Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ņepomņaščijs kļūst par Kārlsena pretinieku pasaules čempionāta titulcīņā

Krievijas šahists Jans Ņepomņaščijs šonedēļ nodrošināja uzvaru Jekaterinburgā notikušajā kandidātu turnīrā un gada beigās pret norvēģi Mangnusu Kārlsenu cīnīsies par pasaules čempiona titulu šahā.

Ņepomņaščijs uzvaru turnīrā nodrošināja priekšpēdējā kārtā, kad, spēlējot ar baltajām figūrām, cīnījās neizšķirti ar francūzis Maksimu Vašjē-Lagrāvu.

Pēdējā spēlē Krievijas šahists otrdien spēlēja ar melnajām figūrām un atzina ķīnieša Ližeņa Dina pārākumu, taču spēles iznākums nemainīja Ņepomņaščija vietu kandidātu turnīra tabulā.

Puse no turnīra jeb septiņas kārtas tika aizvadītas pērn martā, bet Covid-19 dēļ sacensības tika pārtrauktas un vēlāk pārceltas uz 2021.gadu. Ņepomņaščijs turnīru noslēdza ar 8,5 punktiem, otro vietu ar 8,0 punktiem ieņēma Vašjē-Lagrāvs, bet trešais ar 7,5 punktiem bija Nīderlandes šahists Anišs Giri.

Tāpat 7,5 sakrāja 2018.gada pasaules vicečempions Fabiano Karuana no ASV, tālāk ar 7,0 punktiem bija Dins un krievs Aleksandrs Griščuks, turnīru ar 5,5 punktiem noslēdza vēl viens mājinieks Kirils Aleksejenko, bet 5,0 punkti bija ķīnietim Hao Vanam.

"Šis ir milzīgs panākums manā šahista karjerā un, iespējams, visā dzīvē. Esmu neizsakāmi noguris. Vispirms vienu gadu visu laiku nācās domāt par šo turnīru, pēc tam vēl vienu gadu gatavoties to turpināt," pēc pirmdienas uzvaras stāstīja 30 gadus vecais Ņepomņaščijs.

Kārlsens ir tikai četrus mēnešus vecāks par Ņepomņaščiju un abi 2002.gadā tikās pasaules čempionāta U-10 grupas finālā, kurā pārāks bija Krievijas šahists.

Finālcīņa no 24.novembra līdz 16.decembrim iecerēta Apvienoto Arābu Emirātu galvaspilsētā Dubaijā. Turnīra balvu fonds tiek lēsts divu miljonu eiro apmērā.

Kārlsens uzvarējis četrās meistarsacīkstēs pēc kārtas un ir vēsturē 16.absolūtais čempions šahā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi