju pārstāvēs 350 orientieristi. Vislielākā konkurence ir vecuma grupās virs 50 gadiem. Piemēram, M70 grupā pieteikušies 368 orientieristi, savukārt W60 grupā – 238 orientieristes. Vecumā virs 90 gadiem pasaules čempionātā startē četri kungi un četras dāmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi