Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LOK: Agresorvalstu sportistu dalība olimpiskajās spēlēs ir nepieļaujama

Agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalība olimpiskajās spēlēs zem jebkāda karoga ir nepieļaujama, uzsver Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) šonedēļ aicināja pētīt veidus, kā Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties starptautisko sacensību apritē. SOK pagājušajā nedēļā konsultējusies ar SOK locekļiem, sportistu pārstāvjiem, starptautiskajām sporta veidu federācijām un nacionālajām olimpiskajām komitejām. 

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) intervijā LTV, atbildot uz jautājumu, vai Latvijas sportistiem būt jāpiedalās olimpiskajās spēlēs, kur startē Krievijas un Baltkrievijas sportisti, norādīja, ka sagaida, lai LOK paustu ļoti principiālu un stingru nostāju šajā jautājumā.

"Tā gluži nav valdības struktūra. Bet, nē, es nekādā veidā nevaru piekrist, ka, kamēr notiek šāda agresija, Baltkrievijas un Krievijas sportistiem ir tiesības piedalīties. Tas, manuprāt, ir amorāli. Tieši autoritārie režīmi ir tie, kas sportu izmanto saviem mērķiem," teica Rinkēvičs.

LOK piektdien, atbildot uz Rinkēviča teikto, norādīja, ka organizācijas nostāja bija, ir un būs nemainīga un prinicipiāla. "Kamēr notiek karš Ukrainā, Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalība olimpiskajās spēlēs zem jebkāda karoga ir nepieļaujama," tviterī raksta LOK.

SOK trešdien ziņoja, ka vairums konsultācijās iesaistīto pušu piekritušas, ka saskaņā ar Olimpisko hartu ir jāciena visu sportistu tiesības, izslēdzot diskrimināciju. Valdības nedrīkstētu izlemt, kuri sportisti var piedalīties sacensībās un kuri nē.

Tāpat konsultāciju procesā nonākts pie secinājuma, ka nevienam sportistam nevajadzētu liegt piedalīties sacensībās, liegumu pamatojot tikai ar viņa pilsonību.

Kā priekšnoteikumus, lai sportisti varētu atgriezties sacensību apritē, SOK min, ka tie varētu startēt tikai kā neitrāli sportisti, nekādā veidā nepārstāvot savu valsti vai federāciju, līdzīgi kā tas ir profesionālajās sporta līgās Eiropā, ASV un Kanādā, kā arī atsevišķos individuālajos sporta veidos.

Tāpat sportisti sacensībās varētu piedalīties, ja pilnībā respektē Olimpisko hartu. Pirmkārt, tie var būt tikai sportisti, kas nav aktīvi atbalstījušu Krievijas karadarbību Ukrainā. Otrkārt, šiem sportistiem jāatbilst Pasaules antidopinga kodeksam un citiem antidopinga noteikumiem.

Gadījumā, ja sportisti neievērotu šos priekšnosacījumus, starptautiskajām federācijām un/vai sacensību rīkotājiem nekavējoties jāatstādina viņus no sacensībām, ziņojot par to SOK.

Tāpat SOK novērtējusi Āzijas Olimpiskās padomes piedāvājumu nodrošināt šiem sportistiem startus sacensībās Āzijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi