Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Maļuka: 50 dienas bez baseina ir smags trieciens sportiskajai formai

Latvijas peldētāja Ieva Maļuka pēdējo reizi peldēja pirms 50 dienām, un rekordlielā dīkstāve ir smags trieciens sportistes fiziskajai formai, peldētājas teikto podkāstā Peldsezona ceturtdien citē Latvijas peldēšanas federācija (LPF).

Daudzkārtējā Latvijas rekordiste un čempione, Eiropas junioru čempionātu fināliste Maļuka intervijā min, ka šis ir ilgākais laiks, ko viņa ir pavadījusi bez ūdens, un būs jāiegulda liels darbs, lai atgūtu iepriekšējo formu.

"Nezinu, ko gaidīt no sevis, kad tikšu baseinā. Tik gara pauze man nav bijusi nekad," saka sportiste. "Pat pēc trīs brīvdienām sajūtas nav tās pašas, tāpat kaut kas ir pazudis, kaut kādi tehniskie elementi var mainīties, pazūd ūdens sajūtas. Trenerei būs daudz jāstrādā un jādomā, kā ātri atgūt pazaudēto. Praktiski viss būs jāsāk pilnīgi no nulles, un tas ir grūti - gan fiziski, gan morāli."

Sportiste arī norādīja, ka peldēšanā nav iespējams iztikt tikai ar individuāliem fiziskajiem treniņiem svaigā gaisā, akcentējot, ka "baseins ir neaizvietojams mūsu sportā - peldēšanā 90% rezultāta nosaka darbs baseinā, un tikai 10% dod tas, kas notiek ārpus baseina".

Sportiste norādīja, ka, jo ilgāk baseini būs ciet, jo ilgāks laiks būs nepieciešams, lai atgūtos no šīs pauzes, un izteica cerību, ka baseini tuvākajā laikā būs pieejami un pēc iespējas ātrāk varēs uzsākt šo atkopšanās procesu. Ieva arī minēja, ka peldēšana atklātās ūdens tilpnēs peldētājiem nav risinājums.

Jaunā peldētāja intervijā atzina, ka šis laiks ir ļāvis saprast, kādu vietu viņas dzīvē ieņem peldēšana: "Tikai tagad sapratu, cik lielu daļu no manas dzīves aizņem peldēšana, cik lielu gandarījumu tā man sniedz un cik pozitīvas emocijas tā dod, un man tā ļoti pietrūkst. Ar lielu nepacietību gaidu, kad atkal tikšu ūdenī".

Šis gads ir pēdējais, kad Maļuka var startēt junioru sacensībās, taču Eiropas Peldēšanas līga (LEN) jau ir paziņojusi, ka jūlijā kontinenta čempionāts junioriem nenotiks. Vēl nav pieņemts lēmums par to, vai tas tiks pārcelts uz vēlāku laiku vai atcelts pilnībā.

Iepriekšējos divos gados Latvijas šī brīža labākā peldētāja junioru čempionātā izcīnīja piekto vietu prestižajā 100 metru brīvā stila distancē, un šajā gadā mērķi bija vēl augstāki.

Tāpat nav skaidrības par Eiropas čempionāta norisi pieaugušajiem, kas no maija ir pārcelts uz augustu, taču visticamāk tas tiks pārcelts atkārtoti.

Sarunā par Tokijas olimpiskajām spēlēm Maļuka pauda viedokli, ka spēļu pārcelšana viņai pavisam noteikti ir ieguvums.

"Laiks ir manā pusē. Es vēl augu un pēc gada noteikti būšu stiprāka," viņa uzskata. Vienlaikus olimpisko spēļu kandidāte atzīst, ka pagaidām nav bijusi gatava tik lielam sporta notikumam ne fiziski, ne psiholoģiski un arī nejustos iederīga šādā notikumā, uzsverot, ka viņai ir svarīgi pasaules nozīmīgākajā sporta forumā parādīt labāko rezultātu un būt konkurētspējīgai.

Šī gada pirmajos trīs mēnešos Maļuka laboja valsts rekordu astoņas reizes, bet kopumā septiņpadsmitgadīgā sportiste nacionālos rekordus individuālajās disciplīnās labojusi 40 reizes. Maļuka ir kvalificējusies dalībai Eiropas junioru un pieaugušo čempionātiem, Starptautiskās Peldēšanas federācijas (FINA) rīkotajam pasaules čempionātam 25 metru peldbaseinā. Peldētāja ir izpildījusi Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas B normatīvu.

Latvijā peldbaseini apmeklētājiem ir slēgti jau no 25.marta, un treniņu iespēju nav arī Latvijas labākajiem sportistiem, kas ir kvalificējušies dalībai Eiropas čempionātam un decembrī plānotajam pasaules čempionātam 25 metru peldbaseinā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi